„Het gaat goed met de Blanckenborg. We maken ons klaar voor de toekomst”, zegt bestuurder Dianne Burger. Zorgcentrum De Blanckenborg in Blijham heeft
plannen voor een flinke verbouwing. De handtekeningen zijn weliswaar nog niet gezet, maar Burger spreekt de hoop uit dat volgend jaar met de renovatie en verbouwing kan worden begonnen. „We hebben een fijn gebouw met een mooie uitstraling en ruime, gezellige appartementen, maar de indeling mag wel wat logischer en het gebouw heeft een update nodig.”
De Blanckenborg telt op dit moment 100 appartementen in het verpleeghuis en 84 aanleunwoningen. Hoewel het overheidsbeleid erop gericht is dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, is dat zeker in Oost-Groningen, waar de inkomens lager zijn en de afstanden groot, niet altijd de beste oplossing. „Dan biedt een verpleeghuis een fijn en goed alternatief, wat onze maatschappij als geheel ook ten goede komt”, zegt Burger. „Negentig procent van onze bewoners heeft psycho-geriatrische klachten, zoals dementie en alzheimer. Die kunnen niet altijd meer thuis blijven wonen en daar moet je een oplossing voor vinden, die betaalbaar is in een gebied welke dunbevolkt is.”
‘Een warm thuis’
Wonen, zorgen en meer, Dat is waar de Blanckenborg voor staat. Burger: „De Blanckenborg wil graag een warm thuis zijn voor Oost-Groningers die, om welke reden dan ook, niet meer in staat zijn om zelfstandig te wonen. De medewerkers van De Blanckenborg begrijpen dat het ontvangen van zorg een ingrijpende stap kan zijn, en zij zetten zich in om dit proces te vergemakkelijken, met aandacht voor de wensen en behoeften van de bewoners/zorgvragers. Bovendien biedt De Blanckenborg veel meer dan alleen zorg; er wordt actief ingezet op diverse activiteiten die bijdragen aan een aangenaam verblijf binnen ons zorgcentrum. Goede zorg is een taak van bewoners, familie, vrijwilligers en beroepskrachten.”
Loyaliteit
De overgang van verzorgingshuis, wat De Blanckenborg vroeger was, naar verpleeghuis, heeft het nodige van de 330 medewerkers en 100 vrijwilligers gevraagd. „Die verandering markeert de intensiteit van de zorg. Vitaal in het werk blijven vinden wij belangrijk en wordt een speerpunt voor ons in 2025. Wij hebben tot nu toe geen problemen met het invullen van vacatures en dat is best bijzonder. Dat komt omdat wij veel zelf opleiden en de gemiddelde medewerker blijft voor langere tijd aan De Blanckenborg verbonden. Ik denk dat dat ook met een bepaalde loyaliteit te maken heeft, dat kenmerkt deze regio en dat merken we bij De Blanckenborg. Daar ben ik medewerkers dankbaar voor. Waar ik ook kom, er wordt altijd met een bepaalde warmte over De Blanckenborg gepraat. Er wordt goede en professionele zorg geleverd. Het is er goed en gezellig, een geborgen, knusse omgeving waar de Oostgroningse sfeer hangt, daar zijn we met elkaar beretrots op.”
Welzijn
Naast goede zorg komt er in het beleidsplan voor 2025 nadrukkelijk ruimte voor welzijn. Burger: „We willen onze bewoners in de laatste fase van hun leven vooral welzijn bieden. Om die reden zijn er al coaches welzijn benoemd die de afdelingen ondersteunen en verder gaan we het komend jaar ook een scholing organiseren voor medewerkers, zodat we bewoners op dit gebied nog beter kunnen gaan bedienen. Het doel is een tevreden bewoner en dat zorgt er weer voor dat je een bepaalde druk in het team kunt wegnemen.”
Beleving
„Verder willen wij meer beleving naar onze bewoners brengen door maaltijdbereiding onderdeel te maken van de afdeling, zodat geur en sfeer de dagelijkse ervaring verrijken. Daarnaast gaan we volgend jaar een grote belevingstuin realiseren, die gemakkelijk toegankelijk is voor iedereen. Deze biedt ontspanning, stimulatie en een plek waar bewoners zich vrij kunnen bewegen en genieten.”
Kwaliteit
„Daarnaast willen we de naaste familie steeds meer bij de zorg gaan betrekken. Dat bespreken we al tijdens de intake, maar willen we verder gaan ontwikkelen. Enerzijds omdat de politiek daar op inzet, maar anderzijds ook omdat we daarmee nog meer kwaliteit in de zorg kunnen bieden. Wij merken dat mensen graag willen helpen. Zeker wanneer ze al gewend waren om mantelzorg te verlenen. We moeten goed kijken hoe we elkaar daarin kunnen versterken.” Op die manier wil De Blanckenborg de prominente plek die het nu in Blijham heeft behouden. „Blanckenborg is Blijham en Blijham is Blanckenborg. Zo voelen mensen dat, er is een grote betrokkenheid en dat willen we koesteren. Dat gevoel is namelijk niet alleen goed voor de bewoners, maar ook voor de medewerkers en uiteindelijk voor de hele gemeenschap.”