Dat zegt Swen Peeters, branchemanager van de Nederlandse Jachtbouw Industrie, kortweg NJI. Wil jij werken aan een high-end jacht van meer dan 100 miljoen euro of aan een jacht dat moet worden gerestaureerd of iets daar tussenin? Dat kan als je kiest voor een baan in de jachtbouwindustrie. Nederland is wereldwijd toonaangevend in de jachtbouwindustrie en staat bekend om haar vakmanschap, innovatie en hoogwaardige technologie. Naast de grote jachten telt Nederland ook vele bedrijven die zich juist bezig houden met de kleinere jachtbouw. “In deze sector kun je alle kanten op”, zegt Swen. “Er is veel werk en je kunt binnen de branche kiezen voor talloze richtingen. Dat gaat van technisch tot creatief tot aanpakkers. Er zijn veel verschillende beroepen betrokken bij de bouw of het onderhouden van een jacht. Denk aan ontwerpers, werktuigkundigen en elektrotechnici, lassers, scheepsbouwers, interieurbouwers, timmerlieden, schilders, logistiek medewerkers, maar ook beroepen waarbij je de kwaliteit controleert, of op zoek bent naar duurzame oplossingen.”
Skills the Finals
Bij de Nederlandse Jachtbouw Industrie zijn meer dan 250 bedrijven aangesloten, dat zegt iets over het belang van de jachtbouwindustrie voor ons land. De NJI behartigt de belangen van deze ondernemers. Leden zijn actief in de bouw van casco’s, de (af)bouw en reparatie van complete jachten, het verrichten van reparatiewerkzaamheden, het ontwerpen van jachten en de toelevering aan de jachtbouw. “Net als vele andere branches zijn ook de Nederlandse Jachtbouwbedrijven op zoek naar nieuwe technische medewerkers”, geeft Swen aan. “Om die reden is de NJI op 20 en 21 maart a.s. aanwezig op Skills the Finals in de RAI in Amsterdam, een uitdagend en inspirerend beroepsevenement voor jongeren die affiniteit hebben met techniek. We willen op een interactieve manier jongeren kennis laten maken met wat de maritieme sector te bieden heeft. Veel mensen weten niet hoe leuk en hoe veelzijdig deze branche is, dat willen we graag laten zien. Kortom, leerlingen en studenten kom vooral zelf kijken. Of neem als ouder of grootouder je (klein)kinderen mee.”
Kom aan Boord
In de provincie Fryslân blijkt de animo voor een vak in de maritieme techniek groter te zijn dan in andere regio’s. “De instroom op de opleidingen is goed, maar kan natuurlijk altijd beter. De campagne ‘Kom aan Boord’, die in de gemeente Waadhoeke ontstond en nu ook door Súdwest-Fryslân wordt omarmd, helpt daar ongetwijfeld bij. Jongeren komen via Kom aan Boord op een aansprekende wijze in contact met de maritieme sector, ik weet zeker dat dit voor een aantal van hen reden is geweest een opleiding in deze sector te gaan volgen. Het zou fantastisch zijn als Kom aan Boord een landelijke campagne voor maritieme techniek gaat worden, juist omdat het in Fryslân zo’n succes blijkt te zijn.”
Feit: de maritieme sector heeft dit schooljaar de hoogste instroom van alle technische opleidingen binnen ROC Firda in Sneek.
Prachtig vak
“De NJI wil jongeren, maar ook zij-instromers, laten zien dat jachtbouw een prachtig vak is”, gaat Swen verder. “Je bouwt niet alleen mooie schepen, maar ook het onderhoud aan of het refitten van deze schepen behoort tot de mogelijkheden. Daarbij willen we vraag en aanbod nog beter op elkaar laten aansluiten. Want, bij de NJI zijn ook vele kleinere jachtwerven aangesloten, die vaak niet over een eigen HR-afdeling beschikken. Daarom willen we hun vacatures op een platform plaatsen en deze koppelen aan andere vacaturesites, zodat deze altijd goed te vinden zijn. Datzelfde geldt voor de stageplekken. Jongeren die de opleiding volgen willen graag een goed stageadres vinden, ook dat willen we gemakkelijker maken.”
Mooi werk
Het gaat ook in de maritieme sector om mensen binden. “Als het ergens kan is het daar”, vindt Swen. “Het is een sector die alles in zich heeft, waaronder een diversiteit aan werkzaamheden en waar je aan de meest fraaie producten en de meest nieuwe materialen kunt werken. Ja, dat is mooi werk om te doen, werk waarbij je gebruik maakt van je handen en je hersenen. Ben je eenmaal werkzaam binnen de sector, dan zijn er voldoende deeltijdopleidingen beschikbaar, waardoor je jezelf kunt blijven uitdagen en ontwikkelen. En aan het eind van het bouwproces gaat er een jacht te water, wat nog jarenlang mee gaat en waar de meestal opeenvolgende eigenaren nog jarenlang plezier aan beleven, maar stiekem ook altijd een stukje eigendom blijft van hen die dit hebben gebouwd.”