In samenwerking met CCI 09:13 Agri & Food

Uitbreiding van de productie locatie en een gezonde toekomst

Alfred Attema

Een moderne fabriek, meer verantwoord snoep en drop, en een gezonde aarde achterlaten voor volgende generaties: daar zet snoepfabrikant CCI uit Drachten
vol op in. De voorbereiding voor de nieuwe fabriekshal van vijfduizend vierkante
meter is bijna klaar en het assortiment aan snoep met een positieve impact
wordt ook steeds groter. Ook is het bedrijf volop bezig haar footprint tot nul te reduceren.

Als een Feniks is het bedrijf uit de as herrezen, na de grote brand in 2021. „Het was uiteraard een grote ramp, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, zijn we gaan onderzoeken hoe we onze toekomst willen vormgeven. Dat was zonder de inzet en veerkracht van al onze medewerkers nooit gelukt”, zegt CEO Alfred Attema.

Medewerkers trots maken
Daarom wordt de aanstaande fabriekshal gebouwd naar de nieuwste normen, gericht op de toekomst. Een gezonde en milieuvriendelijke toekomst waarin de snoepfabrikant geen ‘traditionele suikerverwerker’ wil zijn maar een verantwoorde producent van snoep. „Wij willen dat onze 350 medewerkers trots kunnen zijn op de producten die ze hier elke dag maken”, zegt Attema.

CCI heeft drie fabrieken in Nederland en eentje in Duitsland en levert onder private label allerlei soorten snoep en drop aan bedrijven in Noordwest Europa die vervolgens hun eigen merklabel erop mogen zetten. Een gewone consument weet dus niet of zijn of haar snoep van CCI afkomstig is.

Op zich zou CCI puur kunnen produceren wat de klant wil en de verantwoordelijkheid kunnen neerleggen bij de bedrijven die de snoepproducten afnemen. Maar dat doet het niet, het wil de eigen verantwoordelijkheid nemen om verantwoord met mens en natuur om te gaan. „We produceren niet onder onze eigen merknaam, maar dat wil niet zeggen dat we geen eigen identiteit hebben.” Gezonder snoep produceren is niet per definitie eenvoudig. Er komt behoorlijk veel denken onderzoekswerk bij kijken, ook in het vinden van verantwoorde grondstoffen die de aarde minder uitputten.

In 2025 alles vegan
„We willen samen een bijdrage leveren aan het welzijn van volgende generaties, daarbij hoort ook dat we grondstoffen voor onze producten gebruiken die de aarde niet uitputten. ‘Sweets for all’, is ons motto. Zo willen we bijvoorbeeld dat in 2025 al onze producten vegan zijn. Nu is al zeventig procent vegan en/of vegetarisch, maar we willen naar de honderd procent toe. Een groot deel van onze snoep is ook al suikervrij en aan het einde van dit jaar zullen al onze verpakkingsmaterialen recyclebaar zijn.” Overigens bedenkt CEO Attema deze koerswijziging niet in zijn eentje, maar met het leiderschapsteam van negen personen. Samen met externe ondersteuning is hier acht maanden aan gewerkt. „Hoezeer de wereld om ons heen ook verandert, mensen houden onveranderd van het genieten van een lekker snoepje. Wij willen als snoepproducent geen onderdeel van het probleem zijn, maar juist onderdeel van de oplossing. Onze impact op de planeet en op de consument moet daarom positief zijn.”

CO2 uitstoot naar nul
Enkele jaren geleden had CCI nog 18,5 miljoen CO2 aan uitstoot, op dit moment is de uitstoot verlaagd naar 4,5 miljoen per jaar. „We zullen CO2 neutraal gaan worden”, belooft Attema. Vanaf 2025 zal het bedrijf in staat zijn om haar productieprocessen volledig te elektrificeren waarbij honderd procent groene elektriciteit zal worden ingekocht en opgewekt. Uiteraard mede door een grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak.

Attema: „We willen regelmatig gecontroleerd worden om zo aan de buitenwereld te kunnen tonen wat we doen. Daarom hebben we ons aangemeld voor B Corp certificering.” B Corp- certificering is een internationale certificering voor bedrijven – die duurzaamheid en een positieve sociale impact een blijvende plek geven in hun DNA. De B Corp-certificering kijkt naar de gehele bedrijfsvoering, van de impact in de productieketen tot de voordelen die medewerkers worden geboden.

„Wij hebben ook een omslag in denken richting onze collega’s gemaakt, ook omdat wij het fijn vinden om talentvolle medewerkers een kans te geven. Vroeger ging je ergens werken en moest je vooral uitvoeren wat het bedrijf je opdroeg en had je misschien maar een beetje eigen inbreng. Tegenwoordig vinden wij het juist fijn als mensen hun ideeën aandragen over hoe we ons kunnen verbeteren voor mens en aarde en als bedrijf. We hebben een digitale ideeënbus en staan elke dag altijd open voor suggesties.” Mensen die graag bij zo’n bedrijf willen werken, mogen zich altijd aanmelden. „Wij nodigen iedereen graag uit die ons verder kan brengen, bijvoorbeeld op het gebied van procestechnologie, innovatie, digitalisering en business intelligence.”

ccicandy.nl

(Visited 966 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten