Al vele jaren biedt Zorggroep Meander in Veendam revalidatiezorg aan de Veenkade in Veendam. Een jaar geleden werd het project ‘Het verbeteren van de revalidatiezorg’ opgezet. Alles is oefenen, verruimde opnametijden, meer tijd om te oefenen en een nog intensievere samenwerking tussen de diverse behandelaars stond daarbij voorop. Nu het project is afgerond worden de eerste resultaten zichtbaar. En dat leidt bij iedereen tot tevreden gezichten.
„Cliënten gaan door de vernieuwde aanpak daadwerkelijk sneller naar huis en dat was ons doel”, zegt Yvonne Hoekstra, logopedist en deel uitmakend van het taskforceteam. Mevrouw Meijer-Högemann is een voorbeeld van het succes van het project, daarover later meer.
‘Cliënten gaan daadwerkelijk sneller naar huis’
Programma op maat
Het revalidatiecentrum telt 4 afdelingen, te weten orthopedie, neurorevalidatie, dubbelzorg (voor mensen met bijvoorbeeld dementie die moeten revalideren) en overig. Er worden gemiddeld circa 40 mensen behandeld. In Veenkade is het leuk om te revalideren en leuk om te werken. Dat kan revalidatieverpleegkundige Roelina Kupers beamen. Zij werkt op de afdeling neurorevalidatie, waar mensen na een hersenbloeding binnenkomen en allerlei dagelijkse handelingen moeten leren. „Geen dag is hetzelfde, er komen bijna elke dag mensen binnen met verschillende ziektebeelden, waarvoor we een programma op maat maken. De mensen maken vaak kleine stapjes vooruit, maar het is mooi en dankbaar om te zien hoe ze uiteindelijk de deur weer uitstappen.”
Oefenstations
De nieuwe aanpak komt zowel cliënten als het werkplezier van de medewerkers ten goede. Yvonne:„ Zo hebben we de opnametijden verruimd, waardoor mensen hier sneller terecht kunnen. Daarnaast stimuleren we mensen om zoveel mogelijk te bewegen, onder de noemer alles is oefenen. Zo hebben we bijvoorbeeld op de hele etage oefenstations gemaakt, waar cliënten ook zelf aan de slag kunnen. Zeker als er in het weekend geen therapie is, kunnen mensen toch doorgaan met het werken aan hun herstel. Verder is er intensiever overleg tussen allerlei betrokkenen. Dat begint al bij het intakegesprek, waarbij alle mogelijke behandelaars en de familie aanwezig zijn. Na twee weken zitten we wederom allemaal bij elkaar. Dat werkt erg goed.”
Zelfstandig
Mevrouw Meijer-Högemann viel van haar fiets en brak haar bovenbeen. Een snelle operatie volgde, waarna ze in Veenkade kon revalideren. „Ik had van een buurvrouw gehoord dat het hier goed toeven was, daarom koos ik voor Zorggroep Meander.” De woorden van de buurvrouw bleken geen gebakken lucht. „Ik heb het hier heel goed naar de zin. Alles wat we hier doen is er op gericht om zo snel mogelijk weer zelfstandig te worden, dat is prettig. En de begeleiding is prima. Bij vragen krijg ik altijd meteen antwoord en ze staan altijd voor je klaar. Ik mag na vijf weken alweer naar huis, dus het is allemaal snel gegaan.”
Yvonne:„ Cliënten willen, als ze hier binnenkomen, altijd zo snel mogelijk naar huis. Dankzij onze nieuwe aanpak kunnen we dat nu realiseren, waarbij we kunnen garanderen dat dit ook veilig, stabiel en verantwoord is. En daar gaat het uiteindelijk om.”