In IKO heeft dakdekkersbedrijf DNN Groep een partner gevonden in circulair bouwen. Beiden zijn vastberaden om minstens de Europese doelstellingen ten aanzien van hergebruik te behalen. IKO is al een eind op weg met de Atelia-lijn en DNN Groep in Emmen voert deze circulaire producten sinds dit jaar als standaard.
„Opdrachtgevers zijn er blij mee”, zegt Martijn Kerkdijk, commercieel directeur van DNN Groep. „Ze moeten voldoen aan steeds strengere eisen ten aanzien van duurzaamheid en zijn vaak aangenaam verrast als ze horen hoe ver we al zijn in het gebruiken van gerecyclede dakproducten. Voor ons is het bijdragen aan circulair bouwen geen marketingverhaal, maar een overtuiging. We willen een aanjager zijn in de branche en vertellen daarom zoveel mogelijk partijen over onze missie.”
Diverse fabrikanten werken aan een oplossing voor het hergebruiken van bitumen dakproducten, maar IKO onderscheidt zich volgens DNN Groep door een volledig circulair systeem te bieden. De fabrikant van hoogwaardige dakbedekkingsmaterialen en PIR isolatie kan namelijk beide producten recyclen. „Daarin is het bedrijf een voorloper”, zegt Marcel Murris, salesmanager van DNN Groep. „Bovendien is het een partner die dezelfde doelen nastreeft en waarmee we regelmatig aan tafel zitten om elkaar te stimuleren om die doelen te bereiken. Het bedrijf doet veel laboratoriumonderzoek om volledig hergebruik technisch mogelijk te maken en verrast ons regelmatig met nieuwe ontwikkelingen, zoals recyclebare wikkels. Daardoor kunnen afgekeurde rollen dakbedekkingsmateriaal met wikkel en al verwerkt worden als grondstof voor nieuw materiaal.”
‘Sloopdaken bevatten grondstoffen voor nieuwe daken’
Sloopdaken
DNN Groep levert snij-afval en afgekeurde rollen dakbedekkingsmateriaal in bij IKO, die het materiaal vervolgens versnippert, smelt en toevoegt aan nieuwe bitumen. Kerkdijk: „Inmiddels bestaat het nieuwe product dankzij dat proces uit 20 procent gerecycled materiaal. In 2030 moet dat de helft zijn en in 2050 wil men een volledig gerecycled product kunnen leveren. Eén van de uitdagingen is het bewaken van kwaliteit, want de garantie van een lekdicht dak staat bij ons nog altijd voorop. Een andere uitdaging is het verwerken van materiaal van sloopdaken. Dat is er genoeg, maar kan om uiteenlopende redenen nog niet gebruikt worden als grondstof. De bitumen toplaag is vaak verkleefd met bijvoorbeeld isolatiemateriaal en daardoor niet te scheiden. Bij de productie van nieuw materiaal en bij de aanleg van daken wordt daar nu uiteraard rekening mee gehouden, maar de komende jaren worden nog veel oude daken gesloopt, onder meer omdat er veel vraag is naar dakisolatie. Bovendien worden sloopdaken nu nog aangemerkt als afval, waardoor het materiaal verbrand moet worden. Het is niet alleen zonde dat uitstekende grondstoffen voor nieuwe daken op die manier verloren gaan, de verbranding zorgt ook nog voor meer CO2-uitstoot.” In afwachting van nieuwe regelgeving die het materiaal bestempelt als grondstof en technologische ontwikkeling die scheiding van materialen mogelijk maakt, is DNN Groep op zoek naar ruimte om sloopdaken tot die tijd op te slaan. „We willen niet dat het materiaal verloren gaat, dus we hopen binnen een jaar de mogelijkheid te hebben om het in ieder geval in te zamelen”, zegt Kerkdijk.
Oneindig recyclebaar
De nieuwe Atelia-daken zijn volgens de fabrikant oneindig recyclebaar. De bitumineuze toplaag en onderlaag zijn gemakkelijk te scheiden van de onderliggende PIR isolatieplaten en de dampremmende laag van het circulaire daksysteem. Daardoor kan bitumen altijd worden ingezet als secundaire grondstof voor nieuwe materialen. Dit proces blijft zich herhalen. De fabrikant gebruikt bovendien hoogwaardige materialen, want een lange levensduur draagt ook bij aan het verstandig omgaan met grondstoffen. Marcel Murris: „Voor nagenoeg alle daken blijft bitumen het meest geschikte materiaal. Het kan weersinvloeden goed opvangen, gaat tientallen jaren mee en kan heel goed in een nieuw dakbedekkingssysteem toegepast worden. Kunststof is dan ook geen goed alternatief voor bitumen, omdat het een veel kortere levenscyclus heeft. We doen er alles aan om het hergebruik van dakbedekkingsmateriaal uit te breiden, houden onze ogen en oren open voor nieuwe ontwikkelingen en inspireren ondertussen graag andere partijen om hun steentje bij te dragen.”