In samenwerking met JOZ 15:20 Agri & Food, Duurzaam / Circulaire economie

‘Alleen door te innoveren kunnen we uitdagingen van de toekomst aan’

De innovaties in de landbouw gaan onverminderd door en JOZ uit Westwoud speelt daarin een vooraanstaande rol. Dat doet het bedrijf bijvoorbeeld door continu nieuwe software voor haar apparaten te ontwikkelen, waarmee de boer bijvoorbeeld nog pro-actiever wordt geïnformeerd over de gezondheid van de koe.

Verder komt er een nieuwe robot voor roostervloeren, die ook in de kleinste hoekjes van de stal kan komen. En in de drang naar innovatie past ook de overname van Fullwood, eerder dit jaar, producent van onder andere melkrobotmachines. „Met deze overname hebben wij ons productportfolio compleet. De melkveehouder kan nu bij één bedrijf terecht om de stal zo innovatief mogelijk in te richten”, zegt CEO Arend Kuperus.

En dat is volgens hem precies waar deze tijd om vraagt. Neem nu de robot die de boer pro actief gaat informeren over de gezondheid van de koe. „Geen koe is hetzelfde en tot nu toe moest de boer zelf uitzoeken hoe het met elke koe ging. Met deze robot behoort dat tot het verleden. De software maakt via een soort push-syteem duidelijk wat welke koe nodig heeft. Dat gaat de boer veel tijd besparen.”

Robot

Dat geldt ook voor de nieuwe robot voor roostervloeren. Een robot die veel compacter is en daardoor in de kleinste hoekjes van de stal kan komen. “Een wens van veel boeren”, legt Kuperus uit. „Wij zijn daarmee aan de slag gegaan en in het tweede of derde kwartaal van 2023 komt de nieuwe robot op de markt.” „De ontwikkelingen houden niet op, dat klopt. Er komen steeds weer nieuwe toepassingen, daarom schrijft JOZ het woord innovatie ook met hoofdletters. We willen de veehouder zo goed mogelijk kunnen ontzorgen.”

Stikstofkraker

Actueel in dat verband is uiteraard de stikstofdiscussie, waarvoor JOZ ook een aantal oplossingen in huis heeft. Zoals bijvoorbeeld de stikstofkraker Gazoo, waarmee de stikstofuitstoot met 80 procent kan worden verminderd en de boer zijn eigen kunstmest kan maken. „Omdat de derogatie er afgaat, biedt dit apparaat grote mogelijkheden”, legt Kuperus uit. „Een koe produceert jaarlijks tussen de 120 en 133 kilo stikstof, waarvan de helft uit ammoniak bestaat. Wanneer je dit voor 80 procent kunt reduceren, zal de stikstofuitstoot significant worden verminderd.” JOZ heeft inmiddels 315 aanvragen voor de Gazoo en Kuperus verwacht dat aan die toenemende vraag voorlopig geen einde komt.

‘Deze sensor wordt een handvat voor regelgeving’

Om de stikstof nauwkeurig te kunnen meten, heeft JOZ een speciale sensor ontwikkeld. „Geen stal is gelijk en daarom werkt de RAF code, waarmee tot nu toe vier keer per jaar werd gemeten, ook niet goed. De sensor van JOZ meet per stal en zelfs daarbinnen op verschillende plekken exact wat de stikstofuitstoot is, waardoor de boer veel nauwkeuriger weet wat hij moet doen om dat eventueel te verminderen. Maar, niet alleen de boer heeft daar baat bij. Juist doordat je veel preciezer kunt meten, weet je veel beter waar maatregelen genomen moeten worden. Deze sensor wordt daarmee een handvat voor regelgeving.”

Overname

Eerder dit jaar nam JOZ het oudste melkwinningsbedrijf ter wereld over, namelijk Fullwood, dat gevestigd is in Groot-Brittannië. „Zij produceren melkmachines en robots en zijn goed vertegenwoordigd in de ons omliggende landen, maar ook in de Verenigde Staten. Door de overname ontstaat er veel synergie voordeel. Ook JOZ doet in robots voor de veehouderij. Kortom, onze portfolio is nu compleet, terwijl we ook veel efficiënter kunnen opereren. In de komende periode zetten we flink in op innovatie, uitbreiding en een hogere productiecapaciteit. Daarmee denken we in 2023 een verdubbeling van het aantal melkrobots te kunnen realiseren.”

Op de vraag hoe de sector er over 10 jaar uitziet, hoeft Kuperus niet lang na te denken. „Mensen moeten blijven eten, dat staat vast. Wij zijn blij met het rapport van Remkes, omdat er positief gesproken wordt over de sector en er toch perspectief wordt geboden. De Nederlandse landbouw behoort tot de beste ter wereld, we zijn een voorbeeld voor heel veel andere landen. Ik hoop daarom dat we die positie over 10 jaar ook nog hebben en daarvoor is blijven innoveren en groeien van belang, met respect voor het milieu en het klimaat. Niet voor niets heeft JOZ Circular Farming geïntroduceerd, 5 nieuwe productinnovaties die de boer helpen circulair te kunnen boeren, met perspectief op de toekomst. Het gaat om slimmer voeren, instrooien, mest opruimen, mest scheiden en mest filteren. Dat leidt onder andere tot reductie van de stikstofuitstoot. Ik denk dat JOZ daar een vooraanstaande rol in kan spelen en die uitdaging gaan we graag aan.”

www.joz.nl

(Visited 28 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten