In samenwerking met Certe 06:50 Zorg, Life Sciences & Health, Innovatie / Onderzoek

Certe en regio bundelen krachten voor beter en sneller zorgproces

Vanaf 22 juni maakt Certe gebruik van één nieuw Laboratorium Informatie Systeem (LIS). Hiermee zorgt Certe ervoor dat diagnostiek sneller toegankelijk is voor haar gebruikers en dat er minder fouten worden gemaakt bij het overzetten van de uitslagen.

Ziekenhuizen, huisartsen en apothekers kunnen nu alle uitslagen van hun patiënten eenvoudig zien via één systeem. Dit kan alleen als de patiënt daar zelf toestemming voor geeft via Mitz. “Met dit ene systeem verbeteren we het zorgproces enorm. Het is uniek in Nederland,” vertellen Albert Wolthuis, medisch manager bij Certe, en Chris Kroese, manager informatievoorziening. “Onze aanpak is inmiddels een voorbeeld voor andere regio’s in het land, en we zijn erg blij dat we hieraan bijdragen.

De voordelen voor de patiënt

Het nieuwe Laboratorium Informatie Systeem biedt tal van voordelen, waardoor de zorg voor patiënten nog verder wordt geoptimaliseerd. Dit betekent onder andere dat patiënten voortaan bij alle Certe-locaties in de buurt terechtkunnen voor bloedafname, ook als dit voor een afspraak in het ziekenhuis is. Bij een doorverwijzing is het nu vaak niet meer nodig om bij het ziekenhuis opnieuw bloedafnames te laten doen

Wat doet Certe precies?

Veel mensen kennen Certe vooral van het afnemen van bloed, maar het gaat veel verder dan dat. “Certe bestaat uit drie grote medische divisies,” legt Wolthuis uit. “We hebben de divisie Klinische Chemie, waar analyses worden uitgevoerd op lichaamseigen vloeistoffen zoals bloed en urine. Dan is er Medische Microbiologie, waar we ons richten op het opsporen en analyseren van infecties. Tot slot hebben we de divisie Eerstelijns Diagnostiek, waar we vooral huisartsen ondersteunen met onder andere hartfilmpjes, diabeteszorg en de trombosedienst. Naast deze divisies heeft Certe ook een logistieke afdeling die ervoor zorgt dat alle materialen snel en veilig bij onze laboratoria in Noord-Nederland komen.

Eén systeem voor alle laboratoriumuitslagen

Certe heeft het proces, van aanvraag tot uitslag, volledig vernieuwd. Een belangrijk onderdeel hiervan is de overgang naar één centraal Laboratorium Informatie Systeem (het digitale hart van de organisatie). Voorheen werkte Certe met vier verschillende systemen. Chris Kroese: “Het samenvoegen van die systemen was een enorme klus. We moesten de verschillende werkwijzen en systemen harmoniseren en standaardiseren. Dit deden we in nauwe samenwerking met zorginstellingen, zoals het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de andere ziekenhuizen en zorgverleners in Groningen, Friesland en Drenthe. Het resultaat is dat we nu werken met één systeem waarin de medische gegevens van maar liefst 1,8 miljoen patiënten veilig zijn.”

Belang van snelheid en zorgvuldigheid

Bij een deel van de doorverwijzingen van de huisarts of medisch specialist binnen het ziekenhuis is het noodzakelijk om opnieuw laboratoriumonderzoek uit te voeren. De huisartsen en medisch specialisten hadden niet altijd toegang tot de resultaten van eerder uitgevoerd laboratoriumonderzoek, omdat de systemen niet met elkaar gekoppeld waren. “Doordat systemen nu wel gekoppeld zijn, hoeven we minder vaak onderzoek te doen. En zorgen we ervoor dat de juiste uitslagen op het juiste moment op de juiste plek zijn,” zegt Kroese. “Zijn er afwijkende uitslagen dan nemen we direct contact op met de arts, zodat deze snel actie kan ondernemen,” vertelt Wolthuis. “Tijd is vaak van levensbelang in de zorg. Ons nieuwe systeem helpt artsen om sneller de diagnostiek te gebruiken voor het stellen van een diagnose.” “Dit geeft voor Certe de invulling van het centraal stellen van de patiënt.”

Een uniek zorglandschap in Noord Nederland

Wolthuis legt uit dat de structuur van de zorg in Noord-Nederland bijzonder is. “We hebben één academisch ziekenhuis (UMCG) en daar omheen regionale en twee topklinische ziekenhuizen met hun eigen specialisaties. Vroeger had elk ziekenhuis zijn eigen laboratorium, maar dat bleek te duur en inefficiënt. De samenwerking tussen de verschillende zorginstellingen in Noord Nederland is inmiddels heel sterk. Dat is nodig, want de zorg wordt complexer en we hebben steeds meer specialistische kennis nodig. Die kennis kunnen we alleen samenbrengen door te blijven samenwerken.” De samenwerking tussen het laboratorium van het UMCG en Certe zorgt voor het bundelen van expertise en middelen waardoor snel geschakeld kan worden ten behoeve van complexe patiëntenzorg. Samen kunnen ze vanuit de laboratoriumdiagnostiek de verbinding leggen tussen (huis)artsen in geheel Noord-Nederland (Groningen, Drenthe, Friesland en de Noordoostpolder). Artsen in ziekenhuizen en huisartsen die bij Certe zijn aangesloten, ontvangen de uitslagen op een uniforme manier, zodat er een eenduidig overzicht is. Door samen te werken met onder andere klinische chemie en medische microbiologie, kan Certe patiëntgegevens beter beheren. Het systeem is bovendien schaalbaar, wat betekent dat andere laboratoria kunnen aansluiten. De vergaande digitalisering leidt aantoonbaar tot minder fouten, verhoogt de snelheid van rapporteren en vergemakkelijkt het delen van gegevens, mits de toestemming van de patiënt er is.

Toekomstplannen: efficiëntere zorg en voorspellende data

De volgende stap voor Certe is de verhuizing van de massadiagnostiek naar een groot laboratorium in Drachten. “Daar kunnen we nog efficiënter werken en verdere kostenbesparingen realiseren,” vertelt Kroese. “Certe is een stichting, dus we hebben geen winstoogmerk. We doen dit in het belang van de patiënt en de gezondheidszorg.” Daarnaast biedt de centralisatie van data grote voordelen voor de toekomst. “Doordat alle uitslagen in één systeem zitten, herkennen we trends sneller. Binnen onze afdeling epidemiologie kunnen we voorspellingen doen over bijvoorbeeld een griepgolf. Dat stelt ons in staat om vroegtijdig maatregelen te nemen,” legt Wolthuis uit. “In de toekomst kunnen we misschien bepaalde ziektes, zoals reuma, voorspellen voordat de symptomen ontstaan. Dat zou een enorme doorbraak betekenen in de gezondheidszorg.”

Certe als pionier in de zorg

Certe heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet in de zorg en blijft vooruitkijken. Dit is het grootste LIS-project dat tot nu toe in Nederland is gerealiseerd. De samenwerking met andere zorginstellingen in Groningen, Friesland, Drenthe en de Noordoostpolder heeft geleid tot unieke innovaties die de zorg verbeteren en versnellen. “Wij zijn er trots op dat we met deze vooruitstrevende aanpak een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland,” besluit Wolthuis.

Wat is Mitz?
Mitz regelt de toestemming voor het uitwisselen van medische gegevens tussen zorgaanbieders, waardoor de uitwisseling sneller kan verlopen. Jij bepaalt welke zorgaanbieders toegang krijgen: allemaal, sommige, of geen enkele.

Meer info op: www.mitz-toestemming.nl

Weten hoe dit nieuw systeem werkt? Luister de podcast: https://rb.gy/vn3hww

certe.nl

(Visited 607 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten