In samenwerking met Royal Bodewes 15:48 Maritiem

Scheepsbouw Noord-Nederland: krachtige, duurzame motor dankzij samenwerking

Bij Royal Bodewes in Hoogezand gaat het goed. Schepen bouwen, beseffen ze, is een kwestie van samenwerken is. Het noorden heeft een unieke positie in de scheepsbouw. „Dat waarderen we enorm. Het is het fundament voor onze gezamenlijke toekomst. Energietransitie is daarbij een prachtige kans voor nieuwe kennis en ontwikkeling”, zeggen Gerhard Drenth, Martijn Beunk en Carlijn Bodewes.

De scheepsbouw in Noord-Nederland is een krachtige, duurzame motor die bestaat bij de gratie van samenwerken binnen de keten. De energietransitie biedt mooie kansen om die samenwerking en voortdurende ontwikkeling verder te stimuleren. „Het noorden heeft een unieke positie binnen de Nederlandse scheepsbouw: hier wordt volop en heel divers gebouwd voor een breed scala aan opdrachtgevers . De kracht zit in het samenspel van opdrachtgevers, investeerders, werven en toeleveranciers. Wij mogen dan al wel 200 jaar bestaan, maar ons bestaansrecht zit in samenwerking. En die is er met name doordat toeleveranciers bij alle werven hun kennis inbrengen en bijdragen aan oplossingen. Zij zijn heel flexibel ingesteld, komen overal, doen op allerlei locaties en projecten kennis op en brengen dat elders weer in. Ze dragen in belangrijke mate bij aan wat wij opdrachtgevers kunnen bieden. Die opdrachtgevers triggeren ons vanuit hun kennis en ervaring weer met hoe het volgende schip beter kan, efficienter. Ze stimuleren ons met hun wensen voor nieuwe innovatieve schepen, dagen ons uit om met oplossingen te komen. Samen met onze toeleveranciers kunnen we die ontwerpen en realiseren. Ieder brengt zijn hoge niveau van specifieke kennis en ervaring in; samen bouwen we goede schepen met een gezonde omloopsnelheid. We stimuleren elkaar vanuit een open blik in kennis en ontwikkeling. Dat hebben we nodig om voorop te blijven lopen. Ons productieproces hebben we aangepast naar aanleiding van onderzoek door een afstudeerder. Hij kwam met slimme tips om het proces te verbeteren. Openstaan voor ideeën, daar gaat het om. En nuchter blijven. We investeren in het behouden van datgene wat goed is Onze vertrouwde Groot Hensen torenkraan uit 1946 staat nu in de steigers, omdat hij helemaal gereviseerd wordt. We hebben gekeken naar alternatieven, maar ze blijken niet te kunnen wat deze kraan wel kan.”

Efficiency en innovatie

Business developers Martijn Beunk, Gerhard Drenth en Carlijn Bodewes van Royal Bodewes zijn trots op hoe de werf er voor staat en beseffen zich terdege dat succes een optelsom is. Gerhard Drenth: „Altijd kijken of het beter en slimmer kan. Creatief blijven. Juist daar ligt de kracht van de noordelijke scheepsbouw. En daar kunnen we als netwerk nog veel meer van profiteren. Onszelf en onze unieke positie zichtbaarder maken.. De diversiteit in kennis beter etaleren, de sector zichtbaarder maken voor jonge generaties. Maak kenbaar hoeveel specialismes en kennisniveaus in de hele keten van de scheepsbouw zorgen voor wie en wat we zijn. Wij zijn als een van de toonaangevende werven in Europa als het ware dirigent en de eindverantwoordelijke, maar slechts door het samenspel in de keten ontstaat efficiency en innovatie. Dat heeft in de loop van decennia geleid tot de unieke positie van de noordelijke scheepsbouw.”

Martijn Beunk: „In de energietransitie en de toenemende aandacht voor een zo minimaal mogelijk milieu-impact, ligt voor het noorden een prachtige kans voor meer kennisontwikkeling en daarmee de kans voorop te blijven lopen in de internationale scheepsbouw. Een prachtkans ook om jongeren uit te dagen in de maritieme wereld aan de slag te gaan, vanuit een andere mindset en met andere kennis. Van niet-fossiele brandstoffen en voortstuwingssystemen, van nieuwe, lichtere materialen, van data, digitalisering en logistieke processen. De vloot van schepen vergrijst en de vraag naar nieuwe schepen neemt toe. Daaraan kunnen voldoen vergt meer samenwerking en kennisvernieuwing. Het gaat om de balans tussen het kunnen voldoen aan de vraag en het behouden van die unieke positie. Samen moeten we blijven zoeken naar de eenvoud. Wat heeft de klant werkelijk nodig? Hoe kan ik dat binnen de complexiteit van alle wet- en regelgeving zo efficiënt en slim mogelijk ontwerpen, engineeren en just-in-time bouwen met een zo beperkt mogelijke milieubelasting, met zo weinig mogelijk onderhoud en een goede service.”

Klanten trots blijven maken

„We moeten als sector competitief en creatief blijven”, vat Carlijn Bodewes het gesprek over de kracht van de noordelijke scheepsbouw samen. „En aandacht houden voor de goede sfeer, de gemoedelijkheid die je ervaart als je hier op de werf rondloopt. Want daar voel en zie je de samenwerking van al die specialisten en vakmensen in de praktijk. Daar horen lange termijnrelaties bij, die zijn voor ons waardevol. Samen met al onze partners schepen bouwen waar we onze klanten trots mee maken, dat is wat we willen.”

We build sustainable ships – Royal Bodewes

(Visited 617 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten