In samenwerking met Van Braak 14:20 Business to Business

Vinger aan de pols in het bedrijfsleven

Hennie van Braak

Waar de economische signalen vorig jaar nog redelijk positief waren, daar nemen de zorgen nu toe. Zo stijgt het aantal faillissementen fors en ziet men bij Van Braak Accountants dat ondernemers steeds meer moeite moeten doen om het hoofd boven water te houden. Oorzaken zijn onder andere stijgende kosten, personeelstekort en inflatie. „Door het stijgende aantal faillissementen komen er wel weer meer medewerkers voor de bestaande bedrijven beschikbaar, dat zou je een positief gevolg van de huidige situatie kunnen noemen”, zegt Hennie van Braak van Van Braak Accountants.

Het stijgende aantal faillissementen is een ontwikkeling die Van Braak al zag aankomen. „Diverse bedrijven hebben nog altijd een forse schuld bij de fiscus en ook het terugbetalen van NOW-gelden (corona – red) zit ondernemers dwars. Het levert bedrijven serieuze problemen op, waardoor een deel moet besluiten te stoppen. We zien dit bij zowel MKB-bedrijven als grotere ondernemingen.”

Het personeelstekort is ook nog altijd een probleem. „Wanneer je als ondernemer geen geschikte mensen kunt vinden, kun je uiteindelijk niet ondernemen. Dat speelt steeds meer bedrijven ook parten.”

Risico’s spreiden
Van Braak vraagt zich af waarom niet meer bedrijven een doorstart maken. „Wanneer je een bedrijf begint, dan doe je dit meestal in een BV- vorm. Niet alleen omdat die rechtsvorm belastingvoordelen heeft, maar ook omdat je met meerdere BV’s de risico’s kunt spreiden. We zien nog veel te vaak dat ondernemers dit vergeten en bij tegenslag daadwerkelijk op de fles gaan. Laat staan dat ze een doorstart kunnen maken.” Terug naar de schuldenproblematiek. Van Braak ziet dat de betalingsmoraal in het bedrijfsleven minder goed is dan in de afgelopen periode. Daardoor blijven rekeningen langer open staan, wat ook weer voor problemen kan zorgen. Daar komt nog bij dat bedrijven binnenkort vakantiegeld moeten uitkeren en dat is een serieuze aanslag op het vermogen van veel bedrijven. We hebben in het verleden al gezien dat dit voor ondernemers een reden kan zijn om te stoppen, dat beeld zou zich dit jaar nog wel eens kunnen versterken.”

We slaan door
Van Braak vindt dat de overheid het ondernemers ook niet gemakkelijker maakt. „Kijk alleen maar naar de agrarische sector. Er zijn zoveel regelingen waar men zich aan moet houden. En er moeten zoveel gegevens en registers worden bijgehouden, waar in de praktijk niet of nauwelijks iets mee wordt gedaan. We slaan daar echt in door. Ook in het reguliere bedrijfsleven zijn er teveel zaken waar men zich aan moet houden, daar is steeds minder begrip voor.” Een sector waar onduidelijkheid troef is, is bijvoorbeeld de huursector. Van Braak: „Als een bedrijf woningen verhuurd, dan kan dat short stay zijn, minder dan 26 weken, of long stay, 26 weken of langer. Is het short stay dan word je belast met BTW, is het long stay dan ben je vrijgesteld van BTW betaling. Maar, dit is bij veel huurders bijna niet uit elkaar te houden, juist omdat de regeling onduidelijk is. En ook de fiscus is vaak onduidelijk in haar antwoorden. Dat is echt vervelend.”

Minimumloon
De verhoging van het minimumloon per 1 juli a.s. werd onlangs door de Eerste Kamer weggestemd. Op het oog is dat gunstig voor de werkgever, „maar”, zegt Van Braak, „voor de werknemers natuurlijk niet. Zij zien hun netto besteedbaar loon door kostenstijgingen en inflatie afnemen. Oftewel, de koopkracht blijft achter en dat merkt het bedrijfsleven ook weer.”

BOR
Een advies heeft Van Braak voor mensen die gebruik maken van de BOR-regeling, zoals vaak bij familiebedrijven het geval is, maar ook voor schenkingen aan niet familieleden. „De vrijstelling wordt verlaagd van 83 procent dit jaar naar 75 procent volgend jaar. Het is daarom wellicht interessant om de BOR dit jaar nog te gaan toepassen. Ga daarover in gesprek met je accountant, zodat je op tijd de juiste dingen kunt doen.”

Tenslotte, het is dit jaar 45 jaar geleden dat Hennie van Braak een kantoor begon in Veenendaal. Inmiddels telt de organisatie 11 vestigingen en is de groei er volgens Van Braak nog lang niet uit. “We zijn een grote accountant met diverse kleinere kantoren, waar we waken over onze eigen filosofie. Uiteraard gaan we ons jubileum groots vieren, met al onze medewerkers. Op naar de volgende 45 jaar, zou ik zeggen.”

vanbraakaccountants.nl

(Visited 99 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten