In samenwerking met Avebe 11:37 Agri & Food

De trots van de regio

Al sinds de oprichting in 1919 zijn innovatie en duurzaamheid stevig verankerd in Royal Avebe. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de manier waarop het bedrijf de diverse ingrediënten uit de zetmeelaardappel haalt. Zetmeel, eiwit, vezel; het zijn allemaal ingrediënten die bij de verwerking van hoogwaardige producten worden gebruikt.

We zitten inmiddels middenin de plantaardige revolutie, waarin de zetmeelaardappel van Avebe een belangrijke rol speelt. Het bedrijf voegt daar meer waarde aan toe dan ooit tevoren. Als je als consument op de achterkant van een product in je winkelmandje kijkt, is de kans groot dat er aardappelzetmeel of aardappeleiwit op staat en dat is dan afkomstig van Avebe. Kortom, Avebe is een bedrijf om trots op te zijn.


Waarde toevoegen aan de zetmeelaardappel, dat is waar Avebe altijd naar op zoek is. Dit gebeurt onder andere bij dochterbedrijf Averis, een rassenveredelingsbedrijf, waar rassen worden ontwikkeld. Dat zijn rassen die duurzamer zijn en beter bestand tegen ziekte. Die minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben en ook minder stikstof. Daarnaast verhogen de Averis-rassen de opbrengst van zetmeel en eiwit. De rassen worden ontwikkeld voor de leden van Avebe in Nederland en Duitsland. “Op onze proefboerderij in Valthermond organiseren we demodagen, waarop de boeren kennis kunnen maken met de nieuwe rassen”, vertelt Joyce de Vries, directeur communicatie en public affairs.


Plantaardig
Na de oogst worden in de fabrieken alle ingrediënten uit de aardappel gehaald. “Gemiddeld is dat 20 procent zetmeel, 2 procent eiwit, 75 procent water, 1 procent vezel en 2 procent overig. Deze grondstoffen worden gebruikt in allerlei toepassingen. Zetmeel in sauzen, noedels, soepen, eiwit in plantaardige vlees- en zuivelvervangers, maar ook in snoepjes. En dan zijn er nog de industriële toepassingen, zoals lijm in verpakkingsmateriaal en bouwmaterialen. Met name in Europa en Azië is dit een groeimarkt, waarin Avebe goed staat opgesteld.” De plantaardige ingrediënten uit de zetmeelaardappel van Avebe zijn uitstekende vervangers voor dierlijke, synthetische en petrochemische producten. Een verschuiving die momenteel gaande is en waar de coöperatie een belangrijke rol in speelt.

Joyce de Vries


Relatie

Avebe en het Noorden hebben al decennialang een innige relatie. Het is al ruim 100 jaar geleden dat voor het eerst zetmeelaardappelen werden gepoot op onder andere Veenkoloniale grond. Grond die uitermate geschikt bleek voor de teelt van zetmeelaardappelen. Niet voor niets staat het hoofdkantoor in Veendam. Circa 2.300 aangesloten leden, lees boeren, zorgen ervoor dat Avebe aan de toenemende vraag naar met name zetmeel en eiwit kan voldoen. Joyce:” We hebben onlangs een prachtige film gelanceerd, wat echt een trots gevoel geeft bij iedereen die ons kent. En dat trotse gevoel willen we meer mensen geven. Daarom starten we binnenkort een publiekscampagne waarin het belang van Avebe voor de regio en van de regio voor Avebe nadrukkelijk onder de aandacht wordt gebracht.”


‘De grondstoffen uit de zetmeelaardappel worden gebruikt in allerlei toepassingen’


Avebe is ook actief binnen de Innovatiehub Oost-Groningen. Zo is Avebe bijvoorbeeld betrokken bij het project AdoptIdee. Dit initiatief brengt onderwijs en ondernemingen dichter bij elkaar en draagt op een speelse wijze bij aan de werknemer van de toekomst. Tevens zorgt dit project voor meer dynamiek in het onderwijs en stimuleert de innovatie bij ondernemers. “Innovatiehub Oost-Groningen wil niet alleen leerlingen en ondernemers inspireren, maar ook docenten die met hun enthousiasme een belangrijke rol hebben in de kwaliteit van het onderwijs.”

Om aan de toenemende groei te kunnen voldoen, is Avebe binnen de hele breedte van de organisatie op zoek naar nieuwe medewerkers. Denk aan operators en technici voor de productielocaties in Gasselternijveen, Ter Apelkanaal en Foxhol. Maar ook collega’s voor het Innovatiecentrum in Groningen en het hoofdkantoor in Veendam. Kijk op www.avebe.nl voor meer informatie.


Op de website www.adoptidee.nl zijn impressies van voorgaande edities verwerkt, inclusief de pilot in Oude Pekela. “Het initiatief laat graag zien hoe mooi we in een regio samen kunnen werken en hoe gaaf onze regio ‘De Veenkoloniën’ is. De betrokken bedrijven zijn actief in het IHOG-verband: Avebe, Zechsal, Nedmag en HempFlax.”

avebe.nl

(Visited 40 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten