In samenwerking met Ynbusiness 15:47 Werk, Agri & Food, Bouw, Duurzaam / Circulaire economie, Energietransitie, Innovatie / Onderzoek, Techniek / Maak- en procesindustrie

Een assessment als eyeopener voor industrie en bouw

Ondernemers in de maak- en procesindustrie die met hun bedrijf een volgende stap willen zetten in digitalisering en ‘Smart Industry’, kunnen bij Ynbusiness kosteloos terecht voor een Smart Industry assessment. Zoals bijvoorbeeld Henri Willig uit Heerenveen deed. Plantmanager Eric Jan Diederix, Ynbusiness- sectorspecialist Tabe Bruinsma en Wouter de Groot van gemeente Heerenveen over hoe dat in de praktijk uitpakt.

Met een assessment peilt Ynbusiness hoe groot het gat is tussen alledaagse realiteit en ambities. Met de resultaten in de hand kan een plan uitgezet worden om het bedrijf krachtiger en weerbaarder te maken, zeker met de langdurige krapte op de arbeidsmarkt. Deze assessments zijn kosteloos. Ynbusiness heeft inmiddels heel wat Smart Industry assessments afgenomen. De 50ste was onlangs bij kaasmaker, exporteur en retailer Henri Willig in Heerenveen.


Waar wil je staan over 3 jaar
Wouter de Groot, senior adviseur Economische Zaken van gemeente Heerenveen, zette Ynbusiness op het spoor van Henri Willig. „We hebben een goed overzicht van de circa 5.000 bedrijven in onze gemeente. We proberen zo goed mogelijk met ze in contact te blijven. Wat doen ze, wat hebben ze nodig, kunnen wij ze helpen? Meedenken naar de toekomst. Zo kon ik Henri Willig in contact brengen met Tabe toen hij vroeg naar smart industry- ambities bij bedrijven in Heerenveen.” Tabe Bruinsma, sectorspecialist Agri & Industrie bij Ynbusiness: „We werken graag samen met gemeenten vanwege de relatie die zij met bedrijven in hun gemeente hebben. Zij introduceren ons bij bedrijven waar specifieke vraagstukken leven of waar de behoefte is om te sparren over de verschillende facetten van ondernemerschap.


Waar staan ondernemers, wat zijn hun ambities in de komende drie tot vijf jaar? De verschillen zijn groot. Er zijn bedrijven die helemaal aan het begin staan van het proces naar digitalisering en bedrijven die bezig zijn met de uitvoering. Henri Willig is daar een goed voorbeeld van. Met zowel algemeen directeur Wiebe Willig als Eric Jan Diederix hebben we vooraf uitgebreid gesproken over wat het Assessment inhoudt en wat het voor hen kan betekenen.”


Semi- automatisch kazen maken
Eric Jan Diederix is plantmanager in Heerenveen, een van de twee productiefaciliteiten van de Noord-Hollandse kaasmaker. Voor wie Henri Willig niet kent: het is een van de snelst groeiende onafhankelijke kaasmakers, exporteurs en retailers in Nederland. Het familiebedrijf heeft drie kaasboerderijen, productielocaties in Katwoude en Heerenveen en verkoopt haar 106 verschillende kazen in 32 Cheese & More winkels in binnen en buitenland en exporteert naar 40 landen.


Eric Jan Diederix: „Dit assessment leert je grondig nadenken, merkte ik. Waar sta je als bedrijf ten opzichte van anderen? Het leerde ons dat wij trots kunnen zijn op waar we staan en wat we doen. We zijn ambitieus, maar voorop staat altijd: hoe neem je elkaar mee naar een volgende stap? Onze mensen zijn de basis van het bedrijf, je moet je heel goed realiseren wat een volgende stap met iedereen doet.”
Wouter de Groot vult aan: „Smart Industry kan je van de ‘fiets’ halen en op een ambitieuze ‘raket’ zetten, maar je moet je denk ik blijven afvragen wat bij jullie als bedrijf past.” Eric Jan: „Wij zijn een familiebedrijf en kaasproducent die voor de lange termijn gaat. We hebben het dna van ondernemen, maar we zijn geen smart industry bedrijf. Onze focus is zo goed mogelijk de lekkerste en beste kaas maken.”
De afgelopen jaren is de Heerenveense productielocatie grondig geautomatiseerd. Nu wordt er 365 dagen per jaar en 24/7 geproduceerd. Eric Jan Diederix: „Om meer te kunnen produceren en tegelijk de kwaliteit van een hoogwaardig en kwetsbaar product als kaas op een hoog en constant niveau te houden, moesten we automatiseren. Kaasmaken is op zichzelf al een ingewikkeld proces. De rijping van kazen wordt extra ingewikkeld gemaakt door de 6 verschillende kaascoatings die wij gebruiken. Automatisering van dit rijpingsproces, de meest complexe om te automatiseren, en van de logistiek heeft ons naar ons huidige niveau gebracht. We rijpen veel meer kaas, op een betere manier en met effectiever inzet van onze mensen. Die technologische voorsprong maakt ons nu tot een van de beste in de industrie. Dit assessment kwam wat dat betreft op een goed punt: het heeft ons opnieuw aan het denken gezet over hoe we ons vanaf hier nog verder kunnen ontwikkelen. Op korte termijn is onze volgende stap om de vele data die wij generen ook in flexibele rapportages tot uiting te laten komen. Hiermee krijgt de beslisser binnen de diverse niveaus en afdelingen in ons bedrijf het juiste inzicht en is tegelijk in staat zijn rapportages zelf aan te passen.”


Neem elkaar mee
Tabe Bruinsma: „ In de zestig assessments die we tot nu toe hebben afgenomen, vallen drie thema’s op. Veel bedrijven hebben een grote ambitie op Smart Working (werkomgeving en personeelsbeleid), Operations Control (operationele aansturing en flexibiliteit) en Datamanagement. Velen staan hierbij echter nog maar aan het begin. Om ondernemers te helpen grote stappen te zetten in het realiseren van hun ambities, brengen we ze na het assessment in contact met partijen uit het netwerk zoals solution providers en consultants, maar ook met elkaar via bijvoorbeeld kennistafels.” Wouter de Groot: „We willen ondernemers graag helpen bij het nadenken over hun toekomst, ook door ze te laten kennismaken met anderen.”


Met de uitkomsten van het assessment op tafel heeft Eric Jan Diederix een belangrijke tip: „Zorg dat je bij het assessment de juiste mensen aan tafel zet. Het is belangrijk om naast het management ook anderen uit je bedrijf mee te laten praten, zoals het middenkader. De kracht zit op de werkvloer, die heb je nodig om als management het juiste besluit te kunnen nemen. Laat hen vaker met gelijkgestemden in andere bedrijven kennis maken. Zeker als je ergens lang werkt, ontstaat het risico op een blinde vlek voor je eigen bedrijf en werk.”


Voor iedereen in de maak- en procesindustrie die meer wil weten over het assessment of met andere ondernemers wil sparren aan kennistafels, kan contact opnemen met Ynbusiness. Ynbusiness is een gezamenlijk initiatief van het bedrijfsleven, overheden en onderwijs, om de Friese ondernemer krachtig te ondersteunen bij de groei van het bedrijf.

www.ynbusiness.nl

(Visited 45 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten