In samenwerking met ROC Friese Poort 15:17 Maritiem, Onderwijs

ROC Friese Poort: het hart van de maritieme sector

‘Ik studeerde zelfs vanuit Taiwan’

Als scheepselektricien bij Boskalis vaart de 42jarige Marcel de Visser over alle wereldzeeën. Een baan waarin hij het prima naar z’n zin heeft. Toch begon er iets bij hem te knagen. “De ontwikkelingen in de techniek staan niet stil en ik wil in de toekomst zo breed mogelijk inzetbaar blijven.” Hij begon in oktober 2021 met een mboopleiding scheepswerktuigkundige alle schepen binnen het volwassenenonderwijs bij ROC Friese Poort op Urk en hoopt deze voor de zomer van 2023 af te ronden.

E-learning

Omdat hij veel op zee zit, volgt Marcel de opleiding via een e-learning traject en dat betekent voornamelijk zelfstudie. “En dat is met de lange werkdagen van 12 uur soms best lastig”, geeft hij eerlijk toe. “Voordeel is wel dat ik aan boord collega’s kan vragen als ik iets niet weet.” De keuze voor deze mbo-opleiding heeft Marcel gemaakt omdat hij in de toekomst niet alleen op grote schepen, maar ook op kleinere schepen inzetbaar wil zijn. “En zoals gezegd verandert er veel in de techniek. Het vak van elektricien en machinist loopt steeds meer in elkaar over, daar wil ik in bijblijven en daardoor breder inzetbaar zijn.”

Begeleiding op maat

De opleiding bestaat uit een aantal theoretische vakken en op werktuigkundig gebied moeten 8 modules worden afgerond. “De toetsen zijn grotendeels meerkeuze opdrachten en die kun je thuis of aan boord maken. Ik heb verschillende toetsen in Taiwan gemaakt, omdat we toen vanwege Covid één week in quarantaine zaten in een hotel. Dit was een verplichting van de Taiwanese overheid, voordat we aan boord konden”, zegt hij met een glimlach. Marcel is blij dat hij op deze manier de opleiding kan volgen. “Het zit goed in elkaar en de begeleiding vanuit school is goed. Bij vragen krijg ik altijd snel antwoord en is er een probleem, dan krijg je advies. Bovendien zijn de docenten afkomstig uit de maritieme wereld en weten ze waar ze over praten. Dat is prettig. Kortom, er wordt meegedacht.”

“Als je vaart is niet alles vanzelfsprekend. Zo wisselden de vaarschema’s in Covid-tijd vrijwel continu. Op zich geen probleem, omdat school de mogelijkheid bood om eventueel gemiste examens later in te kunnen halen, dus ook daarin werd prima meegedacht.”

‘Mijn toekomst ligt in de maritieme sector’

Hij was in het verleden 7 jaar schilder en 15 jaar internationaal vrachtwagenchauffeur, maar Gerard (43 jaar) heeft z’n plek gevonden bij Watersportcentrum De Brekken in Lemmer. Hij is inmiddels bijna 3 jaar werkzaam bij De Brekken. Vorig jaar begon hij bij ROC Friese Poort in Sneek met de mbo-opleiding allround medewerker maritieme techniek. “Om dit werk te blijven doen, vind ik dat ik meer kennis nodig heb. Dat leer ik tijdens deze opleiding”, vertelt hij enthousiast. De breedte van de opleiding vindt Gerard prettig. “Er zitten allerlei onderdelen in, zoals scheepskennis, voortstuwingstechiek, gassystemen, lassen, hydrauliek, tekening lezen, elektrische systemen, dat komt hier bij De Brekken allemaal van pas.”

Fijne kneepjes

Het is momenteel druk, want juist in de winter worden de boten onderhouden. Aanvankelijk begon Gerard als terreinmedewerker en later werd hij schilder van de schepen, daar had hij gezien zijn arbeidsverleden immers verstand van. “Langzamerhand ben ik ook allerlei andere werkzaamheden gaan doen, zo loop ik regelmatig met onze monteur Gerard de Vries mee, zodat ik van hem de fijne kneepjes van het vak kan leren.” Werkplaatschef Rolf Niemarkt is blij met de inbreng van Gerard. “Het is niet gemakkelijk om in deze tijd goede mensen te vinden. Gerard wil alles aanpakken en kwam zelf met het idee om de mbo-opleiding aan ROC Friese Poort te volgen. Dat hebben wij natuurlijk van harte ondersteund.”

Modules

Gerard gaat één dag in de week naar school en dat bevalt hem prima. “Ik zit in een klas met allemaal jongere mensen, het is een kleine klas en dat is prettig. Elke tien weken krijgen we een nieuw rooster en ronden we bepaalde modules af. Dat maakt de opleiding erg overzichtelijk. Op deze manier is de opleiding prima te combineren met mijn werk.”

“Ja, ik heb het prima naar m’n zin bij De Brekken. Het is afwisselend werk en geen dag is hetzelfde. En ik ga graag met mensen om, met name in de zomer is het hier een drukte van belang. Dat maakt het werken in de maritieme sector leuk.”

Marcel de Visser wil bijblijven in de techniek en volgt daarom een mbo-opleiding scheepswerktuigkundige alle schepen.

Het hart van de maritieme sector

ROC Friese Poort is als Maritiem opleidings- en onderzoeksinstituut het hart van de maritieme sector. De thuishaven voor praktijkgerichte opleidingen en bijscholing voor iedereen die een maritiem beroep wil beoefenen of dat al doet. Zowel jongeren als volwassenen kunnen in Sneek en op Urk terecht voor scholing in verschillende maritieme disciplines; van visserij tot koopvaardij, van binnenvaart tot maritieme techniek.

Dankzij de inspirerende leeromgeving en moderne faciliteiten krijgen studenten de beste voorbereiding op en verdere specialisatie in hun maritieme carrière.

Overweeg jij een mbo-opleiding in de maritieme sector? Wil jij je om- of bijscholen? Bekijk de website voor al je mogelijkheden neem contact met ons op voor een adviesgesprek op maat.

http://www.rocfriesepoort.nl/volwassenen/richtingen/maritiem

(Visited 76 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten