Afvalverwerkingsbedrijf PreZero heeft een duidelijke stip op de horizon gezet. Afval is niet ‘gewoon’ afval maar krijgt een nieuwe bestemming. Circulair werken is hun missie, wat inhoudt dat zoveel mogelijk materialen worden gerecycled of hoogwaardig worden ingezet. „De Lidl verkoopt wasmanden, gemaakt van plastic dat wij sorteren.”
Vuilniswagens en rolcontainers die het vuilnis ophalen zijn een vertrouwd gezicht. Je zet je afval bij de weg en klaar is Kees. Maar; wat gebeurt er daarna eigenlijk mee? „Dit afval belandt onder andere op een van de twaalf locaties in Noord-Nederland’’ vertelt Dennis van Klinken, rayonmanager van PreZero Noord-Nederland. Maar daar eindigt het verhaal niet.
„De doelstelling van PreZero is om cirkels te sluiten. We verzamelen niet alleen afval. We sorteren, verwerken en recyclen grondstoffen en maken er nieuwe materialen van. Dit is mogelijk omdat we onderdeel zijn van de Schwarz Group, die onder andere ook eigenaar is van de Lidl en Kaufland.
„Wij verzamelen en sorteren bijvoorbeeld materialen van kunststof uit huishoudelijk afval. Denk aan plastic flessen en drinkkartonnen” aldus van Klinken. „Hiervan worden wasmanden gemaakt die de Lidl vervolgens weer verkoopt. Doordat de Schwarz Group bedrijven heeft die producten kunnen sorteren, maken én verkopen kunnen we de vraag naar secundaire grondstoffen en materialen die uit afvalverwerking komen aanjagen.”
Vooruitstrevend
En dit is niet het enige vooruitstrevende initiatief van het bedrijf. Onlangs opende René Paas, commissaris van de Koning, een sorteerinstallatie voor bouw- en sloopafval in Groningen. Van Klinken: „dit is een unieke geavanceerde machine die aan de hand van infrarood bouw- en sloopmateriaal sorteert. We zijn hierdoor in staat om twintig procent meer houtmateriaal uit het afval te sorteren dan dat normale installaties kunnen.’’
„Het hout verwerken we vervolgens op onze locatie in Coevorden tot pallet klossen zodat je hiervoor geen bossen en bomen hoeft te kappen’’ vertelt van Klinken. Lidl heeft natuurlijk veel leveranciers. Wij vragen hen om met onze gerecyclede pallets te werken zodat je de keten weer kan sluiten.
Green Collective
„Toch doen we niet alles zelf hoor’’ lacht van Klinken. En dat hoeft ook niet. Sterker nog, soms is het beter om samen te werken met andere bedrijven uit de regio. „PreZero is gestart met Green Collective. Dit houdt in dat we niet langer met verschillende inzamelwagens door de steden rijden. Er rijdt een neutraal voertuig door de stad die afval inzamelt van klanten van verschillende afvalinzamelaars. Dit doen we samen met Renewi en soms ook andere inzamelaars.”
Deze samenwerking vraagt wel een andere manier van denken, geeft van Klinken toe. „Ik was zo gewend dat onze eigen wagens met hun logo’s door de stad reden. Maar daar draait het uiteindelijk niet om. Het gaat om de dienstverlening en het totaal plaatje. Door samen te werken met andere bedrijven kunnen we de emissie uitstoot in grote steden verlagen en de veiligheid bevorderen”.
‘Afvalverwerking is aantrekkelijk geworden’
„We zien dat circulariteit en duurzaamheid steeds belangrijker worden voor bedrijven. Het komt ook nog veel voor dat bedrijven denken dat ze alles al gedaan hebben maar dat er nog een hele slag te maken valt” vertelt de rayonmanager. „Het is mooi om dan mee te kunnen denken. Soms krijgen bedrijven bijvoorbeeld grondstoffen aangeleverd in blauw verpakkingsmateriaal. Blanke folie is veel gemakkelijker te recyclen. Dat moet je maar net weten” glimlacht de rayonmanager.
Het geeft van Klinken een goed gevoel om bij een bedrijf te werken dat zo circulair mogelijk werkt. „Toen ik hier achttien jaar geleden als stagiair begon was afvalverwerking helemaal niet hip. Er zijn steeds meer jonge mensen die interesse hebben in ons bedrijf. Die een bijdrage willen leveren aan wat we met z’n allen doen. Dat is mooi en goed voor de regio.”