In samenwerking met Etex Building Performance 10:07 Bouw, Energietransitie

Al 50 jaar innovatief in gipsplaten

Deze maand bestaat Etex Building Performance in Farmsum 50 jaar. Overigens deed het bedrijf dat niet altijd onder dezelfde naam, daarover later meer. Bij Etex Building Performance worden gipsplaten geproduceerd, die voor diverse doeleinden worden gebruikt en hun weg vinden naar verschillende afnemers.

„We zijn een innovatief bedrijf, waar een efficiënte bedrijfsvoering en veilig werken voorop staat”, zegt Egbert Zeef, continuous improvement manager. „De drive om te verbeteren is sterk aanwezig, zowel op het gebied van energieverbruik, arbeidsomstandigheden als uiteraard het product zelf.”

Toepassingen
Daarbij doelt Zeef onder andere op toepassingsmogelijkheden van gipsplaten. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als afwerking voor plafonds, gevels, wanden, enzovoort, maar het product draagt ook bij aan een betere isolatie, brandwerendheid en geluidsreductie. „Daarnaast streven we naar CO2 reductie, waarbij we met name in het productieproces op zoek zijn naar minder energieverbruik en dus minder uitstoot.” In 2030 wil Etex Building Performance een CO2 reductie van 25% realiseren, in 2050 moet dit richting de 40% gaan.

Een korte blik in de historie leert dat 50 jaar geleden Walter Nielsen, die meerdere gipsbedrijven had, onder de naam Norgips een vestiging in Farmsum begon. Na een overname door Lafarge in 1991 kwam het bedrijf in 2012 in handen van het Belgische bedrijf Etex, dat 5 divisies herbergt: de productie van gipsplaten, wat in Farmsum gebeurt, vezelcement platen, exterieur platen, industriële toepassingen, isolatie en nieuwe ontwikkelingen. Etex is actief in 45 landen en biedt werk aan 13.500 mensen.

Service
Afnemers van de producten zijn industriële partijen, de handel, wat de grootste groep is, de doe het zelf markt en de afbouwers. „Wij produceren voor Nederland, België en de Scandinavische landen en dan praat je over 29 miljoen vierkante meter per jaar”, legt Zeef uit. Een sterke pijler van Etex noemt hij de service: “vandaag gevraagd is morgen geleverd, wij bieden een hoge leverbetrouwbaarheid.”Etex Building Performance hecht aan een goede werksfeer. „We betrekken onze medewerkers nadrukkelijk bij het productieproces en waar mogelijk voeren we verbeteringen door. We hebben een apart programma voor medewerkersbetrokkenheid. Daarnaast besteden we veel aandacht aan klanttevredenheid, waarbij we het aantal klachten tot een minimum willen beperken en dat lukt goed. Ook milieu, veiligheid en gezondheid vinden we belangrijk en daarin willen we innoverend zijn. Zo gaan we als eerste fabriek binnen Etex gebruik maken van warmtepompen en willen we alle warmte die vrijkomt in de drogers gaan hergebruiken.

”Egbert Zeef is nauw betrokken bij deze verbeterprojecten. „Naast milieu gaan we de komende jaren verregaande stappen zetten om de veiligheidsrisico’s te verlagen, om zo de kans op ongevallen nog verder te reduceren.”Het uiteindelijke doel van Etex Building Performance is de klant een product van goede kwaliteit te bieden tegen een lage prijs. „Dat is elke dag opnieuw een uitdaging”, besluit Zeef. „Een gipsplaat lijkt een eenvoudig te produceren product, maar niets is minder waar. Wij zijn elke dag bezig om het proces en het product verder te innoveren en te verbeteren. Want dat is waar de markt om vraagt.”

Namen bij de foto vlnr: Marcel Hansen (productiemedewerker), Dirk Bosman (Teamleader Laboratory) en Egbert Zeef (Continuous Improvement Manager)

www.etexgroup.com

(Visited 282 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten