In samenwerking met Tûmba 11:22 Zorg, Life Sciences & Health

Discriminatie.nl Fryslân: nieuwe naam naast vertrouwd Tûmba

Mirka Antolović

Tûmba is het Friese kenniscentrum voor discriminatie en diversiteit. En onder de nieuwe naam Discriminatie.nl Fryslân het vertrouwde meldpunt voor iedere vorm van discriminatie. Directeur Mirka Antolović over vragen stellen, bewustwording en de betekenis van Internationale Vrouwendag.

Antisemitisme, geslacht, (Friese) taal, godsdienst, handicap, herkomst, huidskleur, levensovertuiging, seksuele gerichtheid: er zijn veel gronden waarop we elkaar kunnen discrimineren. Het kan niet alleen, we doen het ook. Allemaal en iedere dag. „Het zit in de mens, in ons allemaal. We hebben voortdurend de neiging onszelf te beschermen, tegen wat we niet kennen, wat niet veilig voelt op basis van wat we in onze eigen cultuur hebben geleerd. Er is wel een verschil: soms discrimineren mensen opzettelijk. Maar veel vaker gebeurt het onbewust en hebben we zelf niet door dat we een ander kwetsen of niet als gelijkwaardig behandelen. Daarom is het heel lastig uit te bannen. Waar het om gaat is dat we ons bewustzijn moeten vergroten, elkaar mogen aanspreken en meer en eerder oog moeten hebben voor iedere vorm van discriminatie of uitsluiting. Discriminatie gaat altijd over het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen in een situatie. We willen het niet, hoor ik vaak, maar toch gebeurt het. Mensen die dat ervaren kunnen bij ons terecht, daarvoor is ons meldpunt Discriminatie.nl Fryslan. En voor iedereen die er meer over wil weten en actief beleid op wil maken, geeft Tûmba educatie, advies en training op scholen, in bedrijven, gemeenten en instellingen”, zegt directeur Mirka Antolović.

Discriminatie.nl Fryslân
Sinds 1 januari dit jaar werken alle Nederlandse meldpunten discriminatie samen onder dezelfde naam, Discriminatie.nl. In Friesland valt dat meldpunt al heel lang onder Tûmba. Alleen de naam, die vanaf nu gekoppeld is aan het provinciale meldpunt: Discriminatie.nl Fryslân. „Het is goed dat het een herkenbare naam is geworden waar iedereen altijd terecht kan. Omdat het Friese meldpunt al jaren onder Tûmba valt, verandert er niets, behalve de naam. Wat wel eens gezegd mag worden, is dat we dat dit doen in opdracht van alle Friese gemeenten. Het geld dat ze per inwoner van het Rijk krijgen om aan discriminatie te besteden, geven zij ook daadwerkelijk daaraan uit. Dat klinkt misschien logisch, maar dat is helaas nog lang niet overal in Nederland zo vanzelfsprekend.”

„Terwijl dat juist heel belangrijk is. In heel veel verschillende situaties kunnen mensen zich ongelijk behandeld of achtergesteld voelen. Denk bijvoorbeeld aan coronatijd, waarin mensen die om welke reden dan ook grote twijfels hadden over inenting, werden weggezet als ‘wappie’. En wat te denken van zorgverleners die geconfronteerd werden met vage maar diep ingrijpende gezondheidsklachten? Ook daarvoor stonden we klaar. De kunst is niet vanuit je eigen situatie, oordeel of cultuur te kijken naar discriminatie, maar vanuit nieuwsgierigheid, vragen stellen, luisteren en waardevrij denken. Verplaats je in de ander!”

Is jouw organisatie echt inclusief?
Wie Tûmba zegt, zegt ‘inclusieve samenleving’: iedereen kan meedoen in de samenleving. „Maar helaas zijn we daar nog ver van verwijderd. Je leest het vaak, maar de werkelijkheid is minder mooi. Er is heel veel werk aan de winkel om dat ideaal te bereiken. Het draait om bewustwording en kennis. Stel jezelf die vraag: zijn wij als bedrijf of organisatie wel echt inclusief? Kan iedereen bij ons echt meedoen, heeft iedereen dezelfde kansen en mogelijkheden? Dat is waar we als kenniscentrum voor diversiteit en gelijkheid voortdurend aan werken. Onze beleidsadviseurs zijn actief bij gemeenten, instellingen en bedrijven. We trainen professionals die beleid bepalen en uitvoeren, we ontwikkelen kennis, vaardigheden, houding en gedrag op het gebied van diversiteit, inclusiviteit en communicatie. Niet met een opgeheven vinger en vanuit een West- Europees perspectief, maar door te signaleren en vragen te stellen. Het mooie is dat het mensen verbindt en ze bewust maakt van wat ze zeggen en doen. Het creëert kansen omdat je de mogelijkheden van een ander voor jou en je omgeving ontdekt. Neem de training Selecteren zonder Vooroordelen. Het geeft inzicht hoe snel en vooral onbewust we allemaal selecteren: we kiezen vaak mensen die op ons lijken. En dat terwijl de vacatures zich opstapelen. Kijk vaker naar wat mensen om je heen aan kansen bieden. Een inclusieve samenleving betekent ook een inclusieve arbeidsmarkt!”

Feest op 8 Maart in Zalen Schaaf
Een feestje om te vieren wat vrouwen hebben bereikt: Internationale Vrouwendag. 8 Maart is het weer zover. „Het gekke is dat dat in Nederland niet zo is ingeburgerd als in tal van andere landen in Zuid- en Oost Europa”, stelt Mirka Antolović, zelf opgegroeid in Bosnië en als 13- jarige uit oorlogsgebied met haar ouders naar Nederland verhuisd. „Sinds drie jaar organiseert Tûmba die mooie en belangrijke dag. Een moment om te vieren wat er bereikt is. En wat er nog te doen valt, want alleen al in Friesland verdienen vrouwen in gelijke functies maar liefst 18 procent minder salaris en signaleren we ook hier nog zwangerschapsdiscriminatie. We vieren het feest van alle stappen die we zetten naar gelijkwaardigheid deze keer in Zalen Schaaf in Leeuwarden, de plek waar in het verleden vaker Internationale Vrouwendag is gevierd. Bijzonder: we doen dat samen met mannen, dus kom met wie je wilt. Ja, dat wekt ook verwondering en weerstand, maar onze gedachte is altijd dat je geen mensen uitsluit. Dus kom en vier op 8 maart het feest van Internationale Vrouwendag.”

www.tumba.nl

(Visited 194 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten