Janneke Hoitinga en John van Teijen
Sportstad Heerenveen is het kloppende sporthart voor inwoners en bedrijven van Heerenveen en voor tal van topsporters. Het multifunctionele centrum richt zich de komende jaren op vernieuwing en verbreding van activiteiten en op de uitbreiding en verduurzaming van het complex.
In 2005 ontstond Sportstad Heerenveen op initiatief van Gemeente Heerenveen, sc Heerenveen en De Friesland Zorgverzekeraar. In 2017 is De Friesland Zorgverzekeraar als aandeelhouder uitgetreden. Breedtesport, topsport en sportmedische voorzieningen komen samen aan de Abe Lenstra Boulevard. Sportstad is eigenaar van het Abe Lenstra stadion en van de naastgelegen drie zwembaden, sporthallen, buitensportaccommodaties, twee turnhallen en de onderwijsfaciliteit op het complex.
Daarnaast is Sportstad energieproducent- en leverancier voor alle huurders in het complex en een aantal omliggende kantoorgebouwen. Het Sportstad complex is een multifunctioneel centrum waar duurzaamheid sinds de bouw van het complex hoog op de agenda staat. Zo is er bij de bouw een ondergronds warmte- en koude opslag netwerk en een warmtekracht koppeling installatie aangelegd, wordt energie opgewekt met 5.200 zonnepanelen en liggen er zonnecollectoren op de daken.
De directie van Sportstad wordt gevormd door Janneke Hoitinga en John van Teijen. Samen sluiten ze een mooi jaar af, dat tekenend is voor de ambities van Sportstad. Afgelopen juli werd een grootschalig batterijopslagsysteem van 2,15 MWh in gebruik genomen en in oktober opende het nieuwe overdekte padelcentrum op het binnenterrein van de inlineskatebaan.
De komende vijf jaar staat er veel te gebeuren. In hoofdlijnen wordt geïnvesteerd in de uitbreiding en verhoging van de kwaliteit van de accommodaties, op verdere verduurzaming, efficiëntere exploitatie van het complex, gebiedsontwikkeling, verbreding van de inkomsten en verbreding van het sportaanbod. Het aantal sporten in Sportstad zal verder worden ontwikkeld, zodat het sportaanbod voor inwoners van de gemeente in de breedte toeneemt. Welke nieuwe sportactiviteiten of accommodaties op stapel staan, is nu nog niet exact bekend. Wel staat vast dat Sportstad steviger inzet op meer aantrekkelijk en laagdrempeliger sportaanbod voor meer mensen. Het Sportstadgebied biedt daarnaast volop kansen voor bredere ontwikkeling dan alleen sport. Zo is er rondom het Abe Lenstra stadion nog ruimte voor gebiedsontwikkeling.
Meer bewegen, vitaler leven
Sportstad wil zich de komende jaren nadrukkelijk manifesteren als organisator van evenementen. Diversiteit van aanbod staat voorop: het kan gaan om sport, cultuur en zakelijke evenementen en bijeenkomsten. Ruimte daarvoor is er voldoende. De aaneengesloten sporthallen hebben een gezamenlijke oppervlakte van circa 3.000 m² en ook het Abe Lenstra Stadion biedt diverse ruimtes voor de organisatie van bijeenkomsten en evenementen.
Sportstad heeft als doelstelling om in de toekomst zowel binnen als buiten meer evenementen in het Sportstadgebied te organiseren. Daarmee wil Sportstad de aantrekkelijkheid en diversiteit van het gebied vergroten en de eigen inkomsten verhogen. Dat sluit naadloos aan bij de ambitie om het Abe Lenstra Stadion, naast de huisvesting van sc Heerenveen, multifunctioneler in te zetten en de exploitatie te verbeteren.
Recent zijn padelbanen gerealiseerd op het binnenterrein van de bestaande inlineskatebaan, waardoor skeeleren en padel nu gecombineerd worden aangeboden binnen één sportaccommodatie. Deze multifunctionele aanpak vormt de kern van Sportstad’s strategie.
De komende jaren investeert Sportstad verder in de kwaliteit en verbreding van het aanbod. Dit omvat niet alleen sportfaciliteiten, maar ook programma’s die bedrijven en inwoners stimuleren tot meer beweging. Het stimuleren van vitaliteit sluit aan bij de doelstellingen van Gemeente Heerenveen. Een actievere opstelling naar inwoners, een laagdrempelig aanbod, multidisciplinaire accommodaties en innovatieve, digitale concepten spelen in op veranderende behoeften van sporters en gebruikers.
Het Athletic Skills Model (ASM), dat motorische ontwikkeling en vitaliteit bevordert, kan hierbij als uitgangspunt dienen. De koppeling met de CIOS-opleiding in het Sportstad-complex biedt logische samenwerkingsmogelijkheden.
Sportcampus voor de vitale stad
Voor wat betreft de vastgoedportefeuille van Sportstad staat energiebesparing- en verduurzaming van het complex de komende jaren hoog op de agenda. Sportstad heeft de ambitie om het energieverbruik met minimaal 25 procent te verlagen voor 2030. Daarnaast wil ze het verbruik van gas de komende jaren sterk verlagen en zelf meer duurzame energie opwekken. Dat kan door in te zetten op verdere elektrificatie binnen het Sportstad complex en te investeren in aanvullende installaties waarmee zelf energie kan worden opgewekt. Het uitgangspunt naar 2030 is overzichtelijk: minder verbruiken, meer zelf opwekken.
De doelstellingen op het gebied van energiebesparing en verduurzaming passen binnen de overkoepelende doelstelling van Sportstad om het complex zo efficiënt mogelijk te exploiteren. Niet alleen door meer sportaanbod, door het organiseren van evenementen en multifunctioneler gebruik van accommodaties maar ook nadrukkelijk door de (energie)kosten van de accommodaties te verlagen.
Na twintig jaar Sportstad is een volgende fase aangebroken in het voortbestaan van Sportstad. Door de komende jaren in te zetten op een breder en laagdrempeliger sport- en bewegingsaanbod, hoopt Sportstad haar functie te kunnen versterken en moet het op de langere termijn leiden tot een nog breder en steviger fundament van de huidige sportcampus. Het hart van sport en beweging van de vitale stad Heerenveen.
Meer informatie is te vinden op: www.sportstad.nl.