Jan Faber en Gerlof Tilma van GlasConstruct vieren dit jaar een feestje. Hun Leeuwarder groothandel in glas bestaat twintig jaar. Leveranciers van vlakglas voor de professional en zetters van glas. Glas verveelt nooit, het is het mooiste product voor de bouw dat er is.
‘Personeel start eigen glasbedrijf’ kopt de Leeuwarder Courant op 10 februari 2004. Ondanks de malaise in de bouw op dat moment, zijn de startende ondernemers Faber en Tilma optimistisch over de toekomst. ,,Het kan alleen maar beter gaan”. Ze voelden zich niet meer lekker bij het grote Glaverbel, een multinational in glas, dat familiebedrijf Boelens Glas had overgenomen. Ervaring in glas hadden ze ruimschoots, want Jan zit al vanaf 1978 in het glas, Gerlof vanaf een paar jaar later. Het optimisme van twintig jaar geleden hebben Faber en Tilma nog steeds. En nee, geen moment spijt dat ze toen voor zichzelf zijn begonnen. Glas verveelt nooit en ze hebben een prachtige ploeg mensen om zich heen.
Ze nemen in het eerste jaar van GlasConstruct een man of acht aan en groeien in de loop van de jaren gestaag door. De laatste paar jaar gaat het hard met GlasConstruct, waar nu 26 mensen werken naast Faber en Tilma. GlasConstruct is nog steeds de gespecialiseerde glasgroothandel die levert aan een brede markt. Van glaszetters en zzp’ers in de bouw tot vastgoedonderhoudsbedrijven en woningbouwcorporaties. ,,We zijn zowel leverancier van alle soorten vlakglas voor de bouw als montagebedrijf van glas, met een vaste ploeg van 10 eigen mensen en een vaste schil van zo’n tien zzp’ers.” Glas is wat ze doen en wie ze zijn. Jan Faber: ,,Schoenmaker hou je bij je leest zeggen we hier. We zijn een overzichtelijk en betrouwbaar bedrijf met korte lijnen, we zijn gecertificeerd en aangesloten bij de vakgroep glas van Bouwend Nederland. Onze medewerkers krijgen vaktechnische opleidingen welke verzorgd worden door het Kennis Centrum Glas. We doen het goed en dat houden we graag zo.”
Glas in de hoofdrol
Dat komt zeggen ze, omdat glas geen moment verveelt. Sterker nog, het is met afstand het mooiste bouwproduct dat zich continue vernieuwt. ,,De ontwikkelingen staan nooit stil, zowel technisch als op gebied van wet- en regelgeving. De laatste jaren speelt verduurzaming natuurlijk een belangrijke rol bij de innovaties van glas en glasproducten. Het is geweldig om te zien welke producten er beschikbaar komen, daar kon je je jaren geleden niets bij voorstellen. We komen allebei uit de tijd dat dubbel glas nog moest worden uitgevonden.
Dat is enorm veranderd. Zowel in de nieuwbouw als in renovatiewerk, neemt de vraag naar glas als onderdeel van verduurzaming van gebouwen steeds verder toe. Glas vervult daarbij een hoofdrol, met dank aan de mogelijkheden van het glas vandaag de dag. Kijk alleen al naar het effect van het energielabel C bij woningen van woningbouwcorporaties. Dat gaat in enkele jaren tijd om enorme aantallen woningen waarvoor het juiste glas moet worden geleverd. GlasConstruct is daarbij voor veel regionale partijen een vaste waarde.”
Gerlof Tilma: ,,HR++ is al de standaard geworden en dat gaat voor nieuwbouwwoningen naar HR+++, omdat dat een belangrijk onderdeel is van de warmte-energiebesparing. Nu gaat het veel vaker over de combinatie van thermisch isoleren en tegelijk de warmte buiten houden; dat kan door het gebruik van coatings die in het glas zitten. Dat is alleen al de markt van nieuwbouwwoningen. Daarnaast speelt ook bij de verduurzaming van kantoorgebouwen een zelfde groeiende vraag naar totaal andere glassoorten dan er twintig of dertig jaar geleden gebruikt werden. Het opnieuw kunnen gebruiken van glas wordt daarom ook steeds belangrijker. We zijn daar ver in, juist omdat we weten dat het een belangrijke voorwaarde is binnen verduurzaming en de stap naar circulair kunnen bouwen.”
Dun, beter dan triple en recyclebaar
,,Innovatie zit niet alleen in nieuwbouw of in renovatie van bestaande woningen uit de afgelopen decennia. Ook voor monumentale panden ontstaan steeds meer mogelijkheden met glas. Kijk, dit is zo’n innovatie die daar heel geschikt voor is.” Jan Faber legt een 8 millimeter dunne glasplaat op tafel. Ogenschijnlijk is er voor de leek niets bijzonders aan te zien, maar dit is vacuümglas. ,,Het isoleert beter dan triple HR+++ glas en past in vrijwel iedere kozijn. Het zijn twee dunne glasplaten die gescheiden worden door een vacuumruimte. Daardoor wordt een extreem goede warmte- en geluid isolatie behaald. Het is veel dunner dan de reguliere soorten isolatieglas en het bespaart enorm veel glasmateriaal, dus ja, dit is echt een veel duurzamer product, dat enorm bijdraagt aan isolatie van oudere woningen en monumenten. En is het ook nog eens 100 % recyclebaar. Eerlijk is eerlijk, het is nog prijzig en nu alleen nog geschikt voor kleinere ramen, maar we staan hiermee aan het begin van een hele grote stap in glasinnovatie.”
Daarom blijft het vak zo mooi!
Het einde van de innovatie is zeker nog niet in zicht, vertellen Faber en Tilma enthousiast. ,,Kijk naar de ontwikkeling van zogeheten zelf-dimmend glas. Dat is glas dat reageert op de hoeveelheid warmte en dus in staat is om een woning of gebouw koeler te houden. Een andere ontwikkeling is de stap naar verwarming in glas: het klinkt misschien als ver van je bed, maar er wordt al aan gewerkt. We hebben al die stappen meegemaakt, en nog ieder jaar ontwikkelen glasfabrikanten nieuwe, bijzondere producten die inspelen op de vragen en wensen van nu naar besparing van geluid en energie. Dat maakt dit vak zo mooi!”