In samenwerking met Hulst Wind Energy 08:26 Innovatie / Onderzoek, Business to Business

Uw eigen windmolen, uw eigen energie

Een kleine windmolen is een ideale en duurzame investering om een stap dichter bij de onafhankelijkheid van het stroomnetwerk te komen. Met name in de agrarische sector, maar ook op bedrijventerreinen en rondom dorpen zien we steeds vaker kleine windmolens staan. Dat kan een windmolen van Hulst Wind Energy in het Groningse Oldenzijl zijn. Het bedrijf brengt twee typen windmolens op de markt: de Logic 15 en de Logic 25. „Het mooie is dat onze windmolens nagenoeg geen invloed hebben op het net, dat steeds voller raakt”, zegt vertegenwoordiger Rudi Groenendal.

Dat heeft te maken met het feit dat de windmolen van Hulst Wind Energy een relatief laag piekvermogen van 25 kilowatt heeft. „Heb je bijvoorbeeld 200 zonnepanelen op je dak liggen, dan is er sprake van een piekvermogen van 80 kilowatt, waar de hele buurt en het stroomnet last van kan hebben. Onze windmolens zijn vooral bedoeld voor eigen gebruik, vandaar dat een piekvermogen van 25 kilowatt voldoende is.

Laag windgebied
In tegenstelling tot wat we misschien denken is Nederland een laag windgebied, wat inhoudt dat de wind in ons land over het algemeen niet hard waait. Groenendal: „Een windmolen die in de provincie Groningen staat wekt gemiddeld zo’n 60.000 kWh op, terwijl dezelfde molen bovenin Denemarken het dubbele opwekt. Provincies als Drenthe en Overijssel zijn in mindere mate geschikt voor windmolens, tenzij we de ashoogte kunnen opvoeren. Zo mag in de provincie Groningen een kleine windmolen maximaal 15 meter zijn, hoewel er stemmen in de politiek opgaan om dit te verhogen naar 20 meter. In Drenthe loopt nu een pilot met molens van 25 meter. Men dacht aanvankelijk dat dit te hoog zou zijn, maar dat valt in de praktijk wel mee.”

Het beleid voor het plaatsen van kleine windmolens is niet overal in ons land hetzelfde. „De politiek bepaalt, dat snap ik. Echter, we moeten wel verduurzamen, zelfvoorzienend worden en daarin moet nog heel veel gebeuren. Onze windmolens zijn een praktische, nette en schone oplossing voor veel agrariërs, bedrijven en dorpscorporaties.”

Stil
Waar Hulst Wind Energy de windmolens voorheen importeerde uit Denemarken, daar assembleert het bedrijf de windmolens inmiddels zelf. Dat gebeurt in Oldenzijl, waarna de windmolens naar de eindbestemming worden gebracht. „Omdat we nu alles in eigen beheer doen, kunnen we efficiënter werken.” De windmolens van Hulst Wind Energy onderscheiden zich doordat ze stil zijn, een hoog rendement hebben en hydraulisch kantelbaar zijn, wat handig is omdat de molens wettelijk één keer per jaar onderhouden moeten worden. Groenendal durft te stellen dat de windmolen van Hulst Wind Energy de stilste van het land is. „Dat heeft met de constructie en de behuizing te maken”, legt hij uit. „Onze molens draaien met een vast toerental van 44 omwentelingen per minuut. Molens met een variabel toerental produceren meer geluid, doordat je dan de generator vrijwel continu hoort.”

Hulst Wind Energy kan aan de hand van langjarige weergemiddelden de opbrengst van een windmolen redelijk nauwkeurig voorspellen. Ook voor de slagschaduw heeft Hulst Wind Energy een oplossing. Groenendal: „Dat kunnen we sturen met sensoren die zijn aangebracht, waardoor eventuele overlast tot een minimum kan worden beperkt.” Hij is blij met het feit dat de provincie Groningen heeft besloten dat de molens voortaan 20 meter hoog mogen worden. „De windmolen gaat dan nog efficiënter draaien, waardoor je er in de buurt van gebouwen of bijvoorbeeld een dorp minder last van hebt.”

Nieuwe modellen
Naast de 25 kilowatt windmolen komt er volgend jaar een 15 kilowatt windmolen in het programma van Hulst Wind Energy. „Deze windmolen wordt momenteel in Denemarken getest. Als het officiële rapport, waarin bijvoorbeeld geluid, opbrengst en duurzaamheid is vastgelegd, klaar is, kunnen ze geplaatst worden. Deze molen is erg geschikt om te plaatsen bij bedrijven die al zonnepanelen hebben, maar in de winter nog stroom tekort hebben. Zeker ook omdat de salderingsregeling in 2027 verdwijnt.”

Aannemer
Kleine windmolens kunnen interessant worden voor een nieuwe groep klanten. Groenendal: „We zijn in gesprek met aannemers die grote projecten onder handen hebben en CO₂-neutraal moeten werken. Hiervoor hebben we een speciaal mobiel platform ontwikkeld. Door op dit platform een windmolen te plaatsen kan zo’n aannemer aan de duurzaamheidseisen voldoen, waarbij de windmolen ook nog eens verplaatsbaar is. Wij denken dat daar een markt voor is.”

Groenendal denkt dat de markt voor kleine windmolens nog behoorlijk kan groeien. „Het net raakt vol en onze windmolen heeft daar nagenoeg geen invloed op. Het is derhalve ideaal voor partijen die zelfvoorzienend en CO₂-neutraal willen worden, die ontwikkeling is niet meer te stoppen, ook omdat olie en gas steeds duurder worden. Daarnaast zal de stroomprijs ook door de netcongestie enorm stijgen. Ja, een windmolen is een investering, maar je weet ook je stroomprijs voor de komende 25 jaar.”

Meer informatie: www.hulstwindenergy.com

(Visited 14 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten