Al meer dan 30 jaar produceert Dun Agro Hemp Group in Oude Pekela hennep, dat voor diverse doeleinden wordt gebruikt. Denk aan isolatie, bouwmateriaal, papier, textiel en bioplastic toepassingen, dierenstrooisel, CBD olie en hennepzaadolie. De voordelen van hennep zijn evident en worden door steeds meer partijen onderkend. Boeren staan in de rij om hennep te verbouwen, maar voor de verwerking moet Dun Agro haar productiecapaciteit fors uitbreiden en daar wringt hem de schoen.
“We zijn al vier jaar bezig en 200.000 euro aan kosten verder, maar de vergunningen zijn nog steeds niet rond”, vertelt oprichter Albert Dun. “De procedures zijn lang, veel te lang en daardoor lopen bepaalde subsidies ook nog eens gevaar.” Hij wordt er bijkans moedeloos van. Daarover later meer. Eerst maar eens inzoomen op de huidige markt, waar de duurzaamheidsopgave groot is. Hennep kan daarin een belangrijke rol spelen, maar dan is schaalvergroting noodzakelijk.
“Bij woningbouw wordt duurzaam bouwen gestimuleerd, maar als wij inschrijven op een project, dan blijkt telkens weer dat degene die het goedkoopste kan bouwen, de klus krijgt. Daar kunnen wij niet in mee en als we kleinschalig blijven dan lukt dat in de toekomst ook niet. Op dit moment wordt 1550 hectare grond voor hennepteelt gebruikt, dat moet naar 5000 hectare en dat betekent dat we onze fabriek fors moeten uitbreiden. Pas als we dat hebben gerealiseerd kan onze kostprijs naar beneden en kunnen we serieus meedoen in aanbestedingen.”
Het is een lastige situatie in een tijd waarin de overheid op allerlei manieren klimaatvriendelijk bezig wil zijn. “Zo zijn ze bezig met meer CO2 opslag in woningen, waarvoor henneptoepassing uitermate geschikt is. Dat is interessant voor boeren, maar als wij niet kunnen uitbreiden, dan wordt er onvoldoende hennep tegen een te hoge prijs verwerkt en komt die klimaatopgave niet van de grond. Wij zijn ooit in Oude Pekela begonnen, omdat we de keten zo kort mogelijk wilden houden. Het is toch schrijnend dat het grootste deel van onze productie nu naar het buitenland gaat.”
Platteland
Dun Agro is gevestigd op het platteland vlakbij Oude Pekela en ligt in 2 gemeenten: Oldambt en Oude Pekela, de uitbreiding vindt plaats op het grondgebied van Oldambt. Die situatie maakt de procedures ingewikkeld. Albert Dun wil bij de uitbreiding op allerlei manieren rekening houden met de omgeving. “Dat is logisch, ik ben hier geboren en getogen en heb oog voor het landschap. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van een beschermd beestje. Prima, maar dan hoeft ondertussen toch niet de hele procedure stil te liggen? Ik begrijp dat niet.”
Panelen
Maar, Albert Dun zit niet stil. Hij zoekt inmiddels de samenwerking met aannemers die op het gebied van het milieu en het klimaat ook stappen moeten zetten. “Wij zijn geen bouwers”, zegt Dun, “daarom werken we nu samen met aannemers, zoals Van Wijnen, waarmee we 14 woningen in Oude Pekela bouwen. De verwachting is dat er meer projecten gaan volgen, waarbij wij de panelen maken.”
Bij hennep wordt al snel gedacht aan brandgevaar, maar volgens Dun blijkt uit Engels onderzoek dat hennep het enige duurzame bouwmateriaal is dat bestand is tegen brand. “Bij ruim 1000 graden blijft hennep 2 uur en 16 minuten onaangetast”, legt Dun uit. “Het is derhalve ook veilig bij hoogbouw.”
Dun stipt de positieve eigenschappen van hennep aan. “Er zitten geen kankerverwekkende stoffen in, het kan CO2 opslaan, je hebt geen afval, het product is herbruikbaar en composteerbaar. En je krijgt met hennep betere klimatologische omstandigheden in de woning. De bouw wil CO2 neutraal bouwen, hennep is CO2 negatief. Dat kun je dus ook nog verrekenen met andere producten.” Kortom, zo vraagt Dun zich af, waar wachten we nog op. “Wij zijn klaar voor opschaling van de productie, mede omdat de verwachting is dat de vraag uit de markt aanzienlijk zal toenemen.
Iedereen zit nu te wachten. Dun Agro maakt een agrarische producent en hoort op het platteland thuis. Mijn oproep is om dit mooie product de kans op verdere ontwikkeling te geven. Uitbreiding leidt ook nog eens tot circa 75 à 100 extra banen. Wij zijn en blijven positief en willen voor de toekomst bouwen, ik hoop dat anderen dat ook zien.”