In samenwerking met Berco RVS 13:35 Agri & Food, Techniek / Maak- en procesindustrie

Berco RVS: verduurzaming als fundament

Van food tot verpakkingsindustrie en biogasinstallaties: Berco RVS in IJlst is al decennia betrouwbaar toeleverancier van apparaten en machines. Elektrisch energieneutraal en ambitieus. Voorop willen lopen hoort bij directeur en mede-eigenaar Feite van der Veen. „Vandaag de dag gaat het niet alleen over wat je maakt, maar ook dat je kijkt naar wat je kunt doen om de impact op de omgeving te verminderen.”

Op de Trompmoledyk in IJlst hoef je niet te zoeken. Berco RVS neemt er een prominente plek in. Door de jaren heen is de locatie in lengte en hoogte fors uitgebreid om te kunnen voldoen aan meer en grotere orders die hun weg vinden in binnen- en buitenland. Dat het soms om vele meters roestvaststaal gaat, maakt het binnenwerk van een duurzame installatie duidelijk. In de aangrenzende hal staan kleine tanks van nog geen meter hoog te wachten op de laatste die deze serie voor de voedingsmiddelenindustrie compleet maakt.

Het geeft de diversiteit van het werk goed weer. Als het maar in RVS is of in aluminium, Berco maakt het. De machines en apparaten, tanks in alle maten. Voor de foodindustrie voor bijvoorbeeld sauzen en jams. Voor de verpakkingsindustrie, waar Berco veel levert in de voorfabricage zoals tanks voor papier en pulp. Berco kan bedenken hoe het moet, maar ook in opdracht vanaf tekening een tank of machine bouwen. Tekenen en engineering vindt plaats in eigen huis.


Verandering biedt kansen
Feite van der Veen is met Oscar Poelstra eigenaar van Berco RVS en aluminium. Een familiebedrijf met meer dan dertig jaar ervaring „en een superploeg fijne en goede vakmensen”. De volgende generatie uit de familie dient zich aan, nu de zoons van de beide eigenaren hun eerste stapjes in het bedrijf zetten en op zaterdag meehelpen met opruimen en schoonmaken. De toekomst ziet er goed uit, erkent Van der Veen. „We zitten in een wereld vol verandering. Kijk alleen naar de voedingsindustrie. Als er daar technisch iets verandert of aangepast moet worden, als er weer nieuwe normen zijn of wettelijke vereisten, komt er werk bij ons binnen. Door verduurzaming neemt dat alleen maar toe.”


Dat is het grote thema voor de komende decennia, zegt hij. Als voormalig adviseur duurzaamheid is het hem op het lijf geschreven. „Het gaat niet alleen maar over wat je maakt als bedrijf, maar vooral over de impact die je op je omgeving en op mensen hebt. Hoe ga je om met energie, met afvalstromen, met je mensen? Als ieder van ons zijn verantwoordelijkheid neemt, kunnen we grote stappen zetten. Dat is noodzakelijk, want we moeten de aarde minder belasten. Meer rendement halen uit de aarde. En stappen zetten. Wij hebben dat ook gezien toen we onze 216 zonnepanelen gingen installeren, een klus die we zelf prima aankonden. Toen de eerste frames en zonnepanelen het dak opgingen en ook toen we onze energieheipalen gingen installeren, kwamen buren van andere bedrijven meteen kijken. Nieuwsgierig: hé, kan dat bij mij ook, wat betekent dat? In de energievoorziening hebben we een paar jaar geleden die forse stap gezet met zonnepanelen, energieheipalen en een warmtepomp. We zijn elektrisch energieneutraal, leveren zelfs iets terug aan het net.

Die voorbeeldfunctie past ons goed, we willen vooruit. Het voortouw nemen, niet wachten tot een overheid je iets oplegt en korte lijnen met de gemeente om de kennis te delen naar andere bedrijven. En zo zie ik steeds meer mensen en bedrijven stappen zetten die ze kunnen zetten. Kennis delen hoort er steeds meer bij, want veel is onbekend. Samen vind je antwoorden en stimuleer je elkaar.”


„Zorgvuldig en goed omgaan met je mensen is voor ons net zo belangrijk als het gepast en bewust omgaan met energie en afvalstromen. Ik ben er trots op dat we zo’n goede ploeg vakmensen hebben. We werken met 20, 25 mensen inclusief een flexibele schil, afhankelijk van de projecten die we hebben. Gebrek aan vakmensen wordt wel een zorgenkind denk ik de komende jaren, dus ook daarom moet je blijven kijken hoe je je werk inricht. Wij pakken nu meer werk op dan een paar jaar geleden, maar het aantal mensen is niet in dezelfde mate gegroeid. Naar de komende jaren voorzie ik dat we steeds meer schakelen naar mechanisatie van de arbeid. Als je op termijn bijvoorbeeld denkt in het aansturen van machines zoals lasergestuurde lasrobots in plaats van handmatig lassen, verminder je de factor fysieke arbeid, wat met name behoud en welzijn van mensen betekent.”


Het hoort wat Van der Veen betreft bij het land dat we altijd zijn geweest. „Pionieren, ambities hebben om voorop te willen lopen, oplossingen verzinnen en vermarkten. Daarin zijn we altijd groot geweest in Nederland en in Friesland en daar mogen we gerust meer naar terug. Stel je voor dat we stikstofvrije stallen bedenken, die hebben directe waarde voor de hele wereld. En voor veel bedrijven, want nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten leveren heel veel werk op voor veel bedrijven in Nederland. Het is sowieso de richting die het uit zal gaan denk ik: veel van de oplossingen naar minder uitstoot en meer rendement zullen technisch van aard zijn. Voorop willen lopen in ambities en doen, dat is iets wat ook hier goed past.” Een van de mooie uitdagingen zegt Van der Veen, is waterstof. „Ik denk dat dat veel potentie en betekenis kan gaan hebben. Het gaat vaak om complexe installaties met RVS onderdelen, dat vinden wij prachtig om te maken. In al de uitdaging van het nieuwe schuilt enorm veel potentie, dat is het mooie van deze tijd.”


berco-rvs.nl

(Visited 83 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten