In samenwerking met Fonds Nieuwe Doen 12:36 Duurzaam / Circulaire economie, Energietransitie, Zorg, Life Sciences & Health

Fonds Nieuwe Doen zoekt naar Nieuwe Doeners in energie, leefbaarheid en zorg

“We kunnen net het laatste financiële zetje geven om de realisatie van een project mogelijk te maken.” Dat zegt Geerten Eijkelenboom van het Fonds Nieuwe Doen. Fonds Nieuwe Doen verstrekt leningen aan projecten in de zorg, leefbaarheid en energie in de provincie Groningen. Het fonds staat open voor bedrijven, instellingen en organisaties. Een voorbeeld van een project, dat mede dankzij Fonds Nieuwe Doen tot stand is gekomen, is het Gezondheidscentrum aan de Radesingel 6 in Groningen, daarover later meer.

Het is alweer bijna 8 jaar geleden dat Fonds Nieuwe Doen het levenslicht zag. De provincie Groningen vroeg zich af of er naast de vele subsidieloketten, die er waren en waar bedrijven en organisaties subsidies voor energiebesparende maatregelen konden krijgen, behoefte was aan een organisatie waar men een lening tegen aantrekkelijke voorwaarden kon afsluiten. Tegelijkertijd werden naast energie, de sectoren leefbaarheid en zorg toegevoegd. Dat die behoefte er was, bleek al snel, met name voor energiebesparende maatregelen was veel belangstelling. In 8 jaar tijd zijn er tot nu toe 370 energieprojecten gefinancierd, 40 in de zorg en voor leefbaarheid 52 projecten.

Business case
“We zijn een maatschappelijk fonds dat bedoeld is voor projecten die ondanks een haalbare business case onvoldoende door de reguliere financieringsmarkt, zoals banken, kunnen worden bediend”, vertelt Eijkelenboom. “Natuurlijk moeten de aanvragers aan inhoudelijke criteria voldoen. We lopen als fonds een bepaald risico, dus willen we van tevoren weten hoe de business case eruit ziet.” Fonds Nieuwe Doen is ook een zogenaamd revolverend fonds, de bedoeling is om de middelen meerdere keren in te zetten, vandaar dat lange looptijden van een lening zoveel mogelijk beperkt moeten worden.

De voorwaarden waaraan een project moet voldoen zijn laagdrempelig. Eijkelenboom: “Alle maatregelen die een positieve bijdrage leveren aan de energietransitie kunnen al gefinancierd worden. Voor een MKB-bedrijf is dat bijvoorbeeld het vervangen van de verlichting door led, of voor een bakker de aanschaf van een elektrische oven en zonnepanelen, die de oude gasoven vervangt. De leningen die we verstrekken in het kader van de leefbaarheid gaan voornamelijk naar buurt- en dorpshuizen, sportverenigingen en multifunctionele accommodaties. Een voorbeeld is camping Boet’n Toen in Pieterburen, die geheel door vrijwilligers wordt gerund en een belangrijke bijdrage levert aan de leefbaarheid in het dorp. Bij de zorg moet je denken aan de aanschaf, bouw, verbouw van vastgoed of de aanschaf van inventaris.” Fonds Nieuwe Doen kent drie soorten financieringen. De lichte financiering van 5.000 tot 50.000 euro, de Energielening Plus, welke enkel van toepassing is op energieaanvragen van 50.001 tot 150.000 euro en de reguliere financiering van 50.000 euro tot 2,5 miljoen.

Bod op Radesingel 6
Een voorbeeld van een succesvol project, dat mede dankzij Fonds Nieuwe Doen tot stand kwam, is het Gezondheidscentrum aan de Radesingel 6 in Groningen. Initiatiefnemer en huisarts Tjitte Verbeek van Buuren fietste in zijn studententijd regelmatig langs de Radesingel 6, waar toen nog het conservatorium was gevestigd, en werd verliefd op het pand. Naast zijn studie geneeskunde werkte hij bij huisarts Van Willigen verderop in de straat. Een praktijk die snel groeide, maar op een gegeven moment niet verder kon groeien. Verbeek was inmiddels klaar met zijn studie en wilde uiteraard wel patiënten aannemen. Dat ging zo snel dat het pand waarin hij zat al snel te klein bleek. Radesingel 6 stond inmiddels te koop en hij besloot een bod op het pand te doen.

“Vele gesprekken met de bank volgden”, geeft Verbeek aan. “We maakten een plan en steeds meer zorgpartijen gaven aan dat ze zich ook in het pand wilden vestigen. Ondanks dat de bank steeds enthousiaster werd, bleek het toch lastig om het hele pand te financieren, vooral omdat we het ook nog helemaal moesten verduurzamen. Het pand had namelijk energielabel G, daar moest iets aan gebeuren.”

Op dat moment kwam Fonds Nieuwe Doen in beeld. “Zij droegen bij aan een deel van de financiering, verdeeld over verduurzaming en zorg. Zonder Fonds Nieuwe Doen was het niet gelukt om het pand aan te schaffen en volledig te verduurzamen.”

Innovatie in de zorg
Inmiddels zitten er allerlei zorgverleners in Radesingel 6. Niet alleen eerstelijns zorgverleners, maar ook tweedelijns. Verbeek: “We zijn uitgegroeid tot een breed zorgcentrum, waar patiënten met allerlei zorgvragen terecht kunnen. We delen echter niet alleen de voordeur, maar drinken gezamenlijk koffie en lunchen met elkaar. Voordeel daarvan is dat we heel laagdrempelig overleg met elkaar hebben en dat komt de zorgverlening in haar totaliteit ten goede. Ik zie dat als een innovatie in de zorg, bij ons kom je geen eilandjes tegen. En we hebben meer ruimte voor de patiënt, zo duurt een consult bij de huisartsen in dit centrum geen 10, maar 20 minuten. We merken daardoor dat de patiënt minder snel terugkomt. Onze praktijk groeit, maar de samenwerking binnen dit Gezondheidscentrum ook, dat is winst, voor iedereen.”

Eijkelenboom hoort het goedkeurend aan. “Dit is een perfect voorbeeld van wat Fonds Nieuwe Doen kan betekenen.” Hij ziet dat de belangstelling vanuit de zorg en leefbaarheid voor het fonds goed is, terwijl de interesse voor energiemaatregelen afneemt. “Dat loopt vaak gelijk met de conjunctuur en de prijs voor energie. Maar, ook nu kun je maatregelen nemen, waarmee je geld kunt besparen. De goedkoopste energie is namelijk de energie die je niet gebruikt. Isoleren verdient zich altijd terug. Dus, loop je met plannen rond op het gebied van energie, leefbaarheid of zorg en je krijgt de business case niet helemaal rond, dan kan Fonds Nieuwe Doen de oplossing bieden.”

Meer informatie: www.fondsnieuwedoen.nl

(Visited 120 times, 7 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten