Op het terrein van Blue Cycle in Heerenveen wapperen momenteel drie vlaggen: een Nederlandse, een Europese en een Slowaakse. „De ambassadeur van Slowakije was onlangs op bezoek. We willen daar ook een fabriek bouwen”, zegt Laura Pentenga, General Manager bij Blue Cycle.
En dan te bedenken dat de fabriek op het industrieterrein Oudehaske pas onlangs is opgeleverd. De stoel voor de receptioniste staat nog in het plastic.
Pentenga zegt met Blue Cycle een flinke bijdrage te kunnen leveren aan de recycling van plastic. Buurman Morssinkhof Plastics is gespecialiseerd in mechanische recycling, waar plastic eenmalig wordt gerecycled. Maar de basis van plastic is olie. „Wij verwerken het plastic tot olie. Die olie leveren we vervolgens aan bedrijven die er weer nieuw plastic van maken.” En dat biedt mogelijkheden, legt Pentenga uit: „Met mechanische recycling mag je van een yoghurtbakje geen nieuw yoghurtbakje maken. Echter, als je plastic verwerkt tot olie kun je ervan maken wat je wil. Dit proces kunnen wij meermaals herhalen.”
Blue Cycle is een aanvulling op de bestaande plasticverwerkende bedrijven en koopt inmiddels in Engeland, Ierland en Duitsland plastic afval in. Ook het restafval van Nederlandse bedrijven vindt inmiddels zijn weg naar Heerenveen. Met tonnen tegelijk worden de zakken plastic bij de fabriek aangevoerd. En dat is al winst, want in Europa wordt helaas minder dan 30 procent van het plastic afval gerecycled. Het grootste deel wordt verwerkt door middel van mechanische recycling, waarbij plastic wordt omgesmolten tot plastic van lagere kwaliteit met beperkte toepassingsmogelijkheden.
Vijfentwintig personeelsleden zijn in ploegendiensten onafgebroken in de fabriek van Blue Cycle aan het werk om het restplastic om te zetten in olie. Daarvoor zijn twee grote ovens actief, de overige twee zijn binnenkort bedrijfsklaar. In deze reactors wordt het plastic in een installatie zuurstofvrij verhit tot 450 graden Celsius. Door middel van dit zogenoemde pyrolyse-proces wordt de olie teruggewonnen uit het plastic.
Dit proces is op zichzelf niet nieuw, maar de manier waarop Blue Cycle de toepassing heeft ingericht is dermate geavanceerd dat het nergens in Nederland zo efficiënt gebeurt als in Heerenveen, aldus Pentenga. Jaarlijks, zo is de bedoeling, verdwijnt er bij Blue Cycle tussen de 20.000 en 25.000 ton plastic in de ovens en komt er 12.000 ton olie uit.
Bij het realiseren van de fabriek werkt Blue Cycle zoveel mogelijk samen met bedrijven uit het Noorden. „De Boer Staalbouw uit Leek en BAM Bouw en Techniek uit Groningen hebben de fabriek neergezet. Aalbers Installatie uit Nieuw-Buinen heeft het installatiewerk gedaan en SRA Bolsward heeft onze olieketels geproduceerd.”
Momenteel draaien de reactors onafgebroken. Blue Cycle voorziet in een groeiende behoefte naar de recycling van plastic afval, zeker nu China niet langer restafval uit andere landen aanneemt. „Maar ook buiten Nederland leeft deze behoefte sterk en is er veel belangstelling voor onze techniek. Daarom zijn we ook druk bezig met uitbreiding buiten de landsgrenzen. Plastic afval wordt doorgaans gezien als een probleem, maar vormt voor ons een waardevolle grondstof. Zo kunnen we bijdragen aan de nationale en Europese duurzaamheidsdoelen.”