In samenwerking met ThermoNoord 11:17 Duurzaam / Circulaire economie, Bouw, Energietransitie

Alles voor installateurs

„Wij zijn techneuten die de installateurs graag helpen met het technische denkwerk”, zegt Wiebe de Vries, vestigingsleider en manager afdeling Klimaat bij ThermoNoord. „De tijd van ‘doe mij maar een cv-ketel’ is echt wel verleden tijd. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden om je huis te verwarmen. One size fits al, vergeet dat maar. Met welke configuratie sla je echt een slag met duurzaam en goedkoper energieverbruik? Een toegespitste kosten-batenanalyse vraagt know how. Niet elk installatiebedrijf heeft dat in huis. Wij hebben dat wel en maken de berekeningen en installatietekeningen. Wij zijn de groothandel, met A-merken en met die extra service.”

„Grotere installatiebedrijven hebben hun eigen mensen hiervoor, maar die bedrijven helpen we dan op een andere manier. Dat zit dan, bijvoorbeeld, in het logistieke vraagstuk: ‘Kun je op het bouwterrein 20 zware warmtepompen afleveren in de woning?’ Ook dat is helpen. Iedere installateur heeft zo zijn wensen. Je kijkt wat iemand nodig heeft en daarmee help je. Daarin zien wij onze meerwaarde en daar zijn we goed in.

Passend advies

„Mensen zien de gasprijzen stijgen en denken dan: Ik wil een warmtepomp. Alleen zo simpel is het niet. Hoe leef je? Wat verbruik je? Ga je elke dag in bad, dan vraag je iets van je installatie en boilercapaciteit en is misschien een zonneboiler interessanter.”

„Nadat we het plaatje van verbruik kennen, maken we een analyse van het huis. Wat is de isolatiewaarde van je huis en op welke wijze wil je of kun je verwarmen. Wat vraagt je woning. Ook belangrijk is je ventilatiesysteem. Het eenvoudigst is om je ventilatielucht naar buiten te blazen maar slimmer is het om te werken met een WTW installatie waarbij de energie uit de warme ‘afval’- lucht wordt gebruikt. Voor een WTW installatie moet je we de ventilatiekanalen aanpassen, dus dat heeft wel een gevolg voor je installatie. Er zijn heel veel zaken waar je rekening mee moet houden. Uiteindelijk komt daar een duurzaam, maar vooral ook, haalbaar advies uit.”

Duurzaamheidscentrum om te helpen

„Zelfs al heb je het ideale plaatje rond”, legt Wiebe uit, „uiteindelijk moet een gebruiker er zich ook goed bij voelen. Een boiler van 400 liter is misschien wel dé oplossing; het beantwoordt aan de warmwatervraag, het geeft het hoogste rendement en het past. Alleen, gebruikers kunnen vaak niet goed inschatten wat het in de praktijk betekent. Mede daarom zijn we ons pand aan het verbouwen, verduurzamen natuurlijk, maar ook creëren we een grote showroom waar al die mooie duurzame verwarmingsoplossingen in komen te staan. Nu zie je wat het is en kun je concreet installatietips geven. Bijkomend voordeel is dat een installateur een eindgebruiker mee kan nemen. Een 500 liter boiler is echt wel groot, even in het echt zien voorkomt verrassingen achteraf. Heeft een installateur vragen, dan kan hij direct uitleg krijgen of een berekening laten maken. Dat is ook een manier waarop we kunnen helpen. Het nieuwe duurzaamheidscentrum gaat begin 2023 open en is uniek voor Noord-Nederland.”

Tips voor een lagere energierekening

„Wie nu iets wil doen tegen een hoge energierekening, moet bezuinigen. Wat je niet verbruikt, hoef je niet op te wekken en is meteen een besparing. Ga ‘camping douchen’, kouder en korter, zet de verwarming niet te hoog en zorg voor een lage aanvoertemperatuur van de CV ketel, zorg dat de radiatoren goed zijn ontlucht en zijn ingeregeld. Al deze zaken kosten eigen alleen maar een inspanning terwijl je daar al redelijk wat mee kunt besparen.”

„Wil je het groter aanpakken, houdt dan rekening met lange levertijden voor warmtepompen, boilers en omvormers door een tekort aan componenten/grondstoffen zijn de levertijden helaas erg lang, sommige modellen hebben een levertijd van driekwart jaar.”

„Een woning daadwerkelijk verduurzamen vraagt wel om een behoorlijke investering omdat veelal de bestaande radiatoren of vloerverwarming moet worden vervangen voor toepassing op een warmtepompinstallatie. Door de gedane investering zakt meteen de maandelijkse energietermijn en een energiezuinige woning heeft qua verkoop een enorme meerwaarde. We zien dan ook vaak dat de gedane investering om een bestaande woning te verduurzamen eigenlijk altijd terug komt in de woningwaarde. Dus investering in duurzaamheid is gewoon een slimme set en je houdt je woning courant.”

www.thermonoord.nl

(Visited 21 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten