In samenwerking met Agro Averis 10:50 Agri & Food, Innovatie / Onderzoek

De constante zoektocht naar een betere aardappel

„Ons doel is aardappelrassen te ontwikkelen met goede opbrengsten en meer
ziekteresistenties voor onze leden. Daarmee willen we de duurzame aardappelteelt voor de toekomst zeker stellen en verder verbeteren.” Dat zegt Marleen de Rond, directeur Agro Averis, een 100% dochter van Royal Avebe. Al 70 jaar lang doet Averis onderzoek naar veredeling en ziekteresistentie van aardappelrassen. „Vanzelfsprekend willen we met de ontwikkeling van nieuwe rassen ziektes in de teelt zoveel mogelijk uitsluiten, daar gaat een ingewikkeld proces aan vooraf.”

Zo’n 10 jaar geleden introduceerde Averis een technologie waarmee de genetische achtergrond van de aardappel kon worden bepaald. „Dankzij deze technologie kunnen we in een veel vroeger stadium een effectieve en gerichte selectie op resistenties in onze nieuwe rassen uitvoeren. Dit combineren we dan met andere eigenschappen, zoals een hoge opbrengst of een hoog zetmeelgehalte van de aardappel. Via het DNA van de aardappel kunnen we nu bepalen waar een bepaalde resistentie ligt.”

Wet van grote getallen

Het tekent de ontwikkeling die Averis heeft doorgemaakt en die het bedrijf tot wereldspeler in de ontwikkeling, vermeerdering en handel van zetmeelaardappelrassen heeft gemaakt. „In veredeling is de wet van de grote getallen van toepassing”, legt De Rond uit. „Dankzij ons laboratorium testen we nu veel grotere aantallen in kortere tijd, wat de slaagkans aanzienlijk, met een factor 10.000, heeft vergroot. Gevolg is dat we steeds sneller betere rassen beschikbaar hebben voor onze leden.” Het belang van het ontwikkelen van verbeterde aardappelrassen behoeft geen nader betoog. De Rond:„ Boeren worden steeds vaker geconfronteerd met nieuwe – en strengere weten regelgeving, waaraan ze moeten voldoen. Door gebruik van verbeterde rassen hoeven boeren steeds minder te spuiten, minder kunstmest te gebruiken en dat is beter voor het milieu en voor de portemonnee van de boer. Tegelijkertijd ziet hij de opbrengst stijgen. Kortom, onze verbeterde aardappelrassen bieden talloze voordelen en onze leden zijn dan ook altijd zeer geïnteresseerd in de resultaten van Averis.”

Milieu

Het milieu speelt een belangrijke rol binnen het kweekprogramma van Averis. „Thema’s als water, bodem en omgeving staan centraal in het programma, naast opbrengst en resistenties. Door middel van ons kweekprogramma maken we grote stappen naar de toekomst, waarbij we goede resultaten boeken op het gebied van bodemgezondheid, en reductie in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en stikstof. Dat past perfect bij de doelstellingen van Averis en Avebe, we hebben met elkaar een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Richting onze leden, maar ook naar inwoners van de gebieden waar onze leden telen. Wij willen het land beter achter laten dan wat het was, noem het goed rentmeesterschap. Daar zetten we ons elke dag voor in. Dat is overigens niet alleen iets voor later, ook op de korte termijn willen we goede resultaten behalen. Bijvoorbeeld bij een aardappelteler die qua grond in een moeilijk gebied zit. Door hem de mogelijkheid te bieden tot het poten van een nieuw ras, kan hij vaak weer jaren vooruit.”

Hardlopers

Een aantal aardappelzetmeelrassen doet het al jarenlang goed, maar er zijn ook nieuwe hardlopers op de markt, zoals de rassen Avamond en BMC. „Daarnaast zien we een groep nieuwe rassen met weer een verbeterde resistentie tegen aardappelziekten, zoals Aveline en Aletta. Dit zijn nog weer betere aardappelrassen, met nog meer potentie. Uiteraard nemen we in elke nieuwe ontwikkeling zaken als opbrengst en het zetmeelpercentage mee, want daar gaat het om bij Avebe. Onze leden produceren geen aardappelen voor de consumptie, maar voor allerlei andere toepassingen, bijvoorbeeld in voeding en voor de bouw- en industriële markt.”

Koploper

Hoewel Averis tot de wereldtop behoort, is het een relatief kleine speler op de wereldwijde aardappelveredelingsmarkt. „We zijn in de afgelopen jaren koploper geworden in de aardappelziekteresistenties, waardoor de interesse vanuit andere veredelingsbedrijven is toegenomen. Het is een flinke uitdaging om de ziektes, waar steeds weer nieuwe varianten van opduiken, voor te blijven. De natuur heeft daarvoor 24 uur per dag, 7 dagen per week de tijd om zich aan te passen. Een veredelaar heeft voor de ontwikkeling van een nieuw ras circa 10 jaar nodig. Dus, dat betekent dat we continu vooruit moeten kijken, wat gaat er op ons afkomen en hoe kunnen we daar zo goed en zo snel mogelijk op reageren?” „In de 70 jaar dat Averis bestaat hebben we enorme stappen gezet. Ik weet zeker dat als Averis er niet was geweest, het nu een stuk moeilijker zou zijn om aardappelen in Noord Nederland te telen. Daar zijn we best trots op.

averis.nl

(Visited 545 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten