In samenwerking met Circulair Friesland 09:31 Duurzaam / Circulaire economie

Focus op 2025: Fryslân Europees podium circulaire economie

Evert Jan van Nijen

De ontwikkeling naar een circulaire economie is noodzaak en biedt tegelijkertijd kansen, biedt inspiratie en toont ambitie. Met de Week van de Circulaire Economie in maart voor de boeg, belichten gedeputeerde Friso Douwstra en Evert Jan van Nijen van VCF de circulaire stand van zaken.

„Komend jaar 2025 is een mijlpaal, want dat zijn we in onze provincie tien jaar aan de slag met circulaire economie met als doel om Fryslân circulair koploper in Europa te laten worden. In 2015 zetten zeven bedrijven de eerste stap naar het sluiten van kringlopen. Hun zorg en de wil tot verandering maakte dat ze samen met Provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden opdracht gaven tot een grondstofstromenanalyse van Fryslân. Dat heeft menigeen de ogen geopend. Het waren de eerste stappen naar een circulair Fryslân”, stelt Friso Douwstra. Behalve Fries gedeputeerde circulaire economie en portefeuillehouder Water & Bodem, is hij namens andere provincies dossierhouder van het thema in Den Haag en namens de Nederlandse bestuurslagen (het Huis van de Nederlandse Provinciën) dossierhouder op Europees niveau. Douwstra is bestuurlijk de circulaire spreekbuis in de regio, in Nederland en in Europa. „Fryslân onderscheidt zich door de mate van samenwerken, door het collectieve gevoel dat die circulaire economie noodzaak is. De provincie is er van meet af bij betrokken en ook voor de komende jaren is dat in beleid verankerd. En daar ben ik heel blij mee, want het biedt onze provincie en onze inwoners heel veel kansen.”

Week van de Circulaire Economie
„Het tekent Fryslân dat de beweging naar een circulaire economie van onderaf is gemaakt; dat juist bedrijven zich hebben verenigd om stappen te zetten. Het is geen papieren werkelijkheid. Het is de diepgevoelde overtuiging dat het anders moet en het enthousiasme dat samen te doen. Inmiddels heeft Vereniging Circulair Friesland (VCF) meer dan 150 leden: bedrijven (met 90 procent mkb), overheden en onderwijsorganisaties”, vult Evert Jan van Nijen aan, directeur van de Vereniging Circulair Friesland. „Het is belangrijk dat we samen aan concrete uitvoering werken en ook politiek en bestuurlijk onze stem kunnen laten horen. Tijdens de komende Week van de Circulaire Economie van 11 tot en met 16 maart laten we zien waar de Friese circulaire economie staat, met circulaire infrastructuur, watertechnologie, biobased bouwen, op het gebied van plastics en natuurlijke onze gastvrijheidssector. Dan geven we Friese circulaire voorbeelden een podium, ontmoeten voorlopers elkaar en krijgen starters concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan met de circulaire economie.”

VCF zet zich in voor het ontwikkelen en opschalen van circulair ondernemerschap. Ze brengt bedrijven bij elkaar, koppelt ze aan overheden en onderwijsorganisaties en deelt via workshops en programma’s kennis en expertise. „Het gaat om opdrachtgeverschap en het spreken van dezelfde taal. Grip krijgen op wet- en regelgeving. Bedrijven en bedrijventerreinen helpen te verduurzamen, circulaire ketens te bouwen. Over je schaduw heen kijken wat een ander te bieden heeft. Jongeren betrekken, gebruik maken van hun open en toekomstgerichte manier van denken. Tachtig procent van de circulaire transitie vindt plaats in de regio, dus laten we die kans verzilveren juist in Fryslân. We moeten elkaar helpen dat voor elkaar te krijgen. We zijn koploper en dat bouwen we uit,” zegt Evert Jan van Nijen.

‘Tachtig procent van de circulaire transitie vindt plaats in de regio, dus laten we die kans verzilveren juist in Fryslân’

Meer focus, meer tractie
Bestuurlijk goed vertegenwoordigd, een stevige vereniging met een grote diversiteit aan leden. Is het voldoende of ? ,,Het is een geweldige ontwikkeling en daar wordt vanuit andere regio’s in Nederland en in Europa, met wie we goed samenwerken, met enige jaloezie naar gekeken. Ik denk dat we nu, na mooie pilotprojecten afgelopen jaren, moeten focussen op radicale opschaling  om zo meer tractie en impact te maken. Al die prachtige circulaire initiatieven hebben samen de potentie voor een nieuw fundament onder de regio. Het is aan ons als provincie dat aan te jagen, de voorbeelden te laten zien en stevig lobby te voeren, zodat funding vanuit met name Europa gewaarborgd blijft en we zo onze transitie kunnen versnellen en opschalen. Barrières doorbreken in wet- en regelgeving, bijvoorbeeld om te zorgen dat er meer circulair kan worden ingekocht door onze Friese overheden die hiervoor echt de sleutel in handen hebben. Dat is een complex geheel, maar we moeten doorzetten, elkaar laten zien dat het kan. Circulaire ketens verbinden, omdat je dan doorbraken kunt realiseren. Een mooi voorbeeld is de samenwerking in Fryslân en Noord-Nederland op het gebied van circulaire plastics. Maar denk ook aan de circulaire bouwketen met opdrachtgevers, bouwbedrijven, architecten, toeleveranciers, boeren en onderwijs.  Als je leert in verbindingen te denken, kun je voor bedrijven en ook voor boeren een toekomstbestendiger verdienmodel creëren.”

2025, uitnodiging aan Europa
Evert Jan van Nijen: „We zien enorm veel enthousiasme bij steeds meer Friese MKB-bedrijven en dat is wat we nodig hebben. Dat komt straks in de Week van de Circulaire Economie zeker tot uiting, dus ik nodig iedereen uit mee te doen.” Friso Douwstra: „Het is een opmaat naar 2025. Volgend jaar nodigen we heel Europa uit bij ons te komen kijken naar de impact van circulaire economie. Tonen we onze Friese voorbeelden die laten zien waar we staan en hoe wij dat hier in de regio samen, vanuit enthousiasme en met doorzettingsvermogen voor elkaar krijgen.”

circulairfriesland.frl

Friso Douwstra

(Visited 133 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten