De vloot van zeilende chartervaart bepaalt mede de charme van Harlingen en heeft economische betekenis voor de stad. Ieder jaar komen mensen van heinde en ver genieten van het zeilen op het unieke Wad, zegt Joost Bakker van Rederij Vooruit.
„Als mensen een paar dagen aan boord zijn, beginnen ze de dynamiek van het varen op de Waddenzee te begrijpen. Ervaren ze rust en bepalen stroming en getijden hun dagritme. Dan wordt droogvallen een ongekende beleving, is drukte en haast vergeten. Geen mooiere wereld dan die van het Wad, zo uniek. En dat geldt ook voor deze vorm van recreatie, uniek in z’n soort en passend in de omgeving.” Het is Joost Bakker met de paplepel ingegoten. Zijn vader begon met zeilvakanties in BM’ers aan de Luts in Balk. Het bedrijf ‘Vooruit’ verkast naar IJlst waar een boerderij wordt omgetoverd tot jeugdherberg. De eerste tjalken komen voor de wal, de varende zeilschool is geboren. Een nieuw concept voor die tijd. Het bedrijf verhuist naar Harlingen en groeit uit als bemiddelingskantoor voor de traditionele zeilvloot in Noord- Nederland. In 2007 treedt oprichter Adri Bakker terug en neemt zijn zoon Joost het bedrijf over. Rederij Vooruit is het grootste charterkantoor van het noorden en bemiddelt voor veertig tjalken, skûtsjes, klippers en aken.
„Het mooiste vind ik het contact met de gasten. Van het eerste telefoontje tot het moment dat ze de loopplank opstappen van het schip waarmee ze op pad gaan. De schepen zijn meegegroeid in de tijd. In luxe, in comfort. In het begin was er benedendeks een grote slaapzaal, toen werden het een paar hutten en nu hebben steeds meer schepen voor hun gasten een eigen comfortabele hut met eigen sanitair. Schippers zijn unieke mensen, die het aankunnen om iedere week of ieder weekend nieuwe mensen aan boord te verwelkomen, ze mee te nemen in de belevenis van het samen varen en leven aan boord. Schippers houden van hun schepen en van die bijzondere dynamiek van deze kleinschalige recreatie. Het begint allemaal met enthousiasme, dat is de basis van ons bestaan.”
De meeste gasten komen nog steeds uit Duitsland. „Zij vormen zestig tot zeventig procent van het totaal. Verder zijn het Nederlanders en enkele Oostenrijkers of Belgen. En met trots hebben we nu ook de eerste vijf Schepen geboekt voor Tsjechen. Vorig jaar is de markt na corona weer opgekrabbeld. Dat is goed voor de vloot en voor nieuwe aanwas op de schepen, want nieuwe bemanningen en schippers komen voort uit het enthousiasme van de eerste belevenissen aan boord.” Bakker kijkt vooruit en is hoopvol over de toekomst. „De vloot bepaalt mede de charme van havenstad Harlingen, heeft economische betekenis voor de stad met veel bestedingen in winkels, horeca en bij onderhoudsbedrijven. En het is een recreatieve bedrijfstak met lage CO-2 voetafdruk, die dus prima past bij werelderfgoed Waddenzee.”