In samenwerking met Zorggroep de Stellingwerven (ZDS) 14:24 Werk, Zorg, Life Sciences & Health

‘Samen sterk’

Zo luidt de slogan van Zorggroep de Stellingwerven (ZDS). De ruim 100 medewerkers bieden kleinschalige zorg aan jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking en/of bijkomende psychische of psychiatrische problemen. Daarnaast is er een team voor jeugd en gezin. De zorg bestaat bijvoorbeeld uit begeleiding en ondersteuning op het gebied van wonen, ambulante begeleiding en dagbesteding. Doel is om een zo zelfstandig en prettig mogelijk leven voor de cliënten te realiseren.

ZDS heeft vestigingen in Noordwolde, Zandhuizen en Wolvega. Maatwerk, laagdrempelig, denken in mogelijkheden en flexibiliteit zijn kenmerken waarin ZDS zich onderscheidt. Naast hulp aan volwassenen heeft ZDS een uitgebreid pakket aan hulpmogelijkheden voor jongeren. Zoals bijvoorbeeld opvoedingsondersteuning, een maatjesproject, intensieve ambulante gezinsbehandeling (IAG) en psychomotorische therapie (PMT), waarvoor therapeut Jakko Veenstra medeverantwoordelijk is.

Psychomotorische therapie (PMT)

„We sluiten altijd aan bij de hulpvraag van onze cliënten”, legt hij uit. “En dat kan heel divers zijn, bijvoorbeeld wanneer het even niet goed gaat op school of iemand heeft minder zelfvertrouwen of het gaat thuis niet goed. Kortom, we hebben vaak cliënten die even niet kunnen voldoen aan het verwachtingspatroon van de maatschappij. Verwachtingen die niet altijd reëel zijn, we vergeten wel eens dat een kind ook gewoon kind moet kunnen zijn.” „Wat ik doe is kinderen helpen leren om te gaan met de problemen die ze tegenkomen. En tegelijk ouders helpen om hun kind beter te leren begrijpen. Dat doen we bijvoorbeeld door op een speelse manier bepaalde situaties na te bootsen.”

Intensieve ambulante gezinsbehandeling (IAG)

„Intensieve ambulante gezinsbehandeling is gericht op verandering binnen het gezin”, vertelt Margriet Tel, teamcoördinator Jeugd & Gezin. „Daarom komen we altijd bij de mensen thuis. Of, als het thuis niet lukt, op een andere veilige locatie. Met het gezin kijken we hoe thuis weer een fijne plek kan worden. Door bijvoorbeeld te kijken naar punten die beter of anders kunnen. Maar ook door juist te kijken naar wat goed gaat om dit te versterken en uit te breiden. Vaak is er sprake van meervoudige problematiek, waarbij het ene het andere versterkt. Een standaardbehandeling is er niet, we kijken telkens naar het specifieke gezin om op die manier tot de beste oplossing te komen. Dat is altijd weer een uitdaging.”

Baas over eigen gebruik

Er gebeurt natuurlijk veel meer bij Zorggroep de Stellingwerven. Margriet vertelt over project ‘Het Gouden Plan’, waarbij twee ervaren verslavingsmedewerkers cliënten helpen om hun verslaving onder controle te krijgen. „Waarbij we vooral het taboe eraf willen halen, door het probleem beter bespreekbaar te maken blijkt het ook beter behandelbaar te zijn. We zijn met twee groepen gestart en hebben de eerste succeservaringen al mogen vieren.” Jakko pleit er tenslotte voor dat we de zorg rondom het gedrag van kinderen en volwassenen als normaal wordt gezien. „Als je naar de logopedist gaat, is dat normaal. Waarom zou een bezoek aan een therapeut dat niet zijn?”, vraagt hij zich hardop af. Bij ZDS weten ze wat het is om mensen op weg te helpen in hun leven. „Ervoor zorgen dat de cliënt het beste in zichzelf naar boven haalt, daar staan wij voor op.”

www.zgdestellingwerven.nl

(Visited 8 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten