In samenwerking met gemeente Westerkwartier 14:17 Duurzaam / Circulaire economie, Energietransitie

Westerkwartier wil economische zone langs A7 uitbreiden

Het gaat goed met de economische ontwikkelingen in de gemeente Westerkwartier. Zo goed zelfs dat de gemeente plannen ontwikkeld om de bedrijventerreinen langs de A7 verder uit te breiden. „Er is een wachtlijst van bedrijven die zich daar willen vestigen”, legt wethouder economische zaken Richard Lamberst uit. Het tekent de toenemende populariteit van het Westerkwartier als vestigingsgemeente, centraal liggend in Noord-Nederland. Door de wethouder ook wel de economische draaischijf van Noord-Nederland genoemd.

„De gemeente Groningen zit qua beschikbare bedrijfsruimte zo goed als vol. Hier is nog voldoende ruimte, kunnen we uitbreiden, zitten we qua infrastructuur goed en dat biedt kansen”, legt Lamberst uit. In dat kader spreekt hij van een economische zone langs de A7, waarbij de kerndorpen Leek en Marum centraal staan. „Langs de A7 liggen ook natuurgebieden, dus we moeten daar wel zorgvuldig mee omgaan. Maar, dan nog blijft er voldoende ruimte over voor bedrijvigheid, waarbij we ‘verdozing’ van het landschap willen voorkomen.”

Ontsluiting
Lamberst verwacht dat over 3 à 4 jaar bedrijvenpark Leeksterveld fase 2 vol zit. Daarom worden er nu al plannen gemaakt voor een vervolg. „Op één van de twee zonneparken zit al de bestemming bedrijventerrein, het ligt voor de hand om dat gebied ook als zodanig te ontwikkelen. Wellicht dat het andere zonnepark op lange termijn ook als bedrijventerrein kan worden ontwikkeld. Wel moeten we daarbij oog hebben voor de ontsluiting. Wanneer je ergens bedrijven vestigt moet je er ook voor zorgen dat medewerkers en klanten er makkelijk kunnen komen.”

Dat speelt natuurlijk ook bij de huidige bedrijvenparken ten noorden en zuiden van de A7 bij Leek. Daar loopt het in de spits regelmatig vast en dat is reden voor de gemeente om in te zetten op het verder optimaliseren van de twee rotondes. „Dat gaat uiteraard in overleg met de provincie en Rijkswaterstaat”, geeft Lamberst aan. „Maar, dat er wat moet gebeuren is ons wel duidelijk geworden in gesprekken die we met ondernemers hebben.”

Visie bedrijventerreinen
Onlangs werd in de Raad van de gemeente Westerkwartier de visie „Ruimte voor
ondernemen” vastgesteld. Daarin is onder andere vastgelegd dat de gemeente de oudere bedrijventerreinen toekomstbestendig wil maken. „Daarbij gaat het onder meer om verduurzamen door bijvoorbeeld meer groen aan te leggen. Dat voorkomt hittestress en maakt het voor medewerkers aantrekkelijker om in de pauzes een rondje te lopen. Dat dit werkt zien we ook op de modernere terreinen.” „Daarnaast streven we ernaar dat met name de zwaardere industrie daar komt waar het hoort, dus richting A7”, gaat Lamberst verder. „Kijk, in het verleden is Leek over de bedrijventerreinen heen gegroeid, waardoor inwoners nu te dicht bij bepaalde bedrijven wonen. Daar willen we iets aan doen, door bedrijven op een betere plek ontwikkelperspectief te bieden. Wij zijn een ondernemersvriendelijke gemeente, dus daarin past geen dwang. We beseffen daarom ook dat deze processen nog jaren gaan duren. Maar, de intentie is er, dat moet duidelijk zijn.”

Niet op slot
Naast de grotere bedrijventerreinen beschikt de gemeente Westerkwartier over talloze kleinere terreinen waar bedrijven actief zijn, wat heet. „De gemeente Westerkwartier bestaat uit 41 dorpen, waarvan 12 dorpen in totaal 22 bedrijventerreinen tellen. Er wordt wel eens gezegd, onterecht vind ik, dat we de ontwikkeling van bedrijventerreinen op slot zetten. Dat doen we niet. Wel inventariseren we wat de vraag is, waar ruimte is en waar bedrijven vandaan komen. En is er vraag naar uitbreiding, dan willen we meedenken. Dat is namelijk niet alleen goed voorde ondernemers, maar ook voor de leefbaarheid in de dorpen. Maar, de behoefte moet er zijn en het moet kunnen.” Lamberst noemt het aantrekkelijk voor bedrijven wanneer er een goed ondernemersklimaat in de gemeente heerst. „De deur staat bij mij altijd open en het is ja, mits en niet nee, tenzij. We vinden het belangrijk dat ondernemers het hier naar hun zin hebben en er trots op zijn om vanuit het Westerkwartier te opereren.”

Samen optrekken
Om feeling te houden met ondernemend Westerkwartier bezoekt en spreekt de wethouder veel ondernemers. „Dat vinden we belangrijk, want we willen weten wat er speelt. Zo horen we regelmatig dat de arbeidsmarkt krap is, maar horen we ook de specifieke problemen waar ondernemers tegenaan lopen. Waar mogelijk proberen we mee te denken. Zo willen we samen optrekken om in het Westerkwartier een goed ondernemersklimaat te realiseren.” En ja, in dat kader wordt er ook al voorzichtig nagedacht over de komst van de Lelylijn, waarvoor de A7 zone in beeld is. „De Lelylijn biedt kansen voor onze regio, dat is duidelijk. Maar, zonder station is dat ondenkbaar, dus daar gaan we voor.” Tenslotte zou het de wethouder een deugd zijn wanneer de provincie Groningen haar belofte van snel internet voor iedereen, ook in de buitengebieden, gestand gaat doen. „Boter bij de visch, zou ik zeggen. Het is een belofte uit 2016 en de inwoners en ondernemers, met name in de buitengebieden, zitten er op te wachten.”

www.westerkwartier.nl

(Visited 24 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten