In samenwerking met Uppact 12:21 Duurzaam / Circulaire economie

UPPACT start op in Farmsum

In november 2024 verscheen er in NoordZ een artikel over UPPACT in Farmsum, dat bezig is een unieke technologie naar Nederland te halen, namelijk de UnWastor technologie. De machine verwerkt plastic afval en/of textiel dat normaal gesproken niet gerecycled kan worden tot bouwmaterialen die voor diverse toepassingen geschikt zijn. Een half jaar later is het bijna zover, in juni wordt de machine opgebouwd en in juli opgestart. Om die reden is UPPACT nu op zoek naar medewerkers, die een bijdrage willen leveren aan dé oplossing voor afval dat tot nu toe niet te recyclen was.

“Dit is een unieke machine, we zijn een start-up en leveren een bijdrage aan de circulaire economie, dat wekt enthousiasme op bij mensen”, zegt Jan Jaap Folmer. Hij ontdekte samen met Michel Walstock de UnWastor technologie machine in Australië. “Het bleek moeilijk om deze machine in Australië operationeel te krijgen. Het recyclen van afval is daar heel anders georganiseerd dan bij ons. Vandaar dat ze een partij zochten die de technologie wel in de markt kan zetten.”

Pilot

Twee jaar geleden werd de pilot mixer melter, die ook wel de ‘UnWastor’ wordt genoemd, in Eemshaven getest, met positieve resultaten. “Normaal gesproken is circa 75 procent van ons plastic afval niet geschikt voor recycling”, legt Folmer uit. “Dat afval verdwijnt in de verbrandingsoven of wordt naar het buitenland geëxporteerd. Dat kost geld en is slecht voor het milieu. Met de UnWastor technologie kunnen we een groot deel van dat niet recyclebare afval verwerken en dat spreekt veel bedrijven aan, zo hebben we in de afgelopen maanden gemerkt.”

Ambitie

Folmer vindt het jammer dat de laatste maanden een aantal recyclebedrijven failliet zijn gegaan. “Daarmee verdwijnt kennis die we nodig hebben. Bovendien heeft iedereen de ambitie om juist meer te gaan recyclen en loopt nu de recyclingcapaciteit in Nederland juist terug.” Hij doet daarom een oproep aan de overheid om de regelgeving aan te passen en het gebruik van recyclebare materialen vaker te gaan verplichten. “Daarnaast zou het verstandig zijn om daarin qua wet- en regelgeving gelijk op te lopen met de rest van Europa.” Ook de hoge stroomprijs speelt bedrijven parten. “De overheid kijkt hiernaar, maar kijken alleen helpt niet.” Zorgen over UPPACT maakt Folmer zich niet. “Wij maken een eindproduct dat niet concurreert met dezelfde producten die gemaakt worden van Virgin (nieuw) plastic. Daardoor hebben we minder last van het goedkope plastic dat in Europa gedumpt wordt.”

Meerdere soorten plastics

Terug naar de mixer melter. Het bijzondere is dat de machine meerdere soorten plastics samen kan verwerken. Folmer:” Deskundigen gaan er steevast vanuit dat verschillende soorten kunststoffen niet goed aan elkaar kunnen hechten. Deze technologie bewijst dat dit wel kan. Er komen robuuste en compacte palen, planken, balken en andere bouwmaterialen uit, die ook weer volledig recyclebaar zijn. Daarmee is de cirkel rond.” Samen met de Rijksuniversiteit Groningen doet UPPACT onderzoek naar meer toepassingen, die ongetwijfeld gaan komen. “Daarnaast zijn we met bijvoorbeeld New Born Rubber uit Grootegast, dat autobanden recycled, bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten. Hoewel de machine nog niet draait, blijkt er nu al veel vraag en belangstelling naar de producten van UPPACT te zijn.

Jan Jaap Folmer (l) en Michel Walstock (r) met de nieuwe plant manager Richard Hovenga (m).
Bijdrage leveren

Inmiddels heeft UPPACT een plantmanager voor de nieuwe fabriek aangenomen en is deze plantmanager al druk bezig om personeel voor de fabriek te werven. “We zijn nu op zoek naar operators en logistieke medewerkers, die de machine gaan bedienen en er voor zorgen dat het hele proces in de fabriek goed gaat lopen. Van laden en lossen van trailers, het klaarmaken van de balen plastic voor productie, het hele productieproces door de Unwastor, de extrusielijnen, tot aan het afkoelen van de eindproducten aan toe.”

“Hoewel we nog niet echt actief op zoek zijn geweest, hebben de eerste gesprekken met operators al plaatsgevonden. Ze vinden het een interessant proces en willen daar graag hun bijdrage aan leveren.”

Demonstratiefabriek

“Natuurlijk beseffen we dat het voor iedereen een leerproces wordt. Kennis doe je dan ook tijdens dit proces op en daar hebben we alle vertrouwen in. Dit wordt een demonstratiefabriek, waarbij het van groot belang is om de dingen in één keer goed te doen. Veiligheid speelt daarbij een rol, maar ook het netjes en schoon houden van de fabriek. Wij verwachten dat we regelmatig bezoek krijgen van mensen die willen zien hoe de machine werkt. Daarom willen we met een enthousiaste club mensen aan de slag. Mensen die het leuk vinden om met zo’n unieke en innovatieve technologie te gaan werken. En die er plezier in hebben mee te denken hoe we het proces en de technologie kunnen verbeteren en door ontwikkelen.” En dat wil Jan Jaap Folmer vooral samen doen met een nieuw op te zetten team. “Uiteindelijk willen we dit fors gaan opschalen en uitrollen over heel Europa. Vooral ook om die enorme berg plastic afval die we met z’n allen maken een mooi en duurzaam tweede leven te geven. Met mensen die de wereld een beetje mooier willen maken.”

uppact.com/

(Visited 2 times, 2 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten