In samenwerking met admin 09:00 GWW

Werken en leren in Infratechniek bij Firda

De infrastructuur speelt in onze samenleving een cruciale rol. Of het nu gaat om wegen, bruggen of rioleringssystemen, goed opgeleide vakmensen zijn onmisbaar. Bij Firda mbo-college Drachten wordt een nieuwe generatie vakmensen in de infra opgeleid door middel van werk-leertrajecten. Dit biedt niet alleen kansen voor jonge studenten, maar ook voor volwassenen die hun carrière willen herstarten of verder ontwikkelen.

Carrièreswitch

Steeds meer volwassenen die al jaren werkzaam zijn, kiezen ervoor om via Firda een carrièreswitch te maken. Dankzij de Leven Lang Ontwikkelen (LLO) trajecten kunnen zij op elk moment instromen en een nieuwe richting opgaan.

“Een van onze studenten, een 39-jarige man, begon bij ons helemaal opnieuw,” zegt Meindert de Vries, docent Infra bij Firda. “Hij stroomde in op niveau 2, maar doorliep ook niveau 3 en 4 en gaat nu mogelijk naar het hbo. Zestien jaar lang werkte hij in een andere sector, maar besloot dat hij verder wilde leren. Via zijn huidige werkgever kreeg hij die kans. Die greep hij met beide handen aan.”

Een ander voorbeeld is een 27-jarige student die voorheen werkte als kok. In dit werk kon hij zijn ei niet kwijt, maar na een switch vond hij zijn passie in de wegenbouw. De Vries: “Hij werkt nu bij een bedrijf in de infra, en is hartstikke gemotiveerd om te leren en zich verder te ontwikkelen. BBL-studenten komen met vraagstukken die ze uit hun eigen werkomgeving halen. Dit daagt ons als docent ook weer uit om de lesstof hierop aan te laten sluiten.”

BBL: theorie en praktijk gecombineerd

Voor deze volwassenen biedt het BBL-traject, waarin studenten vier dagen per week werken en één dag naar school gaan, een uitkomst. Dit is een goede balans tussen werken en leren. Ze kunnen hun nieuwe kennis direct toepassen in de praktijk, wat hen niet alleen zelfverzekerder maakt, maar ook waardevol is voor hun werkgever. “Praktijkervaring is belangrijk, maar theoretische onderbouwing is zeker net zo belangrijk,” vertelt De Vries. “En door school met werk te combineren, behoud je een inkomen. Dat biedt ook zekerheid, helemaal als je een gezin hebt.”

Ook jongere studenten die vanuit het vmbo of de havo instromen, kunnen via het BBL-traject een solide start maken in de infra. Zo kunnen ze bijvoorbeeld leren voor straatmaker, vakman grond weg en waterbouw. In praktijk blijkt echter wel vaak, dat voor deze jonge BBL-starters meteen 4 dagen aan het werk en nog een dag school wel een pittige combinatie is.

Samenwerking met bedrijven

Firda ziet de samenwerking met bedrijven in de regio als een essentieel onderdeel van het onderwijs. Studenten bezoeken via deze contacten regelmatig grote projecten, waar ze anders geen toegang tot hebben, zoals de werkzaamheden op de Afsluitdijk.

In sommige gevallen mogen ze zelf meedraaien. De Vries: “Onze middenkaderstudenten hebben onlangs ’s avonds een excursie gehad waarbij ze zagen hoe een weg werd vervangen. Die praktijkervaring is onmisbaar, omdat het studenten leert hoe de theorie direct kan worden toegepast. Er spreekt niets meer tot de verbeelding dan met je eigen ogen zien, wat je in de schoolbanken leert.”

Leven lang ontwikkelen

De mogelijkheden om op latere leeftijd in te stromen of door te leren zijn bij Firda talrijk. De flexibiliteit van de opleidingen zorgt ervoor dat mensen in hun eigen tempo kunnen doorgroeien, met mogelijkheden voor maatwerk.

Firda biedt maatwerktrajecten die afgestemd zijn op de behoeften van bedrijven. Dit maakt het mogelijk om mensen met werkervaring opnieuw op te leiden voor nieuwe uitdagingen binnen hun vakgebied of in een nieuw vakgebied. “Bedrijven zien steeds meer in hoe belangrijk het is om geschoold personeel te hebben. Vakmensen moeten niet alleen praktisch kunnen werken, maar ook theoretisch onderbouwde beslissingen kunnen nemen.”

Toekomstperspectief en duurzaamheid

De infra-sector blijft zich ontwikkelen. Met nieuwe technologieën zoals geavanceerde landmeetapparatuur leren Firda-studenten hoe ze kunnen inspelen op de veranderende eisen van de sector. Er is een groeiende vraag naar goed opgeleide vakmensen.

“Als we niet blijven investeren in het opleiden van nieuwe vakmensen, zitten we straks met een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. De samenwerking met bedrijven is hierin essentieel,” legt De Vries uit. Dankzij de focus op zowel praktijkervaring als theoretische onderbouwing helpt Firda studenten om duurzaam inzetbaar te blijven, ongeacht hun leeftijd of achtergrond.

Open Dag

Het kiezen van een studie of het maken van een carrièreswitch begint altijd met je goed laten voorlichten. Het is belangrijk om te weten of de gekozen opleiding echt bij je past en of je verwachtingen van de opleidingen overeenkomen met de werkelijkheid. Ben je benieuwd naar onze BBL-trajecten binnen de studierichting Bouw en Infratechniek? Bezoek dan onze Open Dag op donderdag 21 november. Of kijk voor de mogelijkheden op firda.nl. Want uiteindelijk ben je nooit te oud om voor een andere carrière te kiezen. We zeggen niet voor niets bij Firda: leer jezelf het leven door.

(Visited 18 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten