In samenwerking met Van Braak 11:53 Business to Business

‘Sommige ondernemers overwegen serieus om te gaan emigreren’

Nadat de stofwolken van de verkiezingen zijn opgetrokken, wordt het tijd om de stand van zaken op te maken. Hoe staat ondernemend Nederland ervoor? Hennie van Braak van Van Braak Accountants is voorzichtig optimistisch, maar waarschuwt ook dat Nederland zich nog in een lichte recessie bevindt en dat heeft gevolgen. Vooruit kijken naar 2024 doet hij daarom niet, maar wel adviseert hij ondernemers om nu nog maatregelen te nemen, mocht dat nodig zijn, voor het volgend jaar.

Dat we ons in een milde recessie bevinden blijkt volgens Van Braak uit het feit dat bij veel bedrijven het debiteurenbestand oploopt. „Oorzaak is een krimpende economie, waardoor bedrijven meer moeite hebben om hun facturen te betalen. Een teken ook dat de resultaten achter blijven bij de verwachtingen.” Van Braak denkt dat met name de grotere bedrijven forse betalingen moeten doen aan de fiscus en de NOW, de regeling waarmee in coronatijd werknemers konden worden doorbetaald. De kans dat bedrijven hieraan onderdoor gaan, is niet ondenkbeeldig, zo voorspelt hij.


Risicospreiding
„Wat je daar aan kunt doen? Bijvoorbeeld de structuur van je bedrijf tijdig aanpassen. Als er bijvoorbeeld een paar BV’s dreigen om te vallen, zorg er dan voor dat het moederbedrijf door kan. Oftewel, doe aan risicospreiding, een BV-structuur is daar geschikt voor.” Volgens Van Braak speelt het probleem zoals hierboven geschetst minder bij het MKB en de één-pitters. „En de problemen gelden ook niet voor alle sectoren. Zo doen de meeste landbouwbedrijven het boven verwachting goed, in tegenstelling tot wat er in de politiek wordt beweerd.”


Veel ondernemers zijn blij met de verkiezingsuitslag, zo hoort Van Braak. „De hoop is dat er nu echt aan- en doorgepakt gaat worden, dat problemen waar dit land mee kampt worden opgelost. Het liefst ziet ondernemend Nederland een zakenkabinet, maar of die er komt moeten we afwachten. En ik hoor zelfs ondernemers die overwegen om te gaan emigreren. Ik adviseer dat niet, maar het zijn wel geluiden die ik hoor.”

Maatregelen
De verwachting is dat de belastingdruk omhoog gaat. „De gaskraan is dicht, dus moet het geld ergens anders vandaan komen. Dat is vervelend, maar was ook te verwachten. Wel maken ondernemers zich zorgen over de belastingen die ook fors omhoog gaat. Daarom is het van belang maatregelen te nemen, zoals tijdig gebruik maken van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit. Dit beperkt de erf-, schenk- en inkomstenbelasting. Kortom, neem op tijd maatregelen.”


„Een andere wijziging is er voor de schuld op de BV, die gaat van 700.000 naar 500.000 euro. Over die twee ton die eerder geleend is moet fors meer dividendbelasting worden betaald en dat is een aanslag op de liquiditeit. Je kunt dit voorkomen door tijdig af te lossen, zodat je zoveel mogelijk onder die 700.000 (500.000) euro grens uitkomt. Dit kun je doen door privégeld in de BV te stoppen, geld te lenen van derden en dat in de BV stoppen of privé vorderingen over te dragen aan de BV. Zo kun je ook bijvoorbeeld privé onroerende zaken aan de BV overdragen. Dan betaal je wel overdrachtsbelasting, maar dit zou interessant kunnen zijn.”

Arbeidsmigratie
Tijdens de aanloop naar de verkiezingen opperden verschillende politieke partijen om de arbeidsmigratie aan te pakken en zelfs de grenzen voor werknemers van buitenaf te sluiten. Van Braak moet er niet aan denken. „De meeste bedrijven komen nu al mensen tekort en heel veel posities worden door arbeidsmigranten ingevuld. We kunnen niet zonder, dat zou desastreus zijn voor onze economie.”


Ook ziet hij weinig goeds in de nieuwe wet op de schijnzelfstandigheid, die in 2025 of 2026 moet ingaan. „Dat gaat alleen maar voor meer problemen zorgen. Wanneer je nu als ondernemer werkt in plaats van in loondienst, dan hou je netto beduidend meer over. Als die ondernemer straks als iemand in loondienst wordt gezien, dan raakt dat mensen in hun portemonnee en dat heeft serieuze gevolgen. Het is daarom verstandig om daar nu al naar te kijken. Richt met z’n tweeën bijvoorbeeld een Vennootschap Onder Firma op, dan wordt je sowieso sneller als ondernemer gezien.”

Met nog een paar weken richting 2024 is het volgens Van Braak van belang om nog even langs een aantal zaken te lopen. „Is het verstandig om de ondernemingsvorm per 1 januari te wijzigen. Kijk de verzekeringspolissen nog eens goed door, zorg dat je administratie is opgeschoond, neem de voorraad tijdig op, bepaal wat het onderhanden werk is en tel je kassaldo. Als je dat allemaal voor elkaar hebt, dan kun je met een frisse start aan 2024 beginnen en wij, van Van Braak Accountants, wensen alle ondernemers daarbij veel succes en een voorspoedig 2024.


vanbraakaccountants.nl

(Visited 313 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten