IJsmaker Holiday Ice in Sint Nicolaasga groeit gestaag door. Uitbreiding betekent ook nieuwe banen. Teamspirit, ontwikkelkansen en uitdagingen in een goede sfeer: Marco en Collin nemen je mee in hun werk.
Holiday Ice is al decennialang een toonaangevende en innovatieve private labelproducent van multipacks en impulsijs. De afgelopen jaren werd het bedrijf in Sint Nicolaasga stap voor stap uitgebreid om het groeiende aantal ijsjes te kunnen produceren en op te slaan. Meer ijs naar meer winkels in meer landen. Kortgeleden hebben ook de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië de Friese ijsjes omarmd. Het vraagt om meer mensen in bestaande en in nieuwe functies. Marco Lap en Collin Kamminga zijn de ijsmakers vanuit hun specialisme komen versterken
Marco is KAM en duurzaamheids-coördinator. Hij studeerde Voedingsmiddelen-technologie aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. KAM? Leg eens uit? „KAM staat voor Kwaliteit, Arbo en Milieu. Duurzaamheid overlapt dat deels maar is ook weer breder. Dat thema is binnen het hele bedrijf een speerpunt geworden. Kijk, de afgelopen jaren zijn er al 3.500 zonnepanelen op het dak gelegd en is een grote stap gezet in het verduurzamen van ijsproducten en verpakkingen. Denk aan milieuvriendelijker folies waarin ijs wordt verpakt, aan minder verpakkingsmateriaal gebruiken, maar ook aan het tot nul reduceren van het gebruik van palmolie. Maar door duurzaamheid tot speerpunt te maken, hebben we voor iedere afdeling doelen gesteld en plannen gemaakt. Vorig jaar hebben we een nulmeting gedaan en van daaruit kunnen we met audits monitoren en inzichtelijk maken welke stappen we ieder jaar moeten zetten. We rapporteren intern naar collega’s, afdelingen en management en extern naar klanten en leveranciers. Dat is het mooie, want je bent niet op allerlei niveaus bezig met en voor je collega’s, maar ook met andere schakels in de keten. Meten en monitoren is mijn ding, op ieder bedrijfsonderdeel eigenlijk. Waar zit de afwijking in gegevens, daar ben ik naar op zoek. Kwaliteit kunnen borgen, een veilige werkomgeving creëren, alles omtrent milieu bewaken. Een steentje bijdragen aan een betere aarde, het is leerzaam en mooi. En zeker door de continue groei van Holiday Ice is het een voortdurende uitdaging. Heerlijk om te doen!”
‘Een steentje bijdragen aan een
betere aarde
Puzzelen met data
Collega Collin is data-analist en applicatiebeheerder. Hij studeerde HBO Technische bedrijfskunde in Leeuwarden, aangevuld met een master Technology and Operations Management aan de Rijksuniversiteit Groningen. „Puzzelen met data en systemen beheren, vooral ERP- systemen; dat is wat ik doe. Ik kwam bij Holiday Ice om mijn scriptie te schrijven en een paar maanden later werd ik gebeld om eens te komen praten. Daar heb ik geen nee op gezegd! Dit was een nieuwe functie. De sterke groei van het bedrijf maakt het noodzakelijk dat er meer wordt geautomatiseerd, meer inzichtelijk wordt gemaakt en meer gestandaardiseerd. Op allerlei plekken in het bedrijf werden nog handmatig gegevens bijgehouden; door die werkprocessen zorgvuldig te automatiseren, kunnen mensen zich focussen op hun eigenlijke werk en krijg je veel sneller, meer en nauwkeuriger gegevens en daarmee maak je processen inzichtelijk. Het levert een schat van informatie op, intern, maar ook naar bijvoorbeeld klanten. Ik puzzel veel met die data, maar ben ook bezig met het proces om de data te verkrijgen. Nu zijn we bijvoorbeeld met externe partijen aan het kijken hoe en volgens welke planning we een productielijn kunnen uitlezen vanuit sensoren om data te verkrijgen voor de juiste stuurinformatie. Er loopt er een project voor de optimalisatie van de wafelkwaliteit van de ijshoorntjes, maar ik kijk ook met de collega’s van het bedrijfsbureau naar de uitrol van een CRM-pakket om klanten zo nog beter te bedienen. Afwisseling, ruimte voor initiatief en de hele dag puzzelen met data. Wat ik mooi vind, is dat ik hier de ruimte krijg om te laten zien dat systemen er zijn om mensen beter en efficiënter te laten werken. Hoe mooi is dat?!