In samenwerking met Tangenborgh 07:06 Zorg, Life Sciences & Health

Zorggroep Tangenborgh is thuis in de regio

Talloze woonzorglocaties in de gemeenten Borger-Odoorn, Emmen en Coevorden, wijkzorg, dementiezorg, maar ook de wijk nadrukkelijk willen betrekken bij het wel en wee van de locaties: het is niet voor niets dat Zorggroep Tangenborgh thuis is in de regio. Tangenborgh bedient circa 1.500 ouderen, zowel intramuraal als in de thuiszorg. De organisatie is breed georiënteerd, maar valt in de afgelopen jaren vooral op door haar innovatieve aanpak van mensen met dementie. „En daarbij speelt zorgtechnologie een belangrijke rol”, zegt beleidsmedewerker Saskia Timmermans.

„We vinden dat iedereen zich thuis moet kunnen voelen bij Tangenborgh, zowel bewoners, de buurt, maar ook de familie, mantelzorgers en uiteraard de medewerkers. We zijn niet alleen bekend in de regio, we kennen de regio ook goed.” Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in de diverse locaties. „Het ziet eruit zoals thuis”, geeft Saskia aan. „Zo hebben we op alle locaties een straat waaraan een supermarkt, café en kapper is gevestigd. De bewoners wonen in een eigen straat, met elkaar en hun appartement is op een manier ingericht zoals ze vroeger gewend waren.”


Buurt
Saskia stelt nadrukkelijk dat alle locaties open staan voor bezoek uit de buurt. „We zijn één met de mensen om ons heen. Zo hebben alle locaties een eigen restaurant, waar ook mensen uit de buurt kunnen aanschuiven. En zij kunnen ook onze supermarkt bezoeken. Op de ene locatie gebeurt dat meer of minder dan op de andere locatie. Waar dit minder gebeurt, heeft het vooral met onbekendheid te maken, denk ik.”


Werkgeluk
Hoewel het in de zorg ingewikkeld is om alle vacatures te kunnen invullen, zegt Saskia dat het Tangenborgh nog altijd lukt om nieuwe mensen aan te nemen. „Wat werken bij ons aantrekkelijk maakt? Het is vooral leuk omdat je je professionaliteit kunt laten zien. We werken met zelfsturende teams, die veel verantwoordelijkheid krijgen. Daarnaast kennen we een multidisciplinaire benadering, er wordt veel samen gewerkt, waardoor je er niet alleen voor komt te staan.”
Naast zorgmedewerkers heeft Tangenborgh vele welzijnsmedewerkers in dienst. „Zij pakken andere taken op, die we met de bewoners doen. Denk aan wandelen en fietsen, maar ook andere activiteiten. Daarmee ontlasten we het zorgpersoneel en bieden we onze bewoners een hoop plezier.”

Dementie
Al in 2016 begon Tangenborgh met een andere innovatieve aanpak van mensen met dementie. „Daarbij speelt zorgtechnologie een belangrijke rol”, vertelt Saskia. „Samen met familie, mantelzorgers en medewerkers kijken we steeds waar we tegenaan lopen en kijken we of we daar technologie op in kunnen zetten.” Als voorbeeld noemt ze dementie en veiligheid. “Wij hebben geen deuren op slot en dat betekent dat bewoners naar buiten kunnen. Via een GPS app weten we altijd waar iemand zich bevindt. Dreigt hij of zij buiten een bepaald gebied te komen, dan reageren we daar op.”
Het gebruik van technologie is volgens haar nodig om de zorg in de toekomst in de benen te houden. „Dit is een mooi en dankbaar beroep en dat moet zo blijven. Daar hebben wij niet alleen een rol in, maar de maatschappij ook. In combinatie met technologische ontwikkelingen, vrijwilligers, mantelzorgers en medewerkers denken wij dat we onze bewoners een fijne oude dag kunnen bezorgen. En daar gaat het om.”


tangenborgh.nl

(Visited 27 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten