In samenwerking met PreZero 14:52 Bouw, Duurzaam / Circulaire economie

‘Wij willen de circulaire economie aanjagen’

Waar anderen afval zien, zien wij nieuwe grondstoffen. Anders naar afval kijken, dat is wat ze bij PreZero doen. Vernieuwend? U denkt misschien van niet, maar als we naar het verhaal van rayonmanager Dennis van Klinken luisteren, blijkt dat PreZero daadwerkelijk kiest voor een andere insteek. „We willen kringlopen sluiten. Door toepassing van de modernste sorteer- en recycletechnieken zorgen wij ervoor dat afval weer ingezet kan worden als grondstof voor nieuwe producten. Zo maken we de weg vrij voor een samenleving die minder natuurlijke grondstoffen nodig heeft. En meer circulair wordt.”

PreZero is onderdeel van Schwarz Group, dat ook de eigenaar is van retailketens Lidl en Kaufland. Het bedrijf haalt afval op en maakt er nieuwe grondstoffen van de beste kwaliteit van. En adviseert organisaties over hergebruik, recycling en het sparen van grondstoffen. Op weg naar zero waste. „Schwarz Group heeft circulariteit hoog in het vaandel en voelt zich verantwoordelijk voor de grondstoffen die ze op de markt brengen”, vertelt Van Klinken over de beslissing van de Duitse moedergroep in 2018 om actief te worden in de afvalverwerking en recycling.


Op weg naar zero waste
Een hobbelige weg, daar kwamen ze bij PreZero al snel achter, maar dat neemt niet weg dat het bedrijf vol blijft inzetten op haar missie: het aanjagen van de circulaire economie. „En omdat we zelf afval inzamelen, sorteren en verwerken, kunnen we daar ook echt een verschil maken.” Gelukkig ziet Van Klinken langzamerhand een trend ontstaan waarbij steeds meer mensen en organisaties beseffen dat het anders moet, dat we zuiniger moeten omgaan met dat wat de aarde ons geeft aan natuurlijke grondstoffen. Van Klinken: „Samen moeten we op weg naar zero waste. Dit bereiken we door afval te voorkomen, hergebruik te stimuleren of afval een nieuw leven te geven. En daar werken we bij PreZero elke dag aan.”


Samenwerking in de keten cruciaal
Van Klinken vervolgt: „Een voorbeeld uit de bouw: samenwerking in de keten is cruciaal om te kunnen werken aan een circulaire economie. We hebben elkaar nodig. Architecten, bouwbedrijven, producenten, sloopbedrijven en recyclebedrijven – we moeten samen de cirkel sluiten, van bouw- en sloopafval naar grondstoffen voor nieuwe producten. Samen maken we de bouw beter, efficiënter en duurzamer. Maar om dat te bereiken, moeten we goed nadenken over het hele proces. Aan het begin van de keten moeten producten goed en circulair ontworpen worden, zodat we aan het eind van de keten meer materialen kunnen hergebruiken en recyclen.”


Om hergebruik van materialen te stimuleren, opende PreZero in 2022 een nieuwe sorteerinstallatie voor bouw en sloopafval in Groningen, waar ze jaarlijks 180 duizend ton bouw- en sloopafval kunnen ontvangen. Dat afval, dat vrijkomt bij bouw- en sloopwerkzaamheden en renovatie- en nieuwbouwprojecten sorteert het bedrijf in verschillende deelstromen, die vervolgens weer ingezet kunnen worden als grondstof voor nieuwe materialen. Van Klinken: „Door nieuwe technieken die we gebruiken, is het nu mogelijk om ongeveer 20% meer hout te recyclen.”


Sociaal én duurzaam ondernemen
„Een ander mooi voorbeeld is onze demontageafdeling in Emmen. Daar ontmantelen we dadelijk per jaar 10.000 stuk dakramen. Hout, glas, rubbermaterialen, aluminium, hang- en sluitwerk, het wordt er nauwkeurig uitgehaald door onze medewerkers. Dat is inderdaad arbeidsintensief, maar de verschillende materialen die zo vrijkomen, kunnen we weer prima opnieuw gebruiken. Zoals kozijnhout of vlakglas. Naast de grote winst voor het milieu zit er ook een groot sociale waarde in deze werkzaamheden: in Emmen bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werk-leer plek. Op dit moment zijn we bezig met de aansluiting op het onderwijs, zodat onze medewerkers door kunnen groeien en een bouw gerelateerd diploma kunnen behalen. Ik ben er trots op dat wij deze mogelijkheid binnen PreZero bieden.”


Hergebruik
Datzelfde gebeurt al bij de e-waste locatie van PreZero in Midwolda. „Daar wordt elektronisch afval gesorteerd en gedemonteerd, zodat het een tweede leven kan krijgen. En ook hier geven we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans om te groeien”, vertelt Van Klinken. Inmiddels hebben de eerste medewerkers hun certificaat tot assistent elektrotechniek behaald.


„Wij zijn gecertificeerd voor ‘re-use’, voor bijna alle productgroepen. Dat is uniek in Nederland. Bij PreZero testen we de apparaten en onderdelen. Onze partners refurbishen de apparaten en onderdelen en zetten het vervolgens voor aantrekkelijke tarieven weer in de markt.

Daardoor kunnen mensen die het wat minder breed hebben bijvoorbeeld ook een zo goed als nieuwe wasmachine kopen of kan een installateur een gebruikt onderdeel weer inzetten voor een reparatie.” Van Klinken is ervan overtuigd dat dit sociale model naast de grote verwerkingstechnieken kan bestaan. „Het is intensief, vraagt veel tijd en investering, maar het is prachtig om te doen. Het past helemaal bij de manier waarop wij circulariteit willen versnellen. Zeker hier in de regio, wat dat betreft liggen er veel kansen voor de ondernemers in de noordelijke provincies.”


Ontwikkelingen
„De ontwikkelingen in de wereld van recycling gaan razendsnel. Of het nu gaat over nieuwe hypermoderne vol automatische sorteer- en verwerkingsinstallaties, of over demontagelijnen waar veel collega’s belangrijk werk doen”, besluit Van Klinken. „Ik werk nu 20 jaar bij PreZero en in die tijd is er al zoveel veranderd. Ik ben dan ook benieuwd waar we over 20 jaar staan. Het is een uitdagende tijd, waarin het besef dat het anders moet en anders kan steeds meer voet aan de grond krijgt. Samen op weg naar die circulaire economie.”


www.prezero.nl

(Visited 18 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten