In samenwerking met Grunstra Architecten 06:49 Zorg, Life Sciences & Health, Bouw

Toekomst wordt nog mooier dan het verleden

De toekomst wordt nog mooier dan het verleden was, als het aan Leo ter Beke en Arno Boersma van Grunstra Architecten uit Bolsward ligt. Ze zien volop kansen, denken mee, ontwerpen gebouwen die als het goed is nog mooier en beter zijn dan de klant had gewenst, idem dito voor het milieu én ook nog met oog voor de leefbaarheid voor jong en oud en hun toekomst.

Arno Boersma is er op 1 juni begonnen als architect en heeft er ontzettend veel zin in om mee te werken aan een mooie toekomst voor het 75-jarige architectenbureau. Terugkijken op wat er in het verleden voor moois gerealiseerd is, is prachtig, maar vooruitkijkend nog mooier en interessanter. Want de ontwikkelingen in de bouwwereld gaan op vele fronten snel. „Wij willen graag voorop lopen”, zegt Leo ter Beke, mededirecteur en architect bij het Bolswarder bureau.

Er komen veel uitdagingen aan”, weet Boersma. Nederland heeft een woningtekort, er moet duurzaam worden gebouwd, het type bouwmateriaal is ook aan verandering onderhevig vanwege milieuvriendelijke en duurzaamheidseisen en tegelijkertijd dient het wooncomfort en woongenot op hetzelfde niveau te blijven of eigenlijk verbeterd te worden. En vergeet de grote transformatie-opgave niet.

Partnerships en Friese roots

Grunstra Architecten heeft opdrachten in heel Nederland. Om als bureau sterk te blijven staan is een partnership aangegaan met collega-bureaus. Er wordt intensief samengewerkt en kansen gepakt met alle partijen uit de bouwkolom. Met deze werkwijze kan snel worden geschakeld en vormen innovaties een gezamenlijke uitdaging. Maar de Friese roots blijven een ‘unique selling point’

Als ‘oprjochte Fries’ houdt Boersma van zijn Friesland en komt hier volop tot bloei en inspiratie. Geboren Tukker Ter Beke voelt zich in Friesland ook helemaal thuis, ook als hij voor een opdracht naar Tiel rijdt of in Deventer actief is, om maar iets te noemen. „Het Friese past bij mij: het nuchtere doen wat je zegt en betrouwbaar zijn. Dat wordt ook door klanten buiten de provincie als een belangrijke kwaliteit van ons genoemd.”

Een groot jubileumfeest zal er niet worden gegeven bij het 75-jarige architectenbureau. „Wij investeren het geld liever in onze medewerkers en ontwikkeling”, zegt Ter Beke. „We zullen er wel bij stil staan in relatie met onze opdrachtgevers en via de socials leuke acties houden, maar meer niet. Er verandert zóveel tegenwoordig, dat wij het liefst onze energie daarop focussen.” Boersma: „Regels veranderen soms per dag, je moet er bovenop zitten. Noem alleen al Artificial Intelligence, alleen al daardoor is er veel meer mogelijk en die mogelijkheden worden dagelijks groter.”

Ontwerpen is verbinden

Ter Beke en Boersma gebruiken hun energie om vooruit te kijken, om te bouwen voor de toekomst. Ze zien zichzelf als raadgevende adviseurs binnen het bouwproces, adviseren de klanten wat er mogelijk is qua materialen, uiterlijk en ook qua regelgeving en vergunningen van overheden en wat daarbij komt kijken. Het architectenbureau is al lang niet meer puur een bureau waar “getekend” wordt. „Wij zijn voortdurend bezig een meerwaarde te creëren en verbindingen te legen.”

Goed luisteren naar de klant en inleven in diens wensen is uiteraard ook nog altijd belangrijk. Met die wensen in gedachten iets creëren waar de klant zelf nog niet aan gedacht heeft maar wat perfect uitpakt: dat is natuurlijk het summum. Veel van de opdrachtgevers van Grunstra Architecten zijn maatschappelijke partijen, zoals zorgorganisaties, onderwijsinstellingen en sociale woningbouwers. „Juist daar is het mooi om een meerwaarde te kunnen creëren.

Bouwen in Noord-Nederland

Alleen al in Noord-Nederland ligt volop uitdaging. Ter Beke: „Het Noorden heeft echt een ruimtelijke opgave in het verschiet. Ouderen blijven langer thuis wonen, jongeren kunnen geen woning vinden die betaalbaar is. Het is een grote uitdaging om voor iedereen betaalbare woningen te bouwen.”

Boersma: „Ik heb onderzoek gedaan naar de leefbaarheid en mijn conclusie is: investeer in bouwen voor jonge gezinnen en verdeel die woningen over de dorpen in plaats van ze als een wijk bij grote steden aan te bouwen. Als je ze bij dorpen bouwt, kunnen bijvoorbeeld de bestaande dorpsscholen blijven bestaan. Als je ze als een wijk bij een stad bouwt, moet je juist weer extra investeren in het bouwen van scholen. Dit vraagt om een andere blik op de opgave

„Overheden moeten dit hoog op hun agenda zetten om de leefbaarheid van onze mooie provincies te behouden. De hernieuwde aandacht voor het realiseren van de Lelylijn kan hierin mogelijk als een vliegwiel fungeren. Grunstra Architecten richt haar blik ook vol op de toekomst!”

grunstra-architecten.nl

(Visited 45 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten