In samenwerking met Royal Avebe 14:35 Agri & Food, Innovatie / Onderzoek, Werk

‘De zetmeelaardappel als onderdeel
van de oplossing’

De zetmeelaardappel als onderdeel van de oplossing voor de groeiende vraag naar plantaardige producten. Dat is waar Royal Avebe, anno 1919, voor staat. Dat de aardappel rijk is aan zetmeel, vezels en eiwitten, daar zijn ze bij Avebe al jaren mee bekend. Tot voor kort werd vooral het zetmeel in allerlei producten gebruikt. Nu de plantaardige revolutie een feit is, worden ook de hoogwaardige eiwitten in de aardappel steeds meer gevraagd en toegepast. Dat biedt de coöperatie kansen.

,,Vanuit de bestaande oogst kunnen we vooral dankzij de toenemende vraag naar plantaardige producten veel meer klanten en nieuwe klanten bedienen”, zegt CEO David Fousert. Het aardappelzetmeel wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de productie van papier, lijm en bouwproducten. Steeds vaker ter vervanging van synthetische – en petrochemische producten. En bij het produceren van voeding zorgt het aardappelzetmeel, maar ook het aardappeleiwit, voor smaak, textuur, stabiliteit en hogere voedingswaarde. Ook onze huisdieren zijn verzekerd van een hogere voedingswaarde, plus verteerbaarheid. Alle ingrediënten uit de aardappel worden in talloze producten toegepast. „Wij willen het maximale uit de aardappel halen. Daarom zijn we altijd op zoek naar innovatieve oplossingen en producten”, geeft Fousert aan.

Gouden greep

Dat gebeurt met name in het Innovatiecentrum op het Zernikecomplex in Groningen, geopend in 2018. „Een gouden greep. Niet alleen bundelen we hier alle kracht en kennis van onze locaties. We zitten op Zernike natuurlijk ook dichtbij studenten en bedrijven, waarmee we samenwerken. Niet voor niets herbergt dit centrum diverse start-ups, die direct of indirect de aardappel als uitgangspunt hebben.” Er is steeds meer vraag naar plantaardige producten en daar blijkt de aardappel een belangrijke oplossing voor te bieden, naast zetmeel is dat namelijk het eiwit. Waar het eiwit vroeger nog een restproduct was, blijkt het anno 2022 een hoogwaardig voedingsmiddel te zijn, dat wordt toegepast in bijvoorbeeld plantaardige zuivel, kaas, vlees en zoetwaren. „Een trend die onomkeerbaar is. Steeds meer bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie, maar ook industrie, zijn op zoek naar plantaardige toepassingen in hun producten. Daar ligt voor Avebe een enorme kans. Het leuke is dat we daar twintig jaar geleden al mee zijn begonnen, maar toen was er onvoldoende markt voor. Nu groeit de vraag sterk. Dit sluit ook perfect aan bij de ambitie van de overheid rondom de invulling van de Nationale Eiwitstrategie. Avebe is de grootste plantaardig eiwit producent van Nederlandse bodem, zonder hiervoor ook maar één hectare extra grond nodig te hebben.”

‘Gelukkig zijn onze leden trouw en is men loyaal aan het product’

Volume

De coöperatie Avebe telt circa 2.300 leden in Nederland en Duitsland. „Wij streven ernaar zoveel mogelijk zetmeel en eiwit uit elke hectare grond te halen. We doen dat niet met extra grond, integendeel. Volumegroei is geen doel op zich, maar het volume dat we nu hebben willen we wel graag behouden. Dat is van groot belang, juist omdat Avebe een belangrijk onderdeel is van de oplossing voor het verduurzamen van diverse ketens.”

Fousert: „In Noordwest-Europa hebben we te maken met de huidige beschikbare grond. Je kunt de teelt niet zomaar naar een ander continent verplaatsen en vervoeren naar onze productielocaties. Wij halen, ook vanwege het milieu, onze aardappelen in een straal van 40 à 50 kilometer om de fabriek. Dat is beter voor de kwaliteit van de aardappel, het is duurzaam en kostenefficiënt. Vanwege de toenemende druk op beschikbare grond, legt Avebe de nadruk op de ontwikkeling van aardappelrassen, om de teelt duurzamer te maken, maar ook het rendement per hectare te vergroten.”

Goede prijs en kwaliteit Avebe doet er daarom, samen met haar leden, alles aan om de aardappelteelt aantrekkelijk te houden en het volume in stand te houden. „Gelukkig zijn onze leden trouw en is men loyaal aan het product”, zegt Fousert. „Het is van belang om de boer een goede prijs te bieden en we zijn blij dat die over de afgelopen campagne per ton aardappelen wat hoger ligt dan we aanvankelijk hadden beloofd. Gezien alle ontwikkelingen in de wereld leeft bij Avebe het besef dat die prijs verder omhoog zal moeten en dat is ook het doel. Dat is in het belang van de boer, van Avebe en van onze afnemers en klanten. We moeten voldoende grondstoffen hebben om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.”

Daarnaast zet het bedrijf noodzakelijke verduurzamingsstappen. „Zowel in de teelt als in het vervolgtraject. Ook onze klanten vragen hiernaar. Ik spreek continu boeren die beseffen dat het beter kan en daar trekken we samen in op. We zijn bezig met het reduceren van de CO2- uitstoot en het gebruik van water, onderzoeken het verduurzamen van de teelt door rassen weerbaarder te maken en kijken welke rassen het beste bestand zijn tegen droogte. Daarbij staat de kwaliteit van de aardappel te allen tijde voorop. Met ambitieuze telers, werknemers en een sterke coöperatie, hebben we de kennis, de slagkracht en zijn we innovatief. Dat zetten we allemaal in om te komen tot een nog beter product.”

Nieuwe generatie

Er liggen veel kansen voor Avebe en haar leden. Omdat het zwaartepunt van de werkzaamheden in Noord-Nederland ligt, is het bedrijf volop bezig zich als goed werkgever op de kaart te zetten. En hoopt Fousert dat het zo voldoende, met name technische, medewerkers, voor werken bij Avebe kan interesseren. „Onze innovatieve doelen voor de toekomst trekken nieuwe mensen aan, zeker hier op het Innovatiecentrum. Op onze productielocaties ligt dat anders. Daar zijn we altijd op zoek naar technici die dit prachtige werk willen doen. De kennis en kunde ligt nu meestal bij de bestaande werknemers, dat willen we graag overdragen aan een nieuwe generatie.” De uitdagingen nemen toe, zo kunnen we concluderen. Ook dit jaar is uitdagend. „Maar, we zien meer kansen dan bedreigingen voor de toekomst”, besluit Fousert. “We zitten in een continu veranderende wereld, maar ik ben ervan overtuigd dat we goed gepositioneerd zijn voor een sterke toekomst. Mede dankzij het sterke fundament onder Avebe en onze huidige strategische route. Dat is belangrijk, want de zetmeelaardappel is een stabiele inkomstenbron voor veel boeren. Mede daarom is het een goede ontwikkeling dat de aardappel een oplossing is voor steeds meer hedendaagse vraagstukken. Ja, wie had dat honderd jaar geleden verwacht?”

www.avebe.nl

(Visited 42 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten