In samenwerking met Dental Dynamic 09:27 Zorg, Life Sciences & Health

Een groepspraktijk in mond- en
tandzorg voor ieder budget

Al ruim dertig jaar een vertrouwde tandartsenpraktijk in Leeuwarden: Dental Dynamic van oprichter en eigenaar Jeroen Molenberg. Met een hecht team van 32 mensen werkt hij iedere dag aan de beste mondzorg. Van tijd voor intake, het belang van mondhygiëne en het beste plan voor iedere patiënt en ieder budget. „Een gezonde mond is het begin van lichamelijk en mentaal welzijn.”

Jeroen Molenberg begon ruim dertig jaar geleden met zijn tandartsenpraktijk. Hij is zoon van een tandarts en heeft in de familie meerdere tandartsen. Mondzorg en Molenberg horen zogezegd bij elkaar; met zijn vrouw Esther is hij eigenaar van Dental Dynamic. De lol van het vak is altijd gebleven, het plezier van betekenis te kunnen zijn voor mensen, het bijhouden van ontwikkelingen die de zorg aan de patiënt verbeteren en minder nadelige effecten hebben. Voor hem zijn scanners in de praktijk de gewoonste zaak van de wereld, hij was één van de eersten die er mee gingen werken.

Technologie betekent kwaliteit en comfort

„Vandaag de dag is een scanner, een 3-D printer voor onder andere het printen van boormallen voor het plaatsen van implantaten en het vervaardigen van computergestuurde gefreesde inlays, onlays en facings gewoon geworden. De Cerec-techniek en software, waar we gebruik van maken, is steeds verder uitgebreid sinds wij als een van de eerste tandartsenpraktijken in Nederland daar achtentwintig jaar geleden mee aan de slag gingen. Het digitale afdruksysteem gebruiken we zo ook bij het vervaardigen van kroon en brugwerk en het maken van gebitsmodellen die vervolgens geprint worden door de 3-D printers. Het ouderwets “happen” is hiermee grotendeels verleden tijd . Inmiddels werken we al weer een jaar met de nieuwste scanner, de primescan die 1,2 miljoen beeldpunten per seconde scant. Kijk ook eens naar beugels. Voor lichte tot milde stand correcties kunnen we tegenwoordig beginnen met een scan van het gebit en aan de hand daarvan creëren van een digitale voorstelling van het eindresultaat. Vervolgens maken we meerdere lichte, transparante hoesjes die selectief steeds iets druk op tanden en kiezen zetten om uiteindelijk tot het gewenste resultaat te komen, de zogenaamde aligners, in ons geval van het Suresmile systeem. Ook kunnen we met behulp van een zogeheten FlitZ Prothese een geheel of gedeeltelijk kunstgebit digitaal inmeten en in korte tijd plaatsen. Het zijn allemaal voorbeelden van wat we doen met moderne computergestuurde techniek. In al die gevallen is het niet alleen veel vriendelijker, minder pijnlijk, minder confronterend en minder tijdrovend voor de patiënt, maar je kunt ook veel veiliger, nauwkeuriger en efficiënter werken. Ik vind het mooi om dat soort ontwikkelingen vanaf het begin te volgen en toe te passen. „Inmiddels zijn de moderne 3D technieken voor ons normaal geworden, maar de verbaasde reacties van mensen wanneer we vertellen dit al bijna 30 jaar toe te passen blijven mooi om te zien.”

Een echte groepspraktijk

De laatste tien jaar is Dental Dynamic aan het Leeuwarder Fonteinland stevig gegroeid. „We hebben het geluk dat we net weer twee tandartsen hebben kunnen aannemen, dus dat betekent dat we ook ruimte hebben voor meer patiënten.” Dental Dynamic, zegt oprichter en eigenaar Jeroen Molenberg, mag dan gegroeid zijn in de laatste jaren, het is nog steeds een typische groepspraktijk, met een hecht en ervaren team met diverse specialismes. „We werken in een sfeer van goede overdracht en communicatie. In het team is de ruimte om je te specialiseren, maar het wezen is nooit veranderd: de patiënt staat centraal en alles binnen de praktijk richt zich daarop. Dat vereist naast vakkennis vooral goede communicatie en overdracht aan elkaar. Voor iedere patiënt geldt: wat is het beste voor hem of haar, wat is het beste plan binnen het budget dat iemand heeft. Dat betekent dat we ruim de tijd nemen voor een persoonlijke intake en ervoor zorgen dat de patiënt binnen onze praktijk de beste aandacht en zorg krijgt. Ik geloof er in dat die combinatie van passie en professionaliteit, met de patiënt als centraal gegeven, wezenlijk is voor een goede, gezonde praktijk.” Een groter en deels jonger team betekent voor Jeroen Molenberg dat hij steeds meer tijd investeert in het overdragen van kennis aan en het coachen van jongere collega’s. „Een mooi proces, het geeft voor mij weer een andere dimensie aan mijn vak.”

De stap over de drempel

„Preventie blijft een van de belangrijkste onderdelen van de tandheelkunde. Niet voor niets is meer dan de helft van het team op diverse niveaus in onze praktijk daarin werkzaam. Preventie- assistentes, paro preventie- assistentes en mondhygiënistes staan klaar om middels de meest moderne apparatuur behulpzaam te zijn. Waar voorheen de behandeling bij de mondhygiëniste nog wel eens als pijnlijk werd ervaren is er op dat vlak door gebruik van de nieuwste apparatuur veel vooruitgang geboekt.”

„Er wordt steeds meer bekend over de relatie tussen mondgezondheid en algemene aandoeningen . De mond en gebit worden niet voor niets de spiegel van de algemene gezondheid genoemd. Er is een relatie met hart- en vaatziekten en diabetes en een verminderde speekselproductie is vaak een aanwijzing voor bepaalde ziekten. Daarnaast draagt goede mondgezondheid en een verzorgd gebit substantieel bij aan het fysiek en mentaal welbevinden van veel mensen. Gezondheid is het kostbaarste dat we hebben; waar het om gaat is dat we ervoor zorgen dat voor iedereen die zorg toegankelijk is en blijft. Dat heeft zeker niet alleen met geld te maken, want er is in de mondzorg veel mogelijk voor ieder budget. Het gaat ook om zichtbaar en toegankelijk, de eerste stap over de drempel. Wij nodigen mensen uit die stap te nemen, kom over de drempel en meld je bij ons aan, dat kan via de volledig vernieuwde site. Wij staan klaar met ons team om je de beste mondzorg te bieden. Alle informatie over onze praktijk, wat wij bieden en wie wij zijn is terug te vinden op onze site www.dentaldynamic.nl en we zijn te volgen op Instagram en facebook.”

www.dentaldynamic.nl

(Visited 72 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sluiten