In samenwerking met Noorderpoort Beroepsonderwijs 08:59 Werk, Bouw, Duurzaam / Circulaire economie, Onderwijs

‘De ideale combinatie van theorie en praktijk’

„De instroom van nieuwe studenten benadert niet de vraag die er momenteel vanuit het bedrijfsleven is.” Dat zegt Mark van der Pijl, docent Middenkaderfunctionaris Bouw aan Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal. De vraag naar vakkrachten in bouw en techniek is erg groot en de verwachting is dat dit de komende jaren zo blijft. Noorderpoort biedt studenten bouw en techniek alle kansen om een gedegen vak te leren, waaronder de opleidingen Timmerman, Allround Timmerman, Metselaar en Middenkaderfunctionaris Bouw.

Zeven studenten die meedoen aan de Smart Circulair Challenge, waarvan gisteren in Amersfoort de finale plaatsvond, bewijzen dat theorie en praktijk op Noorderpoort een ideale combinatie vormen. Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet bekend of hun project had gewonnen, maar optimistisch waren drie van hen: Britt, Allard en Dennis, wel. Hun challenge was om een nieuwe invulling te geven aan het oude Philipsgebouw in Stadskanaal, in opdracht van Makeport Mercurius, de organisatie die werkgelegenheid in Oost-Groningen wil creëren, door bedrijfsleven en onderwijs te helpen met het uitvoeren van uitdagende en innovatieve opdrachten. Uitdagend was deze challenge zeker. Doel is om de samenleving in het vernieuwde Philipsgebouw bij elkaar te brengen, waarbij circulair bouwen centraal staat.

Bewuste keuze

„Het begon met overleg en het maken van een planning”, vertelt Britt. „Vervolgens werden de taken verdeeld en wist iedereen wat hij of zij moest doen.” De projectgroep kreeg 10 weken de tijd om met een gedegen plan te komen. Britt was verantwoordelijk voor de communicatie en media, „en ik hielp mee waar dat maar kon.” Allard tekende de binnenkant van het gebouw en Dennis maakte een plattegrond. „We hebben de indeling zoveel mogelijk hetzelfde gehouden in verband met de kosten”, zegt Dennis. „We slopen niets en er komt niet een nieuw deel bij, een bewuste keuze, omdat we daarmee het milieu zo weinig mogelijk belasten.”

Het is de bedoeling dat er op de begane grond 10 à 12 kantoren komen, waarin bijvoorbeeld startups gehuisvest kunnen worden. Daarnaast is er een grote ruimte voor evenementen en zit er een sportschool op de eerste verdieping. „We moesten derhalve rekening houden met verschillende gebruikers”, geeft Allard aan.

Circulair bezig zijn in een bestaand gebouw is een lastige opgave. „We vervangen zo weinig mogelijk, dat is ook circulair.” Alleen de buitenschil van het gebouw wordt geïsoleerd met hennepvezel en er wordt triple A glas aangebracht. Via een 3D presentatie kan iedereen zien hoe het straks wordt. “Wat we ervan hebben geleerd? We hebben het hele proces doorlopen en in verband met de circulariteit hebben we gezocht naar materialen die daarbij passen, materialen die we overigens afnemen van regionale bedrijven. De grootste winst op het gebied van circulariteit wordt echter behaald door een bestaand gebouw te hergebruiken in plaats van nieuw te bouwen.”

Het moet kloppen Het is volgens docent Van der Pijl een goed voorbeeld van de manier waarop Noorderpoort studenten kennis wil laten maken met de praktijk. „Natuurlijk lopen ze tijdens hun opleiding regelmatig stage, maar met een challenge als deze moeten ze daadwerkelijk antwoord vinden op allerlei vragen. En dan moet het uiteindelijk ook nog kloppen, want het project wordt waarschijnlijk straks echt uitgevoerd. Een betere combinatie van theorie en praktijk ga je niet krijgen.”

‘We willen de jeugd zoveel mogelijk kennis laten maken met bouw en techniek’

Om de instroom voor de diverse opleidingen in de bouw en techniek te bevorderen organiseert Noorderpoort allerlei activiteiten. Open dagen, meeloopdagen, voorlichting op het VMBO, promotieactiviteiten in groep 8 van de basisschool, enzovoort. „We willen de jeugd zoveel mogelijk kennis laten maken met bouw en techniek, zodat ze zelf kunnen ervaren dat het leuk en uitdagend werk is en in veel niet meer lijkt op wat het vroeger was.”

Ontwikkelingen

Ook onderhoudt Noorderpoort warme contacten met het bedrijfsleven. „Dat is niet alleen in verband met de stageplekken, maar ook omdat we de ontwikkelingen die in het bedrijfsleven plaatsvinden, zo goed mogelijk willen vertalen naar het lesprogramma.” Een voorbeeld is bouwen met BIM, het Building Information Model. „Een gebouw wordt vooraf virtueel met BIM gebouwd, waarna allerlei partijen er aan kunnen werken. Daarmee worden eventuele fouten er al vroegtijdig uitgehaald. En hoewel lang nog niet alle aannemers met BIM werken, krijgen onze studenten de basis daarvan wel mee.”

Drones

„Datzelfde doen we nu met drones, die in de bouwwereld zorgen voor bijvoorbeeld een inspectie van een gebouw. Wat we nu zien is dat steeds meer bouwbedrijven daarop inspelen. Waarom? Omdat ze een werknemer die afkomstig is van onze opleiding hebben aangenomen, die vervolgens de directeur overtuigd heeft van het gemak van een drone. Dat is toch mooi om te zien.”

„We hebben goede contacten in de regio en kennen elkaar goed. Het mooie is dat iedereen die hier van school komt, verder gaat leren op het HBO of een baan heeft. En daar gaat het uiteindelijk om, daar zijn we trots op.”

www.noorderpoort.nl

(Visited 17 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten