Het zijn hectische tijden in de bouw. Niet alleen ligt er een enorme bouwopgave, denk onder andere aan de versterking in het aardbevingsgebied. Er is daarnaast een tekort aan personeel en prijzen van materialen, gereedschappen en machines stijgen tot grote hoogte. Ook talloze woningen en bedrijfspanden moeten verduurzaamd worden. Bij Van Wijnen in Groningen gaan ze de uitdagingen van deze tijd graag aan.
„Het is niet voor niets dat wij ons een meedenkende bouwer noemen. Wij zijn sterk in projectontwikkeling, nieuwbouw, renoveren, transformeren en vastgoedonderhoud. Alleen met elkaar kom je tot de beste oplossingen”, zegt Arnoud Gils, die samen met Balster Topper de directie voert.
Improviseren
Van Wijnen is bij allerlei en heel diverse bouwprojecten betrokken. Zoals bijvoorbeeld in Bierum. Gils:„ Daar moest in korte tijd een voormalig verzorgingstehuis worden omgebouwd voor de opvang van vluchtelingen, dat is ons in vier weken gelukt. Het was een kwestie van veel improviseren, dat vinden wij uitdagend. En natuurlijk moeten we daarbij de kosten in de gaten houden, gemeenten willen graag iets doen, maar hebben geen oneindig budget.”
Zeker in deze tijd is dat niet gemakkelijk. Immers, de prijzen van met name materialen stijgen sterk, wat ervoor zorgt dat er projecten zijn die boven budget uitkomen. „Dit is voor zowel voor ons als de opdrachtgever vervelend. Het is vooral een gevolg van onvoorziene omstandigheden”, legt Gils uit. „Wij gaan altijd in gesprek om te kijken hoe we dit kunnen oplossen. Een aanbesteding die bijvoorbeeld in 2021 is gemaakt, kan in 2022 vaak niet worden uitgevoerd. We gaan dan om tafel met onder andere de architect en andere partijen, om te kijken hoe een project toch vlot getrokken kan worden. Dat is spannend en tegelijk vervelend, maar ook de realiteit waarin we leven. Nieuwe opdrachten schuiven door de hoge prijzen soms op, bestaande projecten worden uitgesteld, maar de meeste in gang gezette werken gaan gewoon door. Dan is het goed dat je vooraf van elkaar weet wat de consequenties zijn.”
‘Alleen met elkaar kom je tot de beste oplossingen’
Verduurzaming
Ondanks de hogere prijzen gaat met name de verduurzaming van woningen en bedrijfspanden door. „De verhuurdersheffing is afgeschaft, waardoor woningbouwcorporaties meer ruimte hebben voor verduurzaming”, zegt Topper. „Daarnaast is de noodzaak er, doordat de energielasten voor bewoners enorm zijn gestegen. Dat merken we, omdat de vraag toeneemt. We gaan daar graag mee aan de slag, omdat we al jaren woningen en appartementen verduurzamen en veel kennis hebben opgebouwd.” Als voorbeeld noemt Topper de drie studentenflats langs de rondweg in Selwerd in Groningen, die volledig zijn gestript en aan de nieuwste verduurzamingseisen voldoen.”
Aardbevingsgebied
Ook in het aardbevingsgebied is Van Wijnen volop aan de slag. Zo bouwt het bedrijf momenteel 162 nieuwe woningen in OpwierdeZuid in Appingedam. Gils:„ En we gaan in Middelstum bezig, waar 41 nieuwe woningen komen.”
Samen met 5 andere aannemers is Van Wijnen vertegenwoordigd in het Bedrijfsbureau BI, dat tot taak heeft allerlei plannen uit te werken, van advies tot uitvoeringsontwerp. „Elke aannemer heeft nu twee à drie bouwstromen, waarbij die aannemer verantwoordelijk is voor een dorp of een deel daarvan. Daardoor komt de versterkingsoperatie beter op gang”, zegt Topper. „Er is nu sprake van meer continuïteit en we kunnen de versterking grootschalig aanpakken.”
Daarnaast is in de provincie Groningen het Zorgakkoord tot stand gekomen, waardoor er diverse nieuwe verzorgingshuizen gebouwd gaan worden. „Dat past uitstekend in waar wij ons mee bezig houden”, legt Gils uit. “Dat is namelijk wonen, zorg en leren.”
Spectaculair
Na de bouwvakvakantie rollen de eerste woningen en appartementen van Fijn Wonen uit de nieuwe woningfabriek in Heerenveen. “We gaan op het voormalig Suikerterrein in Groningen de eerste hoogbouwtoren die in de nieuwe fabriek wordt geproduceerd, realiseren. ”, zegt Gils. “De toren wordt geheel remontabel, waardoor de onderdelen later weer elders gebruikt kunnen worden lleen de fundering blijft dan staan. Met deze toren laten we de veelzijdigheid en talloze mogelijkheden zien. Het ontwerp ziet spectaculair uit.” Uiteindelijk moeten er jaarlijks zo’n 4.500 woningen in de woningfabriek worden gemaakt, “een Grootschalige productie is noodzakelijk om corporaties, beleggers, gemeenten en projectontwikkelaars te helpen aan een oplossing voor het enorme woningtekort in ons land. En dan ook nog eens betaalbaar ”, geeft Topper aan, “echter, deze woningen en appartementen kunnen niet zomaar overal worden neergezet. Gemeenten hebben ook wensen en eisen, daar moeten we een goede mix in zien te vinden.”
Zoals bijvoorbeeld is gebeurd in de Assense nieuwbouwwijk Diepstroeten. Van Wijnen ontwikkelde en bouwde in totaal 411 gevarieerde woningen op deze locatie. „Het voorbeeld van een wijk waarin je je hele leven kan wonen. Voor elke levensfase zijn er woningen; vrijstaande woningen, rijwoningen, tweekappers of appartementen. We realiseerden er maatwerk en Fijn Wonen woningen. Daarnaast is in de wijk veel aandacht voor groen en is de structuur die er al lag gerespecteerd. Kortom, Diepstroeten is een nieuwe woonwijk, maar dat idee heb je niet. Het is een gebiedsontwikkeling waar Van Wijnen graag haar naam aan verbind. Een wijk waar je vrij en betaalbaar kunt wonen.”
Dynamisch
Gils: „Wij houden ons met allerlei projecten bezig, van groot tot klein. Van een gebiedsontwikkeling met 400 woningen tot een versterking van een boerderij in het aardbevingsgebied. Dat maakt ons werk divers en dynamisch. We denken altijd mee met de opdrachtgever, waarbij we ernaar streven binnen het budget te blijven. Ja, je mag ons wat dat betreft een meedenkende bouwer noemen. Zeker in deze tijd is dat een voorwaarde om te komen tot oplossingen waarmee de opdrachtgever tevreden is. Daarom willen we graag zo vroegtijdig mogelijk met elkaar om tafel, zodat we daadwerkelijk kunnen meedenken over de beste oplossingen.”
Het feit dat Van Wijnen tijdens projecten met vaste partners werkt, zorgt voor concurrerende prijzen. Topper: „Zo hebben we de verduurzaming van de derde studentenflat in Selwerd sneller kunnen realiseren dan de eerste flat. Dat komt omdat onze vaste partners onze aanpak kennen. Dat geeft rust en zorgt voor kostenbeheersing, terwijl we daardoor ook continu verbeteringen kunnen doorvoeren. Samen met de partners kijken we altijd hoe het slimmer en beter kan, dat maakt ons sterk en krachtig. En daar profiteren onze klanten van.”