In samenwerking met Atlas Theater 14:58 Business to Business

ATLAS Theater blijft verduurzamen

Richard Klasens

Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken dat een theater een uitdagend gebouw is om te verduurzamen. ATLAS Theater in Emmen is daar echter volop mee bezig en maakt daarbij gebruik van een belangrijk voordeel: het gebouw werd in 2016 opgeleverd en tijdens de bouw werd al rekening gehouden met duurzaamheidsdoelen.

Richard Klasens, hoofd techniek en gebouwen: „Het is een nieuw gebouw, dat bij de oplevering bijvoorbeeld al uitstekend geïsoleerd was. Maar we blijven werken aan verbetering, die onder meer mogelijk blijft dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo zijn we nu bezig met de transitie naar led-verlichting in de theaterzalen. In alle andere ruimtes is wel ledverlichting toegepast, maar toen het ATLAS Theater gebouwd werd, was led-theaterverlichting van goede kwaliteit nauwelijks beschikbaar. Daarom is destijds gekozen voor een hybride oplossing, wat betekent dat we de afgelopen jaren in de theaterzalen nog halogeen gebruikten, maar technisch voorbereid zijn op de omschakeling naar led.”

Het theater brengt daarmee het stroomverbruik met tweederde naar beneden. Klasens vindt de led-transitie een mooi proces, waarin tal van keuzes gemaakt moeten worden. Om inspiratie en kennis op te doen, bezoekt hij met zijn team regelmatig andere theaters. „We horen graag van collega’s welke keuzes zij hebben gemaakt en waarom. Zelf ontvangen we ook collega’s die benieuwd zijn naar onze techniek en duurzaamheidsoplossingen. Zo helpen we elkaar bij verduurzaming en hoeft niemand het wiel voor de tweede keer uit te vinden.”

‘De theaterverlichting bestaat straks ook uit led-lampen’

Keurmerk

ATLAS Theater heeft dit jaar voor de vierde keer op rij het Green Key Keurmerk Goud in ontvangst mogen nemen. Green Key is het wereldwijde keurmerk voor duurzame accommodaties in de toeristisch-recreatieve sector en congresmarkt. „Om het keurmerk te behalen moeten bedrijven aan de slag met duurzaamheid binnen veel verschillende facetten van hun organisatie”, zegt theaterdirecteur Machteld van der Werf. „Het ATLAS Theater stelt alles in het werk om het milieu te sparen, zonder dat het ten koste gaat van het comfort van haar gasten. Denk hierbij aan zuinig omgaan met energie en water, milieuvriendelijk schoonmaken, recyclen, aanbieden van lokale (biologische) producten en maatschappelijke betrokkenheid.”

Restwarmte benutten

Richard Klasens vindt in dat kader de manier waarop het theater verwarmd en gekoeld wordt een vermelding waard. „Dat doen we namelijk met restwarmte van onze buren. Enerzijds is dat het drinkwaterpompstation van WMD, een paar honderd meter bij ons vandaan. De Gemeente Emmen heeft destijds het initiatief genomen om een koppeling tot stand te brengen tussen dat pompstation en het ATLAS Theater, waardoor we ons gebouw energiezuinig en gasloos kunnen verwarmen. Bij het pompstation wordt drinkwater gezuiverd en WMD koelt het water van 12 naar ongeveer 10 graden. Dat temperatuurverschil wordt gebruikt om het water dat naar het ATLAS Theater gaat met warmtepompen te verwarmen naar ongeveer 30 graden, waarna wij het energiezuinig kunnen verwarmen tot 50 graden.

In de zomer, wat ons laagseizoen is, kunnen we het met hetzelfde systeem ook koelen, waardoor het ATLAS Theater geen airconditioning nodig heeft en bezoekers dus geen last hebben van de droge lucht die ontstaat door airco’s. De warmte die theaterbezoekers creëren in een theaterzaal wordt overigens ook gebruikt om de volgende dag de verwarming energiezuinig op te starten. Verder wordt de restwarmte van onze andere buren, Wildlands, benut. Dat gebeurt door middel van een warmtekrachtkoppeling, die wordt ingezet op erg koude dagen of wanneer veel ruimtes verwarmd moeten worden. Het voordeel van een WKK is dat deze naast warmte ook stroom opwekt met een generator, die weer wordt gebruikt in Wildlands. Met onze zonnepanelen leveren we geen energie terug maar kunnen we alle opgewekte energie direct weer gebruiken.”

Richard Klaasens

Het dak

Die zonnepanelen, 160 stuks, zijn vorig jaar geplaatst. Ook dat heeft uiteraard een enorme energiebesparing opgeleverd. Het theater had al een groen dak, dat begroeid is met kruiden, grassen en andere planten. Dat zorgt voor de afvoer van regenwater, de opname van CO2 en meer biodiversiteit.

Het zijn grote stappen richting het behalen van duurzaamheidsdoelen, maar er zijn ook ogenschijnlijk kleinere stappen die daar aan bijdragen. Richard Klasens: „Backstage gebruiken we herbruikbare bekers van gerecycled kunststof, het management rijdt in elektrische bedrijfsauto’s en we richten ons op het vergroten van bewustwording. Met al deze stappen werkt het ATLAS Theater volop aan verduurzaming.”

Meer informatie is te vinden op: www.atlastheater.nl.

(Visited 82 times, 69 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten