Bijna 20 jaar geleden startte de Vossenburght zorgonderneming met het begeleiden van mensen met verstandelijke of psychiatrische beperking. Het doel was en is om ‘de jongens’, zoals Monique Pol de mensen liefkozend noemt, te begeleiden, stimuleren en in hun kracht te zetten, om uiteindelijk hun eigen plekje in de samenleving in te kunnen nemen. Inmiddels is de Vossenburght uitgegroeid naar een organisatie die veel meer doelgroepen begeleid en is het op diverse locaties actief. “De afgelopen jaren breidt ons zorgbedrijf zich alleen maar uit en dat vinden we nog steeds leuk”, zegt Monique.
“Hoe dat komt? Ik denk dat we iets goed doen”, zegt ze in alle bescheidenheid. “Wat we ook zien is dat om ons heen andere zorgboerderijen stoppen. En de mensen die daar verbleven moeten toch een plek hebben, een deel daarvan komt naar ons.” De Vossenburght is een platte organisatie, waarbij Monique min of meer tegen wil en dank eindverantwoordelijk is. “Waar mogelijk werk ik mee in de dagelijkse werkzaamheden. Ik ben gewoon één van de 25 medewerkers. Iedereen die hier werkt heeft een eigen takenpakket. Dat werkt goed, gezien de hoeveelheid vaste medewerkers die hier werken. We kennen nauwelijks verloop, men komt hier graag werken.”
Wonen
Naast mensen met een licht verstandelijke beperking en licht psychiatrische beperking, kunnen ook mensen met een ex-verslaving, jongeren, mensen met een burn-out en mensen met niet aangeboren hersenletsel op de Vossenburght terecht. Op alle locaties biedt de Vossenburght de mogelijkheid om te wonen. Zo beschikt het zorgbedrijf in Sappemeer over 9 appartementen, met allemaal een eigen keuken, badkamer en slaapkamer. “Daar kunnen mensen terecht die wel zelfstandig kunnen wonen, maar niet zelfstandig kunnen zijn.”
Naast de diverse vestigingen biedt de Vossenburght ook ambulante zorg voor zowel volwassenen als jeugd. Daarbij worden mensen in hun thuissituatie begeleid, afhankelijk van de vraag. En desgewenst kunnen ze de vestiging van de Vossenburght in Winschoten bezoeken, waar ze meehelpen bij de dagelijkse werkzaamheden
Paarden
Dieren spelen bij alles wat op de Vossenburght gebeurt een belangrijke rol. Schapen, kippen, geiten, katten, honden, konijnen en natuurlijk paarden, een enorme schare aan dieren moet dagelijks worden verzorgd. “Dat zorgt voor rust en structuur”, geeft Monique aan. “Paarden fungeren als een spiegel, omdat ze kunnen aanvoelen wat wij niet zeggen. En paarden hebben verzorging nodig, de hele dag door. Iedereen die dat wil kan een paard kiezen, waar hij of zij de verantwoordelijkheid voor krijgt. Dat kom je ook in de maatschappij tegen. Veel ‘jongens’ zijn therapiemoe, met paarden krijgen ze weer vertrouwen.”
Het is de bedoeling, voor wie dat kan, dat de mensen die op de Vossenburght rondlopen doorstromen wanneer ze daar aan toe zijn, zodat ze uiteindelijk weer aan de maatschappij kunnen deelnemen. “Daar nemen we alle tijd voor en als iemand dat niet kan, dan is het ook geen probleem. Het is maatwerk, dat spreekt voor zich.
Gambia
Op 13 oktober gaan 6 mensen van de Vossenburght, 3 ‘jongens’, 1 vrijwilliger en Monique en haar partner voor 8 dagen naar Gambia. Elk jaar zamelt de Vossenburght allerlei spullen in, die ze in dit Afrikaanse land goed kunnen gebruiken. Met de oktoberreis gaat maar liefst 16 kuub aan spullen mee. “De inhoud gaan we daar zelf uitdelen, omdat we willen weten waar het naartoe gaat. Er zijn altijd veel mensen die mee willen, maar je moet wel sterk in je schoenen staan. Je weet namelijk niet van tevoren wat je daar tegen kunt komen. Daar moeten we de mensen die meegaan wel op voorbereiden, daar moet je tegen kunnen.” De eerste 3 kuub voor de volgende reis, waarschijnlijk in februari 2025 zijn al weer vol. “Alles wat we op de zorgboerderij maken, verkopen we op markten en daar kopen we spullen voor Gambia voor. Daarnaast krijgen we heel veel spullen van allerlei bedrijven en organisaties, dat is prachtig.”
Plezier in werken
Wonen, dagbesteding, een time out, logeren, ambulante zorg; het kan allemaal bij de Vossenburght. En de groei is er nog lang niet uit, integendeel. “We kunnen verder uitbreiden, omdat we ook voldoende personeel hebben of kunnen krijgen. Dat heeft denk ik te maken met de vrijheid en de verantwoordelijkheid die we hen geven. Dat is de sleutel tot plezier in werken. We vormen met elkaar, medewerkers en ‘de jongens’, één grote familie. Precies zoals ik twintig jaar geleden voor ogen had.