In samenwerking met Milling Company Europe (MCE) 16:44 Business to Business, Duurzaam / Circulaire economie

‘Alleen samen kom je tot een hoger niveau en dus ook verder’

mce

Goede vriendinnen die ook nog eens samenwerken. Dat zijn de 48-jarige Groningse Yellie Alkema en Eelkje Oldenburger (50) uit Bad Nieuweschans. Deze twee gepassioneerde ‘vrouwen in zaken’ maken carrière op verschillende vlakken, houden van een verbindende dialoog in het bedrijfsleven en staan voor wie ze zijn.

Alkema heeft met Syark in Groningen een eigen bedrijf en adviseert op het gebied van duurzame ontwikkeling. Verder zet ze zich in voor onder meer de sociale en culturele versterking van Noord-Nederland. Oldenburger is parttime directeur business development van Milling Company Europe (MCE) in Emmen. Dit bedrijf omarmt zakendoen vanuit passie en geloof in de bio-economie. Ook hier kruizen de interesses van de vrouwen elkaar.

Verder is Oldenburger financieel directeur van 3DRAFT ingenieurs in Groningen. Daarnaast heeft ze haar eigen consultancy- en coachingbureau Oldenb management. Verder is ze voorzitter van de Samenwerkende Bedrijven Drenthe (SBD) en bestuurslid van de Gebiedscoöperatie Zuid- en Oost-Groningen, die gaat voor een betere regio. Voor die gebiedscoöperatie zet ook Alkema zich in als kwartiermaker.

Alkema startte in 2007 als zelfstandig ondernemer en heeft sindsdien nooit om werk verlegen gezeten. ,,Toen ik net voor mezelf begonnen was, kwam ik op een netwerkborrel iemand tegen die ik ken uit de periode dat ik nog in loondienst was. Hij vroeg als vooroordeel hoe het ging met ‘mijn zaakje’. Ik keek hem aan en vroeg hoe het met zijn ‘zaakje’ was. Dat was een opmerking ‘onder de gordel’ – als je begrijpt wat ik bedoel, terwijl ik knipoog – en ik dacht op dat moment dat ik toch zeker – en met alle respect – géén kraaltjes verkocht als zakenvrouw. Veel vrouwen hebben zelf ook de neiging om hun zaken als minder belangrijk voor te doen. Ik waak daarvoor in mijn taalgebruik.”

‘Als de verbinding met jezelf er niet is, komt een verhaal of presentatie niet over bij de mensen’

De geboren Friezinnen Alkema en Oldenburger voelen zich echte noordelingen. Oldenburger vindt vooral een eigen identiteit en ontwikkeling in de zakenwereld belangrijk en niet zozeer het aantal vrouwen of mannen, dat actief is. ,,De emancipatie heeft volgens mij veel goede dingen gebracht, maar ook minder goede. Ik vind het een minpunt dat vrouwen bijna worden gedwongen om carrière te maken, terwijl er heel wat vrouwen zijn die liever fulltime voor het moederschap kiezen. Twee dagen per week werken lijkt bijna not done. Ik vind dat niemand gedwongen mag worden om carrière te maken.”

Verbinding met jezelf

Oldenburger haalt een algemeen voorbeeld uit de praktijk aan. ,,Het komt voor dat mannen vinden dat ze moéten overwerken, want dan doe je ertoe. Maar ik denk op mijn beurt dat of het bedrijf teveel vraagt of dat je als man of vrouw jouw zaken niet op orde hebt als je moet overwerken.” Alkema vindt dat alles begint met verbinding met jezelf. ,,Soms betrap ik mezelf erop dat ik teveel nadenk over mijn werk, wat mijn creativiteit niet ten goede komt. Ik ben een netwerker, die partijen bij elkaar moet zien te brengen. Maar als de verbinding met jezelf er niet is, komt een verhaal of presentatie niet over bij de mensen. Een goede verbinding met andere mensen is in mijn ogen alleen mogelijk als je verbinding met jezelf hebt.”

Oldenburger vindt dat mannen en vrouwen in de basis dezelfde behoeften hebben, maar ziet het graag gebeuren dat vrouwen ook echt vrouw zijn. ,,Dat is een inspiratie voor mannen. Voor mijn werk spreek ik vooral met mannen. In die gesprekken begin ik met het zoeken naar verbinding en belangen, en neem daar veel tijd voor. Dan vraag ik mijn gesprekspartners wat zakendoen voor ze betekent. Wat vinden ze belangrijk? Er moet nu eenmaal wel een connectie zijn, want anders weet ik niet of ik zaken kan doen. Dat soort gespreksstof geeft een heel andere dynamiek, maar werkt wél goed. Door onderlinge verbinding delen mensen meer, en daarmee spreek ik ook namens Yellie.”

Volgens Oldenburger zijn we allemaal ‘heel’, maar nooit af. ,,Ik mag dan wel een heel mens of persoon zijn, maar kan mezelf altijd blijven doorontwikkelen.” Net als Oldenburger is Alkema een verbinder en netwerker. In een steeds meer individualistische samenleving hamert ze erop om samen te blijven bouwen. ,,Vooral in deze coronatijd moeten we ons realiseren hoe belangrijk het is om samen te zijn en samen te werken. Alleen samen kom je tot een hoger niveau en dus ook verder.”

Maatschappelijk betrokken

Alkema ziet haar vriendin Oldenburger als een zakenvrouw, die met zachtheid een boodschap erg duidelijk over kan brengen. ,,Eelkje weet haar grenzen goed aan te geven. Ik heb daar heel veel van geleerd.” Oldenburger desgevraagd: ,,Yellie hoort gewoon bij mij, in al haar dingen. Haar echtheid en het vermogen om te leren vind ik prachtig. Ze is daarnaast erg loyaal en een echte matchmaker, want ze heeft mij – zoals het nu lijkt – de liefde van mijn leven bezorgd. Met haar in mijn buurt heb ik meer inspiratie. Dit moest dan ook zo zijn.”

Beide vrouwen zijn en blijven maatschappelijk betrokken op allerlei vlakken. Ze moeten van zichzelf vanuit passie – en bijna als een soort van missie – zaken in beweging zetten. ,,Daarin vinden we elkaar en dat bindt ons. Samen proberen we de wereld wat zachter te maken.”

www.mce-emmen.nl

(Visited 316 times, 2 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten