In samenwerking met Wonen op de Bult van Buist 09:37 Bouw

Wonen van de toekomst op de Bult van Buist

Een uniek project, zo mogen we Wonen op de Bult van Buist wel noemen. Een ruim 200 jaar oude boerderij aan de Zuiderweg in Hoogkerk wordt omgebouwd (de hoofdschuur en bijschuur worden volledig nieuw opgebouwd), tot een woonplan dat ruimte biedt aan 17 energiezuinige eengezinswoningen. Daarnaast komt er een gemeenschappelijk erf, met een grote tuin, moestuin, boomgaard en open kapschuur. „Erfwonen voor alle generaties en tussen dorp en stad, dat is wat deze fraaie locatie biedt”, zegt Rias Eldering, één van de initiatiefnemers.

Het initiatief voor het project Wonen op de Bult van Buist komt van BRELBU Projectontwikkeling, dat zich vooral richt op hergebruik van boerderijen. Rias Eldering was al eerder bij de verbouwing van een boerderij betrokken, namelijk de Stadshoeve in Groningen. „Typisch Groningse boerderijen blijven op deze manier voor het landschap behouden”, geeft hij aan. De naam Bult van Buist is overigens niet zonder reden gekozen. De boerderij ligt namelijk op een uitloper van de rug van Tynaarlo, ook wel de tweede Hondsrug genoemd, en is daarmee het hoogste punt in Hoogkerk. Zeker in vroegere tijden liep dit gebied regelmatig onder water, maar omdat de boerderij hoger lag bleef het daar altijd droog.


Wonen van de toekomst
„Bewoners leven straks met elkaar op één erf en zijn verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke ruimten en het onderhoud van de tuin”, legt Eldering uit. De comfortabele woningen zijn bedoeld voor starters, doorstromers en senioren. „Bij erfwonen is het plaatsen van schuttingen en schuurtjes niet toegestaan, daarmee blijft het open karakter van de boerderij en haar omgeving behouden. Daarnaast, en dat gebeurt al op andere plekken waar dit soort projecten zijn gerealiseerd, zien we dat bewoners elkaar helpen, vergelijk het met noaberschap. Er ontstaat al snel een community, waarin mensen voor elkaar klaar staan. Niet voor niets wordt dit project wel het Wonen van de toekomst genoemd.”


Dat de animo voor Wonen op de Bult van Buist groot is, verbaast hem dan ook niet. De Bult van Buist ligt vlak bij de Ruskenveense Plas en sommige woningen bieden uitzicht op het water. De stad Groningen, met al haar voorzieningen, ligt op een kwartiertje fietsen en ook het openbaar vervoer ligt binnen handbereik. „Bij voorinschrijving hebben zich al 350 personen gemeld, de voorlichting over wat erfwonen precies inhoudt ontvangen zij binnenkort. Daarnaast moeten ze een motivatiebrief schrijven wat hun beweegreden en inbreng is in dit project. Begin september start de verkoop en bij overinschrijving gaat de notaris loten.”

Levensloopbestendig
De boerderij telt 4 woningtypes, variërend van 105 tot en met 135 vierkante meter. Het gaat om 10 zogenoemde rug-aan-rug woningen, 2 rug-aan-rug hoekwoningen, 3 rijwoningen en 2 hoekwoningen. Indien gewenst kan een lift worden aangebracht, waardoor de woning levensloopbestendig wordt. „Je woont volledig energieneutraal, vlakbij natuur, water en fraaie tuinen, die door ons worden aangelegd. Je koopt dus niet alleen een woning, maar ook een volledig ingericht terrein. Toekomstige bewoners worden lid van een VvE, waarin afspraken worden vastgelegd over het collectief beheer en behoud van de groenen erfinrichting en aanvullende zaken.”


Erfwonen de oplossing
Als het aan Rias Eldering ligt blijft het hier niet bij. „Samen met mijn compagnons Arjan Bronsema en Erik Buursema en architect Rob Hendriks van DAAD Architecten, hebben we momenteel meerdere voorlopige projecten met boerderijen in ontwikkeling. We zien dat veel boerderijen inclusief land worden opgekocht, maar dat er vervolgens geen bestemming is voor de boerderijen. Terwijl ze wel karakteristiek zijn voor de omgeving. Erfwonen biedt de oplossing. Je kunt denken aan bewoning, maar ook aan zorg- of dagbesteding, flexwoningen of een andere invulling. Dit kan de toekomst zijn voor deze boerderijen, waarbij we tevens een bijdrage kunnen leveren aan het tegengaan van het woningtekort. Als we met elkaar die knop weten om te zetten, kunnen we in de komende jaren vele projecten realiseren. De belangstelling voor Wonen op de Bult van Buist geeft aan dat de mensen er klaar voor zijn. Er zijn vele plannen, de markt vraagt erom, dus laten we met elkaar tempo maken. Het komt tenslotte ook de leefbaarheid in de dorpen en op het platteland ten goede.”


www.wonenopdebultvanbuist.nl

(Visited 207 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten