In samenwerking met Zorgboerderij Vossenburght 16:26 Zorg, Life Sciences & Health

Vraag naar dagbesteding
onverminderd groot

„Met elkaar willen we goede zorg leveren en mensen op weg helpen in de maatschappij.” Dat zegt Monique Pol van Zorgboerderij Vossenburght, gelegen ten noorden van Winschoten. Sinds 2005 laat de Vossenburght zien waar een zorgboerderij voor zou moeten staan. „We vormen één groot en warm gezin, waarin iedereen zich op zijn of haar manier thuis kan voelen. Als je dat met je hart doet, dan draag je kwaliteit uit”, geeft Monique aan. Ze pleit voor een branchevereniging voor zorgboerderijen, zodat de mensen die er gebruik van maken beter beschermd worden.

De Vossenburght heeft naast de boerderij nog 2 woningen in Winschoten en verder nog 1 boerderij en 1 woning in Meeden. De term bewoners of cliënten komt in het vocabulaire van Monique niet voor. Liever spreekt ze van haar ‘jongens’, in totaal 32 mannen en vrouwen in alle leeftijden die het zichtbaar naar de zin hebben op de Vossenburght. Het gaat om mensen met een verstandelijke en/of psychiatrische beperking, die moeite hebben zich in de maatschappij staande te houden, of om een of andere reden niet zelfstandig of thuis kunnen wonen. Monique zou graag willen uitbreiden, juist omdat de vraag naar beschermde dagopvang alleen maar toeneemt. Ze heeft regelmatig een geschikte locatie op het oog, maar vist vaak achter het net. „Het kriebelt nog wel, maar voorlopig heb ik de zoektocht op een laag pitje gezet.” Dat heeft onder andere te maken met het feit dat op de locatie in Winschoten de boerderij wordt uitgebreid. „De woning werd te klein, omdat ik hier intern ook nog vier jongeren opvang”, legt ze uit. „Het gaat nog wel, maar het is niet ideaal, vandaar dat we hebben besloten om de boerderij uit te breiden.” Haast heeft ze daarmee evenwel niet. “De omstandigheden in de bouwwereld zorgen ervoor dat je niet precies weet wanneer de bouw kan worden afgerond.”

Lastig

„Alle locaties zitten vol”, vertelt Monique. „Er kan niemand meer bij, terwijl de vraag onverminderd groot is. Dat vind ik best lastig.” Ze werkt niet met een wachtlijst, omdat dat volgens haar tot teleurstellingen kan leiden. „Stel dat iemand die vijfde op de wachtlijst staat acuut hulp nodig heeft, dan is dat vervelend voor degene die op plek één staat. Je mag aangeven wanneer je hier wilt wonen of in de dagbesteding wilt en dan kijken we of er plek is.”

Dagbesteding is op de Vossenburght een ruim begrip. Van dieren verzorgen, vooral paarden, tot een tuin onderhouden en van lunchroom tot houtbewerking; er is van alles te doen. De paarden moeten niet alleen worden verzorgd, ze worden ook ingezet voor therapie, mennen, voltige en rijden. „Een paard geeft vertrouwen”, legt Monique uit. „Als jij lief bent voor een paard, dan is het paard lief voor jou. Hij spiegelt, wat je geeft krijg je terug. Daarnaast moet je zelf aangeven wat wel of niet kan, daar boeken we mooie resultaten mee.”

‘We zijn één grote familie, waarin iedereen zich thuis voelt’

Naast de paarden worden er nog vele tientallen andere dieren verzorgd. Verder moet de tuin met vijver en bijenvolk onderhouden worden en ligt de Vossenburght aan een drukke fietsroute, fietsers komen er graag voor een kopje koffie of thee. Op de houtbewerking worden producten gemaakt die op de diverse markten in de omgeving worden verkocht. De opbrengst is bestemd voor allerlei producten die naar een dorp in Gambia worden gestuurd.

Ontspanning

Naast de dagbesteding is er ook ruimte voor ontspanning. Om het gezinsgevoel nog maar eens te onderstrepen, gaat de hele groep, onder begeleiding, regelmatig de provincie in. Monique:„ We zijn met 50 man wezen eten, met een groep op vakantie geweest, hebben het Blote Voetenpad gelopen en we gaan binnenkort nog naar Duinrell en Drouwenerzand en oh ja, we gaan ook nog naar het Piratenfestijn in Noordbroek.” Het tekent de manier waarop Monique de zorgboerderij runt. „We zijn één grote familie, waarin iedereen zich thuis voelt.” Dat dit niet op elke zorgboerderij het geval is, behoeft geen nader betoog. Niet voor niets pleit Monique voor een branchevereniging voor zorgboerderijen. „Iedereen die dat wil kan een zorgboerderij beginnen. Je moet je afvragen of dat goed is. Ja, wij hebben alle keurmerken die er zijn en gediplomeerde medewerkers met competenties en passie, het moet gewoon goed. En dan heb ik het niet alleen over het begeleiden, maar bijvoorbeeld ook over zorg, het toedienen van medicijnen bijvoorbeeld. In de afgelopen 17 jaar zijn talloze ‘jongens’ die hier hebben gezeten in de maatschappij verder gegaan, daar doe je het voor. Dat vind ik ook kwaliteit en dat is waar het altijd om moet gaan.”

www.vossenburght.nl

(Visited 4 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten