In samenwerking met Kuurman Groep 11:31 Bouw, Energietransitie, Maritiem

‘Bij ons komt het goed’

Dat is het idee dat de Kuurman Groep bij elke klant, groot of klein, wil achterlaten. Gezien de groei die het familiebedrijf uit Hoogezand doormaakt, slaagt men daar prima in. Wat ooit begon met schilderwerk is uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf in vastgoedonderhoud (en dat gaat veel verder dan alleen schilderen), en metaal- en betonbescherming. Kennis en deskundige medewerkers dragen volgens René Dammer en Arjan Wever bij aan het succes van de Kuurman Groep.

Neem nu de 25 spoorbruggen die de Kuurman Groep in opdracht van ProRail van een nieuwe verflaag gaat voorzien. Of het stralen en conserveren van de 8 veerhavens gelegen in het waddengebied. Het coaten van ondergrondse leidingen bij de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek. Ook voert de Kuurman Groep regelmatig werkzaamheden uit in de chemiesector in Delfzijl en in diverse fabrieken in de voedingsmiddelenindustrie, zoals al decennia lang bij Avebe en Cosun Beet. Eigenlijk is het teveel om op te noemen.


Trots
Momenteel wordt druk gewerkt aan een grote klus in Eemshaven, waar een nieuwe LNG-terminal moet worden beschermd tegen natuurlijke invloeden. „Een klus waar de nodige druk op staat”, legt Dammer uit. „Daarom zijn de beste bedrijven op hun vakgebied gevraagd om de complexe terminal in zo kort mogelijk tijd te realiseren. Dat wij gevraagd zijn op het gebied van metaalbescherming is iets om zeer trots op te zijn. Zo is het veiligheidsniveau waaronder gewerkt moet worden hoog, de kennis en ervaring van onze medewerkers komt daar uitstekend bij van pas.”
Omdat het werk in relatief korte tijd moet worden gerealiseerd, is Dammer ook zelf actief op de klus. „En dat bevalt me prima, zeker omdat ik er allemaal gelijkgestemde projectleiders van aannemers tegen kom, waar ik het verleden al vaak mee heb mogen werken. Dat heeft ons alweer nieuwe opdrachten opgeleverd.” Het tekent de manier waarop men bij de Kuurman Groep werkt. Als de situatie er om vraagt, steken Dammer en Wever zelf de handen uit de mouwen. „We zijn een bedrijf met een platte organisatie en daar voelen we ons allemaal prima bij. Als het er op aankomt, staan we er.”


Hoger niveau
6 jaar geleden kwam de Kuurman Groep in contact met de Maritieme sector. „Inmiddels zijn meerdere werven klant en conserveren we schepen van 14.300 ton (150 meter). We beschikken over de meest moderne apparatuur en hebben daardoor meteen een streepje voor bij onze opdrachtgevers.”
Alle apparatuur is gekeurd, dat lijkt vanzelfsprekend, maar kan wel degelijk de doorslag geven. „Dankzij onze petrochemische achtergrond van werken, in combinatie met onze moderne apparatuur, tillen we de staalbehandeling en het schilderwerk naar een hoger niveau. De professionele aanpak van onze mensen doet de rest. Dat hebben klanten snel in de gaten.”


Op het gebied van metaalconservering kan de Kuurman Groep het hele traject uit handen nemen. Dammer:„ Dat biedt de klant synergievoordelen. Zo kunnen prefab onderdelen bij dochteronderneming Straal en Coatingsbedrijf Noord Nederland (Veendam) worden gestraald en gespoten.” Deze hal van ruim 2500 m2 meter wordt momenteel compleet qua dak én wand geïsoleerd. „Daarnaast hebben we een investeringsprogramma lopen, waardoor de hal in de aankomende jaren energieneutraal wordt. Dat doen we niet alleen voor onze eigen portemonnee, maar ook voor het milieu.”


CO2 prestatieladder
Collega Arjan Wever wijst op de CO2 prestatieladder, waarmee de Kuurman Groep werkt. „Dat doen we nu al een aantal jaren en heeft tot doel de CO2 uitstoot te verminderen. Ja, klanten vragen steeds vaker naar onze milieudoelstellingen en de hoogte van de trede op de CO2 Prestatieladder bepaalt je fictieve korting. Hiermee zorgt de opdrachtgever er ook voor dat alle inschrijvers mee moeten doen aan deze CO2 reductie om een kans te hebben om het werk uit te voeren. De klant krijgt hiermee een aannemer aan het werk die staat voor een beter milieu. Bijkomend voordeel is, zo merken we, dat vermindering van CO2 uitstoot ook zorgt voor een reductie van de kostprijs. Doordat we al meerdere jaren met deze verbetering bezig zijn, staan we als bedrijf inmiddels op de hoogste trede, namelijk trede 5.”


Vastgoed
Zoals aangegeven begon de Kuurman Groep ooit, in de jaren tachtig, als schildersbedrijf. Maar, dat dekt allang de lading niet meer. Sterker nog, binnen de vastgoedpoot doet de Kuurman Groep alles op het gebied van inrichting. Van schilderwerk tot beglazing en van projectstoffering tot lichtwering en houtsanering tot timmerwerk. Ook daarbij staat gedegen kennis voorop. Wever:„ Een juiste afwerking kiezen van vloer of wand bijvoorbeeld is nog niet zo eenvoudig. Op het gebied van vloeren is er zoveel keuze, echter is niet elke vloer voor elke situatie geschikt. Ingefreesde vloerverwarming, constructieve vloer op zand en egaliseren over houtenvloeren, elke situatie heeft zijn eigen (voor)behandeling nodig.”
„Wij helpen de klant graag met het maken van de juiste keuzes. De stukadoor, schilder en stoffeerder zijn vaak tegelijkertijd aan het werk. Hiernaast heeft elke handeling zijn eigen drogingstijd nodig wat op elkaar afgestemd dient te worden. Graag ontzorgen wij de klant door de gehele planning over te nemen en aan te sturen, tot sleuteloverdracht. Wij hebben in Hoogezand een mooie showroom waar de klant onder andere wand, vloer, plafond en lichtwering kan uitzoeken. We lopen samen alle mogelijkheden door en stemmen alles qua kleur en materiaal op elkaar af. Bij nieuwbouwwoningen zien we veelal dat wij de sleutel ontvangen na casco-oplevering, waarna wij de woning drie weken later afgewerkt en gestoffeerd weer overdragen. De bewoners worden ontzorgt qua planningstres en kunnen op voorhand de verhuizing al inplannen.”


De Kuurman Groep voert zowel kleine als grote klussen in vastgoed uit. „Van één woonhuis tot en met een appartementencomplex met 200 appartementen. Jaarlijks werken we complete appartementencomplexen en studentenhuizen af met wand- en vloerafwerking. Grote hoeveelheden zijn geen probleem om gestroomlijnd uit te voeren. Daarnaast werken we voor diverse woningcorporaties en projectinrichters uit het Noorden. Verder werken we voor grote aannemers, die seriematig woningen bouwen, verzorgingstehuizen of kantoorruimtes. Wij hebben aan talloze toonaangevende gebouwen mogen werken waaronder Het Groninger Forum. Kortom, we zijn overal in thuis.”


Energietransitie
De orderportefeuille voor 2023 en 2024 loopt alweer behoorlijk vol. „Er komen een aantal hele mooie projecten aan”, zegt Dammer. „De energietransitie draagt daar zeker aan bij. Op het gebied van staalbewerking, maar ook in de vastgoedsector is er veel gaande en moet er worden verduurzaamd. Groei is voor ons geen doel op zich, dat gaat gestaag. Door de steeds breder wordende disciplines binnen de Kuurman Groep zijn we wel in 10 jaar tijd geroeid van 60 vakmensen naar circa 200. We hebben in de afgelopen jaren het vertrouwen van onze klanten gewonnen, doordat we kwaliteit leveren en altijd op zoek gaan naar de beste oplossing. Ontzorgen en doen wat je zegt spreekt steeds meer klanten aan.”

www.kuurman.nl

(Visited 17 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten