Dat is DNA Next, voortgekomen uit een samenwerking van Drenthe College, Noorderpoort en Alfa-college. DNA Next richt zich op iedereen die een nieuw beroep wil leren, bij wil blijven in zijn of haar vak of beroepsmatige stappen wil maken. „De vraag waar veel bedrijven en organisaties mee rondlopen is hoe je personeel vindt en aan je bindt en hoe je moet opleiden om de kwaliteit van medewerkers op een goed niveau te houden”, legt Saskia Visser, directeur DNA Next uit.
„De kracht van DNA Next zit hem in het feit dat we echt samen opleiden: bedrijfsleven en onderwijs stemmen de opleidingsvraag op elkaar af. Dat is best spannend, maar de eerste resultaten bewijzen dat het werkt”, zegt Jessica Oude Sogtoen, Relatiemanager Zorg, gezondheid en lichaam. „Vanuit het onderwijs zitten we al jarenlang in de haarvaten van werkgevers in Noordoost-Nederland en weten we goed wat de wensen en behoeften zijn.” DNA Next richt zicht naast de zorg op de sectoren techniek en bouw, ICT en Next Business. „Die laatste is heel breed”, vertelt Saskia. „In principe kunnen we een bijdrage leveren aan alle vakgebieden van de economie. Dat kan omdat we binnen de samenwerking van de drie Regionale opleidingscentra heel veel verschillende opleidingen kunnen aanbieden.”
Maatwerk
Om nu en in de toekomst goed inzetbaar te zijn op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen en verder leren. DNA Next is opgericht om volwassen vakmensen, in de regio Noordoost-Nederland, flexibel bij- en om te scholen. „Juist de vakantie is een periode waarin veel mensen nadenken over hun leven en hun werk”, zegt Jessica. „Ga ik nog een opleiding volgen of niet? Of is het verstandig om een carrièreswitch te maken? Zij-instromers willen echter niet het volledige leertraject doorlopen en dat hoeft ook niet, omdat ze al ervaring hebben en over diverse competenties beschikken. We kijken daarom gericht naar wat ze nodig hebben om in een bepaald beroep aan de slag te kunnen gaan. Daarbij wordt ook de betreffende branche betrokken. Vaak kunnen ze al aan het werk wanneer ze een aantal certificaten behalen. DNA Next biedt maatwerk en het mooie is dat kandidaten elke tien weken kunnen instromen. We willen mensen niet onnodig laten wachten.”
Bijscholen
Ook een leven lang ontwikkelen maakt deel uit van DNA Next. Jessica: „Ontwikkelingen in de zorg staan niet stil. De technologie gaat steeds verder en ook AI doet haar intrede. Daarin moet je mensen bijscholen, soms verdiepend, soms verbredend. Daarover zijn we in gesprek met de branches. Vaak is bij opleidingen de factor tijd een probleem, dus moeten we randvoorwaarden creëren waardoor het voor medewerkers wél kan. Dat is wat DNA Next kan bieden.
Uitdaging
Een praktijkvoorbeeld waar DNA Next inmiddels met succes opleidt is Vanboeijen, dat actief is in de provincie Drenthe. Op tachtig verschillende locaties worden zevenhonderd bewoners met een verstandelijke beperking begeleid en ondersteund bij wonen, en werk- en dagbesteding. De organisatie is altijd op zoek naar medewerkers. „Dat is een grote uitdaging in de hele zorg”, zegt Rolf Jurjens, coördinator opleiden en ontwikkelen. „Uit voorspellingen blijkt dat de tekorten verder gaan oplopen en dat we in 2030 alleen al in Drenthe zesduizend mensen tekort komen in de zorg. Voor Groningen en Friesland zien de cijfers er hetzelfde uit. We hebben dus veel mensen nodig, maar vissen vaak in dezelfde vijver.”
Daarom probeert Vanboeijen, net als andere zorginstellingen, naar oplossingen te zoeken. „Hoe richten we onze organisatie in, kunnen we meer gebruik gaan maken van vrijwilligerswerk of van technologische ontwikkelingen? We kijken ook naar een manier om de arbeidsmarkt anders te benaderen. Een positieve ontwikkeling is dat het aantal zij-instromers sterk toeneemt. Die willen we maatwerk bieden. Daarbij kijken we wat mensen al kunnen en wat ze nog nodig hebben om bij ons aan de slag te kunnen gaan.” Ervaring deed Vanboeijen al op in de coronatijd, toen veel mensen hun baan kwijt raakten en op zoek gingen naar ander werk. „We hadden toen contact met Noorderpoort en in overleg probeerden we de mensen die toen voor werken in de zorg kozen een zogenaamde zachte landing te bieden. Die ervaringen nemen we nu mee in de manier waarop we met elkaar DNA Next vorm hebben gegeven. Zo spelen we samen in op de veranderende arbeidsmarkt.”
Werken en leren
In september starten drie opleidingen: persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg, begeleider maatschappelijke zorg en verzorgende IG. „We hebben het zo ingericht dat mensen via de normale leerroute opleidingen kunnen volgen of certificaten kunnen behalen. Voor iedereen die deelneemt bieden we op die manier maatwerk aan en je kunt op elk moment instromen. Elke tien weken start een individuele leerroute, waarbij je meteen in dienst komt bij Vanboeijen en werken en leren kunt combineren.” „Wij hebben hoge verwachtingen van DNA Next en we zijn blij dat we de opleidingen op deze manier vorm kunnen geven. Vroeger kregen we een klas vaak niet vol, nu is het onderwijs zodanig ingericht dat de opleiding altijd doorgaat. Kortom, onderwijs en bedrijfsleven maken de flexibele leerroute mogelijk met DNA Next en dat was precies waar we met elkaar naar op zoek waren.”