In samenwerking met Powerchainger 08:41 Duurzaam / Circulaire economie, Energietransitie

Bouwen aan een toekomstbestendig energiesysteem

Met geavanceerde AI-software effectief vraag en aanbod van elektriciteit bij elkaar brengen, zodat altijd en overal betaalbare, groene energie beschikbaar is. Dat is waar de Groningse start-up Powerchainger aan werkt. Powerchainger heeft een duidelijke missie: bouwen aan een toekomstbestendig en rechtvaardig energiesysteem dat werkt voor iedereen.

„Het draait om het optimaal in balans brengen van vraag en aanbod door het verbruik te verschuiven naar de meest kosteneffectieve uren van de dag. Slagen we daarin, dan zorgt dat voor een energiesysteem dat flexibel is en in staat om op elk moment in te spelen op vraag en aanbod. Dat vraagt om slimme technologie en een aanpassing in ons gedrag”, zegt Yang Soo Kloosterhof, CEO en oprichter van Powerchainger.

Met zijn team ontwikkelt hij geavanceerde software voor energiebedrijven, die real-time inzicht geeft in het energieverbruik per apparaat. Denk aan de elektrische auto, hybride warmtepomp en huishoudelijke apparaten, zoals de wasmachine, wasdroger en airco. Kloosterhof: „Met behulp van deep learning kunnen we het totale verbruik dat door de slimme meter wordt gemeten, real-time uitsplitsen naar het verbruik per apparaat. Door deze informatie te koppelen aan weer- en energieopwek data, kunnen we onze omgang met energie optimaal beheersen.”

Beter profiel opstellen
De software van Powerchainger zorgt ook voor optimalisatie van de vraagvoorspelling. „Veel van de algoritmes die energiebedrijven gebruiken kunnen onze energievraag eigenlijk onvoldoende accuraat voorspellen. Dat kost veel geld”, legt Kloosterhof uit. „Toenemende elektrificatie en decentrale opwekking van energie zorgen voor onbalans op het net. Bovendien hebben we te maken met een veranderend en onvoorspelbaar weerbeeld dat effect heeft op de vraagvoorspelling. Onze software optimaliseert klantprofielen waardoor de energievraag veel nauwkeuriger kan worden voorspeld. Dat bespaart onnodige kosten, vermindert verspilling van elektriciteit en mitigeert netcongestie.”

Momenteel bereidt Powerchainger een product soft launch voor in samenwerking met Vattenfall. Mocht die succesvol zijn, dan kan de software in de loop van 2025 op de markt worden gebracht.

Miljoenen
Volgens Kloosterhof heeft het huidige energiesysteem zijn beste tijd gehad. „De grootste beperking zit in de starheid ervan”, legt hij uit. “Dat kost energiebedrijven jaarlijks miljoenen, waarvan een deel logischerwijs wordt doorberekend aan de consument.”

Hij is er van overtuigd dat de energietransitie alleen kan slagen met een energiesysteem dat flexibel en wendbaar is. „We zullen alles uit de kast moeten halen voor een systeem dat optimaal anticipeert op de toenemende elektrificatie en decentrale opwek van energie. Dat betekent verbruik en productie van energie veel slimmer organiseren en integreren, want netcongestie lossen we voor 2050 niet op. Daarom ontwikkelen we technologie die ons gaat helpen de efficiëntie in het hele energie-ecosysteem te verbeteren. En dat is voordelig voor iedereen.”

Meer informatie: www.powerchainger.nl

(Visited 35 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten