In samenwerking met KBC Scharnegoutum 16:22 Bouw, Business to Business

Aan de keukentafel deelt de familie lief en leed – Dat hebben ze in Scharnegoutum begrepen

Een keuken is het middelpunt van het huis, vindt Hans Veenstra. De keukentafel is waar het gezin samenkomt, met een stomende kop koffie in de handen en elke dag een ander verhaal. Juist daarom is het tekenend dat de keuken- en badkamerspeciaalzaak van Veenstra een echt familiebedrijf is. Diezelfde sfeer van een gezellige keuken, waar zowel pannen staan te pruttelen als waar huiswerk gemaakt wordt, vind je ook terug in het bedrijf. Wie binnenkomt neemt dan ook plaats aan – hoe kan het ook anders – een keukentafel. Mét een kop koffie, uiteraard.

Samen met zijn broer Erik staat Hans aan het hoofd van KBC Scharnegoutum. Al meer dan 45 jaar drukt de zaak zijn stempel op het interieur van woningen in Zuidwest-Friesland. Als kleine mannetjes liepen de heren al rond in de winkel, die hun vader in 1976 heeft opgericht. De sfeer die hoort bij een familiebedrijf vindt Hans dan ook belangrijk. „We zitten met z’n allen te eten tussen de middag en op donderdagavond wordt er ook gekookt”, vertelt hij.


Kookdemonstraties
Niet alleen het personeel kan op een warme maaltijd rekenen. Ook bestaande klanten kunnen regelmatig het schort voorbinden en in de winkel aan de slag. Dat is handig, want een professional legt dan uit hoe je de apparatuur die je aangeschaft hebt het beste gebruikt. Maar zo’n kookdemonstratie is buiten leerzaam vooral ook gewoon heel leuk. „Vaak met een man of dertig, volle bak”, zegt Veenstra.
Dat er soms een beetje extra uitleg nodig is, is ook niet zo gek. Het bedrijf houdt de trends in de gaten en haalt graag nieuwigheden in huis. De wijnkoelkast kennen we inmiddels allemaal wel – “bijna de helft van de klanten wil tegenwoordig een ingebouwde wijnkoelkast”, weet Veenstra te vertellen – maar bijvoorbeeld een zonnedouche vergt wellicht wat meer toelichting. Gelukkig wordt er ook ruim de tijd genomen om klanten door alle mogelijkheden heen te lopen.


Eucalyptusgroene kasten
Want aan keuze ontbreekt het niet in Scharnegoutum. „’Nee’ is hier eigenlijk niet te koop”, aldus Veenstra. Van trendy opties zoals eucalyptusgroene keukenkasten of gemarmerde keukenbladen tot de traditionele witte keuken met het zwarte blad, de showroom staat er vol mee. En als het er niet te vinden is, wordt het wel op maat gemaakt.


Achterin de zaak zit namelijk een grote werkplaats. Want naast de montage van de keuken, kan het bedrijf ook het totaalplaatje rondmaken. Van demontage tot afmontage. „Wij kunnen het allemaal organiseren. Daar zijn we wel bijzonder in. Wij kunnen de klant totaal ontzorgen.”


Legoblokjes

Maar een keuken ontwerpen, hoe doe je dat nou eigenlijk? Daar heeft Veenstra een goede tip voor. „Eigenlijk is het net lego, je pakt allemaal steentjes”, vertelt hij. “Je hebt de keukenmeubelen, de apparatuur, je werkblad en de montage. Je kunt zelf kiezen wat je daarin belangrijk vindt.” Want waar de een het ontzettend belangrijk vindt dat de keukenkastjes op maat gemaakt zijn van duurzaam hout, wil de ander liever de nieuwste snufjes inbouwen. “En als je dan een plan hebt, dan ga je het verder inkleuren.”


Wie al zenuwachtig wordt van het idee dat ze het totaalplaatje zelf maar moeten inbeelden, kan weer rustig ademhalen: zodra het plan rond is, wordt er een 3D-presentatie gemaakt van de toekomstige keuken of badkamer. En ook eerder in het keuzeproces is visuele ondersteuning mogelijk. Zo wordt op het moment gewerkt aan een systeem waar je de stalen van de verschillende keukenbladen op ware grote kunt zien, op een scherm van zo’n 2 bij 1 meter. Dat doe je door de QR-code op de stalen te scannen.


Voor een bezoekje aan het bedrijf kan je dus wel wat tijd uittrekken. Dat is ook niet zo vreemd, gezien er al ruim 45 jaar constant aan de winkel wordt gesleuteld. Als het aan Veenstra ligt, zal dat nog een lange tijd zo doorgaan. De nieuwe generatie is zelfs al aan boord gekomen: de zoon van Erik Veenstra is recent in de montage begonnen. Het is en blijft ten slotte een familiebedrijf.


kbc-scharnegoutum.nl

(Visited 127 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten