In samenwerking met DNN Groep 16:32 Bouw, Techniek / Maak- en procesindustrie

Dakdekkersbedrijf bouwt slimmer, sneller en beter dankzij eigen innovatie

Met een vast team van zo’n 55 medewerkers en een flexibele schil van nog eens twintig vakmensen behoort DNN Groep tot de grote dakdekkersbedrijven in Noord-Nederland. Het bedrijf in Emmen heeft veel aandacht voor innovaties die onder meer de duurzaamheid, kwaliteit en efficiëntie ten goede komen.

Dakdekken is een traditioneel beroep, maar technische ontwikkelingen zijn er volop. Directeur Martijn Kerkdijk: ,,Steeds vaker wordt bijvoorbeeld gekozen voor sedum- of groendaken voor meer biodiversiteit, maar ook het plaatsen van zonnepanelen, luchtzuiverende dakbedekking, isolatieverbetering en mogelijkheden voor waterretentie zijn van invloed op onze daken. Dat vraagt vakmanschap en onze mensen hebben de bouwkundige kennis om met opdrachtgevers mee te denken. Er is veel ruimte op platte daken en deze lenen zich dan ook uitstekend voor het verplaatsen van natuur. Wij willen hier graag voorloper in zijn en op die manier een bijdrage leveren aan het terugdringen van milieuproblematiek.

Opdrachtgevers

DNN houdt zich voornamelijk bezig met grotere nieuwbouw- en renovatieprojecten. Opdrachten komen van opdrachtgevers zoals aannemers Dura Vermeer & Volker Wessels, woningstichtingen, gemeenten en zorginstellingen. Kerkdijk: ,,We streven naar perfecte kwaliteit en onze opdrachtgevers vinden het prettig dat we het hele project ten aanzien van daken op ons nemen. Het advies, ontwerp, de calculatie, de uitvoering en de nazorg, alles wordt door ons geleverd.’’ Mooie projecten zijn er genoeg, maar Kerkdijk vindt de nieuwbouw aan het universiteitsgebouw Feringa Building in Groningen een noemenswaardig project waar nu aan gewerkt wordt. ,,We realiseren daar een dak van 12.500 vierkante meter, wat een mooie uitdaging is voor ons gehele dakteam.”

‘Met prefab dakelementen wordt tijdswinst behaald.’

Prefab dakelementen

Een belangrijke innovatie van DNN Groep betreft prefab dakelementen die sneller en effectiever werken op bouwlocaties mogelijk maakt. Onder de naam Solvena worden dakelementen gemaakt voor seriematige woningbouwers, voorzien van isolatie en dakafwerking met dragers van staal. ,,Het complete dak wordt bij ons in de fabriek gefabriceerd. Het voordeel is dat het een gecontroleerd proces is, waarbij we nooit te maken hebben met wind, regen, hitte of vorst. Daardoor kunnen we onze werkzaamheden veel nauwkeuriger plannen. Ook de kosten zijn van tevoren veel beter te bepalen door middel van vaste prijsafspraken per element. Seriematige woningbouwers zijn op de bouwlocatie niet meer afhankelijk van de weersomstandigheden en het wel of niet komen opdagen van de onderaannemer.’’

Medewerkers Remco Huser & Klaas Kuiler werken aan de productie
van Solvena dakelementen

Door het verwerken van de EPDM dakbedekking in de fabriek is de meest ideale situatie gecreëerd om een dak te maken. ,,Het dak is een kant en klaar eindproduct met alles erop en eraan, waterdicht en in de juist afgestemde maatvoering, de aannemer kan hierop door metselen en steigeren. Vanuit onze fabriek wordt het dak vervoerd naar de bouw, waar het binnen tien minuten geplaatst kan worden’’, vertelt Martijn Kerkdijk. ,,Onze prefab daken hebben een kern van staal, omdat het licht, sterk en flexibel is, maar ook uiterst nauwkeurig als het gaat om maatvoering. Bouwfysisch zijn de prefab daken zeer goed doordacht, met alle elementen is rekening gehouden en maatvoering en planning zijn door onze werkorganisator volledig afgestemd met de opdrachtgever.’’ Duurzaamheid Op het gebied van duurzaamheid en circulariteit is in de sector nog steeds winst te behalen, maar DNN Groep loopt daarin graag voorop. Het bedrijf is daarom aangesloten bij het Koplopersproject Duurzaam Ondernemen in Zuidoost-Drenthe. Kerkdijk: ,,Daarvoor is ons bedrijf doorgelicht en dat heeft inzichten en tips opgeleverd waar we mee verder kunnen.’’ Al jaren werkt het dakdekkersbedrijf met duurzame en hoogwaardige materialen van erkende fabrikanten.

DNN groep is een familiebedrijf, dat in de begin jaren tachtig werd opgericht door de grootvader van Martijn en zijn broer Jeroen, die mededirecteur is. Hun vader en twee ooms runden het bedrijf jarenlang en sinds begin 2019 staat de derde generatie Kerkdijk aan het roer. ,,We zijn trots op ons trouwe team, want onze medewerkers zijn het grootste kapitaal van ons bedrijf. Een goede dakdekker kan met mindere kwaliteit dakrollen nog een goed dak maken, terwijl een slechte dakdekker dat ook met goede dakrollen niet kan. Er is vakmanschap voor nodig en daarom investeren we in ons personeel. Een nieuwe collega leert al veel op de werkvloer van ervaren collega’s en als we zien dat het erin zit, betalen wij de erkende vakopleiding bij Tectum in Nieuwegein. De voorwaarde is dat iemand minimaal drie jaar bij ons blijft. Die verbintenis is voor beide partijen prettig.’’

www.dnn.nl

(Visited 19 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten