In samenwerking met M&G Group 10:31 Bouw, Energietransitie

‘Duurzame en comfortabele leefomgeving voor iedereen’

Wat kan je als bedrijf doen om duurzamer te zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is het gloednieuwe gebouw van M&G Group op het bedrijventerrein bij Assen-Zuid, pal langs de A28. Een pand dat volledig past in de visie van het bedrijf: ‘Een duurzame en comfortabele leefomgeving voor iedereen’.

M&G Group is Europees marktleider op het gebied van ontwikkeling en fabricage van oplossingen voor ventilatie, warmtepompen en cv-ketels. Een prettig en gezond binnenklimaat voor mensen in hun woningen is het uitgangspunt. ,,Waarbij we het buitenklimaat niet uit het oog verliezen”, zegt Wouter Bossink, director marketing en productmanagement van M&G Group in Assen.


Efficiënter
Bij de bouw is nadrukkelijk aandacht besteed aan biodiversiteit, duurzaamheid en inpassing in het landschap. Met bijna 40.000 vierkante meter aan oppervlakte voor 400 medewerkers. ,,Duurzaamheid staat hoog in het vaandel en dat was de oude situatie niet”, vertelt Bossink. Hij bedoelt de elf gebouwen die door M&G Group in Groningen en Assen werden gebruikt. Het heen en weer pendelen tussen deze gebouwen was onhandig en verre van efficiënt. ,,We willen duurzaam zijn, maar ook een gezonde en veilige werkomgeving bieden. Dit ging met deze verouderde gebouwen steeds moeilijker”, zegt Bossink.


Robot
Deze elf locaties zijn nu voor een groot deel ondergebracht onder één dak in Assen. Het samenvoegen van de activiteiten zorgt voor minder pendelverkeer en minder CO2-uitstoot. ,,Een nieuwe stap en toekomstbestendig”, legt Bossink uit. Door een raam wijst hij op een immens groot magazijn. De buizen en andere materialen worden daar verzameld en klaar gezet voor de distributie. Op de achtergrond rijdt een robot van post naar post en werkt onverstoorbaar zijn opdrachten af. Voor de productie is 27.000 vierkante meter, inclusief een R&D-laboratorium, waarin de nieuwe producten worden ontwikkeld en getest.


Rekening gehouden met omgeving

Opvallend is de raampartij in het gebouw. Er wordt optimaal geprofiteerd van het daglicht voor een beter werkklimaat. Hoge bomen rondom het gebouw zijn blijven staan en verminderen het ‘doos’-effect van het enorme gebouw. Er is rekening gehouden met de bosmuis, een bedreigde diersoort die daar goed gedijt. De vliegroutes van de vleermuizen worden zo min mogelijk verstoord, door de verlichting aan te passen. Daarnaast worden de zonnepanelen op het dak verder uitgebreid. De graskeien op de parkeerplaats zijn er voor een betere afwatering en de laadpalen voor elektrische auto’s en e-bikes ontbreken evenmin.


Meest duurzame speler
Er is extra grond aangekocht voor als er moet worden uitgebreid. Bossink: ,,Het magazijn kan aan de achterzijde nog een keer worden vergroot.” M&G Group heeft zich ten doel gesteld om binnen de branche in alle opzichten de meest duurzame speler te worden en te blijven. De recentelijke pandemie en de wereldwijde onrust, zoals de oorlog in Oekraïne, heeft versneld geleid tot andere inzichten en prioriteiten, zegt Bossink. ,,De focus ligt meer op gezondere lucht en ook het energieverbruik. Betere isolatie vraagt ook om betere ventilatie”.


Recyclebaarheid
Daarnaast is, ook vanuit Europa, de aandacht meer gevestigd op het verpakkingsmateriaal. ,,We krijgen steeds meer vragen over welke materialen onze productie bevatten en wat die betekenen voor de export. De Europese regelgeving rondom duurzaamheid, materiaalgebruik en afvalstromen is complex. En iedere lidstaat heeft een eigen manier van interpretatie hiervan. Een hele uitdaging om daarin te middelen, de juiste gemene deler te vinden”. Binnen het proces speelt ook de recyclebaarheid van de materialen een steeds grotere rol. M&G Group is initiatiefnemer in het herontwerpen van producten, dat leidt tot kwaliteitsverbetering en reductie van het grondstoffengebruik en de CO2-uitstoot in het productieproces.
,,Onze taak is om met branchegenoten en de voorschrijvende markt in gesprek te blijven over de innovatieve ontwikkelingen op dit gebied. Nieuwe stappen worden gemaakt door de juiste adviezen en voorlichting. Een missie is een doel dat je wilt bereiken. Elke dag een stap, is weer een stap dichterbij”.

De historie van M&G Group gaat terug tot 1865, en is ontstaan uit Burgerhout en Muelink & Grol. Inmiddels telt het bedrijf 800 medewerkers, eigen testfaciliteiten en fabrieken in Nederland, Turkije en Italië. Ook zijn er kantoren in België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.


mg-group.com

(Visited 241 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten